A világ legnagyobb ifjúsági asztalitenisz bajnoksága zajlik Szombathelyen

43 ország 347 versenyzője lép asztalhoz a következő hét napon.

Ma kezdődött el Szombathelyen, az Arena Savariában a WTT Youth Contender Szombathely - Magyar Nemzetközi Asztalitenisz Bajnokság.

A verseny hagyományosnak mondható, hiszen az idén már a 11. alkalommal rendezik meg a vasi megyeszékhelyen. 43 országból 347 versenyző lép az asztalhoz a következő egy hétben.

Balról: László Győző, Kalmár Attila, Volsik Tibor, Szarka Tibor
Szilágyi József / telefonos fotó

A bajnokság több korcsoportban zajlik, a legidősebbeknek az U19-es korcsoportban a verseny pénzdíjas. Mindkét kategóriában (fiú, lány) az első helyezett 200 USD, a második 100 USD, a harmadik 50 USD pénzjutalmat kap.

A verseny első napjának délelőttjén tartott sajtótájékoztatón László Győző alpolgármester kiemelte, hogy Szombathely az országban és külföldön is ismert helyszín lett az asztalitenisz sportágban. Hozzátette, a tapasztalatok szerint a gyors és látványos sportágaké lesz a jövő.

Négy szombathelyi versenyző is versenybe száll

Volsik Tibor, a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnöke utalt rá, hogy a mezőnyben sok távol-keleti versenyző van, ezért nem igazán lehet érmeket elvárni a 42 fős magyar csapattól. De kiemelte Farkas Ivettet, aki az U11 és U13-as korcsoportokban indul, ő az európai ranglista vezetője, így éremesélyesnek számít.

Asztalitenisz az Arenában
Mészáros D. Zsolt

A fiúk közül a szombathelyi Gergely Márkot említette, (U13-U15), akinek szintén lehet esélye éremre. Hozzátette, alapvetően a legjobb 16 közé jutás is szép teljesítmény lenne a magyaroktól.

Szarka Tibor, a Szombathelyi Asztalitenisz Klub elnöke a négy szombathelyi versenyzőt, Gergely Márkot, Szarka Gábort, Poór Balázst és a 11 éves Vass Borbálát emelte ki, azzal hogy utóbbi a következő évek nagy reménysége.

Kalmár Attila, a szervező Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója jelentette ki, hogy ez a bajnokság a világ legnagyobb létszámú ifjúsági asztalitenisz versenye. Ahhoz, hogy egy ilyen versenyt Szombathely rendezhessen, több feltételnek kellett teljesülnie.

Így a megfelelő logisztika adottságoknak: a versenyterem mellett bemelegítő termet is be tudnak rendezni, amire Szombathelyen kívül csak Debrecenben van lehetőség. Fontos a könnyű megközelíthetőség: Szombathelyt nyolc országból könnyű elérni autóbusszal vagy kocsival, a bécsi repülőtér is csak 140 kilométer.

Végül szükség van az önkormányzat anyagi támogatására is: a város gyakorlatilag kifizeti az Arena Savaria bérleti díját. A többi költséghez a szövetség ad támogatást és a résztvevők befizetéseivel lehet gazdálkodni.

A versenyre nincs belépődíj.