Idősebb Lomnici Zoltánt javasolja a Fidesz az Alkotmánybíróság élére

Sulyok Tamást válthatja.

Idősebb Lomnici Zoltánt javasolja a Fidesz az Alkotmánybíróság új elnökének - írja az Index.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A lap arról is írt, elnökhelyettes híján a korelnök, a 76 éves Salamon László veszi át ideiglenesen a vezetést Sulyok Tamástól, akit a kormánypártok államfőnek jelöltek. Ez azt jelenti, hogy addig, amíg nem választják meg az új elnököt, addig az ő feladata lesz

 • összehívni és vezetni az Alkotmánybíróság teljes ülését,
 • meghatározni a teljes ülés ülésezési rendjét, napirendjét,
 • meghatározni az Alkotmánybíróság által elbírálandó ügyek napirendre tűzésének ütemezését, ideértve az ügyek tárgyalási határnapjának kitűzését is,
 • kijelölni az előadó alkotmánybírót.
 • A portál megjegyezte, keveseket lepne meg, hogy a kormánypártok az Alkotmánybíróság elnökének a 69 éves id. Lomnici Zoltánt jelölnék, aki több mint négy évtizedes bírói, benne hétéves legfelsőbb bírósági elnöki tapasztalattal is rendelkezik.

  Hozzáteszik, ahhoz, hogy új elnököt választhassanak, Sulyok Tamásnak hivatalosan is le kell mondania az elnöki tisztségről.

  Az új elnök mellett egy új alkotmánybírót is választania kell az Országgyűlésnek. A hatályos szabályozás szerint az Alkotmánybíróság új tagjára a parlament alkotmányügyi kérdésekkel foglalkozó állandó bizottsága, azaz az igazságügyi bizottság tesz majd javaslatot - írta a lap.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet