Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Most már biztos, hogy nagy fesztiválok nélkül telik el az idei nyár

Augusztus 15-éig már biztosan nem lehet ötszáz főnél nagyobb rendezvényt szervezni.

A ma reggeli kormányinfón Gulyás Gergely többek között arról számolt be, hogy a kormány augusztus 15-ig nem engedélyez semmilyen ötszáz főnél nagyobb rendezvényt. A döntés jóformán a teljes magyar fesztiválszezon elmaradását jelenti.

A szervezőknek eddig minden évben sikerült megoldaniuk, hogy összehangoltan szervezzék programjaikat, a legnagyobb fesztiválok megrendezésének dátumai sosem ütötték egymást. A hardcore fesztiválozók megtehették, hogy 3 hónapon keresztül, hétről hétre egy másik helyszínre menjenek bulizni, s közben mégsem maradtak le semmiről.

Idén ez már biztosan nem lesz így. A kormány döntése érinti a Kolorádót, a Fishing on Orfűt, a Rockmaratont, a Campust, a Bánkitót, a Művészetek Völgyét, a FEZEN-t, az EFOTT-ot, a Voltot, a Balaton Soundot és a Sziget Fesztivált is.

Rockstar Photographers

A Bánkitó és a FEZEN szervezői már be is jelentették, hogy idén nem szervezik meg a fesztivált, a Kolorádó és a Fishing on Orfű szervezői pedig késő augusztusra tolták az eseményeket. Várhatóan a közeljövőben a többi fesztivál szervezői is közlik, milyen döntésre jutottak, most van nagyjából egy hónapjuk kifundálni valamit.

Magyarország egyik legnagyobb fesztiváljáról, az OZORA-ról keveset lehet tudni, ugyanis független szervezésben, promóció nélkül rendezik meg már 1999 óta, így a turisztikai irodák, jegyirodák és programkatalógusok sem is igazán említik. A fesztivál hivatalos weboldalán azonban azt írják, hogy a jegyeladást felfüggesztették. Még nem lehet tudni, hogy az eredetileg július 20-ai indulással tervezett fesztivált átszervezik-e augusztus második felére.

A fesztiválozók és a szervezők számára is kedvezőbb lehet, ha nem törlik a rendezvényeket, csak eltolják őket, így azonban elkerülhetetlen, hogy a jól strukturált nyári fesztiválmenetrend helyett idén egymás hegyén-hátán legyenek majd a bulik. A túratáskás, gázmelegítős vadonban élő fesztiválzarándokoknak pedig el kell dönteniük, hogy szűk fél hónap alatt melyik lesz az a 2-3 rendezvény, amire el akarnak menni.

Hétvégenként egyelőre őrök vigyázzák, hogy senki ne mehessen a Sziget Fesztiválnak otthont adó Hajógyári-szigetre.

A K-híd előtt őrök állomásoznak
Józing Antal

Frissítés:

Cikkünk megjelenése óta a Sziget, a VOLT, a Balaton Sound és az Ördögkatlan szervezői is sajtóközleményt adtak ki, melyben arról tájékoztatnak, hogy 2020 nyarán ezek a fesztiválok is elmaradnak.

A szervezők most azon dolgoznak, hogy megoldják a már megvásárolt jegyek visszatérítését, illetve aki nem igényli vissza a jegy árát, jövőre azzal is bemehet. Kádár Tamás, a Sziget főszervezője azt kéri az elővételesektől, hogy jegyükre tekintsenek inkább a jövő évi fesztiválra való befektetésként.

A Strand Fesztivál szervezői bizakodóbbak, hivatalos Facebook-oldalukon azt írják, a fesztivál meg lesz tartva. Most azon munkálkodnak, hogy augusztus 18-ára átszervezzék a fesztivál kezdetét.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra