Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Valóban van egy Soros-terv, és tényleg tartaniuk kell tőle a politikusoknak

Sokkal ravaszabb, mint az állítólagos migráns-betelepítés.

Az igazi Soros-terv egy szoftver, ami megmutatja, ha valaki a médiában nem mond igazat, és kiszűri az álhíreket - írja a hvg.hu .

Forrás: hvg.hu

A programot a londoni székhelyű Full Fact nevű cég fejlesztette ki, ennek egyik finanszírozója valóban Soros György. Az amerikai elnökválasztás után álltak neki, ami tökéletes iskolapéldája volt annak, mennyire veszélyes méreteket öltött az álhírek generálása és terjesztése. Az álhírek ellen a közösségi oldalakon is folyik a közdelem, de a Full Fact szoftvere egy tényellenőrző szoftver, ami a tervek szerint valós időben jelezné a felhasználó számára, ha valaki egy televíziós adásban, online élő videós közvetítésben vagy egy írott szövegként publikált nyilatkozatában nem mond igazat.

Nehezebb lesz a dolguk a politikusoknak

A lényeg, hogy a program a vizsgált szöveget az elérhető hivatalos adatbázisok tartalmával veti össze, hogy az ott fellelhető információk alapján eldöntse, valós információt hallunk-e vagy az adott képviselő szeretne nagyot mondani. Példának okáért ha valaki 1 millió új, megteremtett munkahelyről beszél, akkor a szoftver automatikusan leellenőrzi az elérhető foglalkoztatási adatokat, és rögtön jelzi, ha az állítás nem egyezik meg a valósággal.

Sőt, a program nemcsak az állítások valóságtartalmát állapítja meg, de az adatbázisokból dolgozva a bizonyítékokat is elénk tárja, tehát azt, hogy miért igaz vagy hamis az, amit a beszélő állít.

A cég októberben kezdte meg a szoftver tesztelését, novembertől pedig – először angol nyelven – már élesben működhet a hazugságot kiszűrő program, ami várhatóan elérkezik majd Magyarországra is.

Addig is mutatunk egy állandóan frissülő listát az álhíreket terjesztő magyar oldalakról .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra