Így éneklik lengyel gyerekek a Szállj el kismadárt a szombathelyi Iseumban

Vidáman szólt a „Váp, váp, váppsuvápp”. De nemcsak ezért jártak erre.

A fiatalok elhelyezkednek a falmaradványon, elöl a három kislány, középen a fiatal tanárnő, egy hangszóró is előkerül, majd nemsokára felhangzik a Republic jól ismert slágere:

„Szállj el kismadár,
Nézd meg, hogy merre jár,

Mondd el, hogy merre járhat ő!”

A szombathelyi Iseum látogatói és munkatársai megállnak és hallgatják a produkciót, annál is inkább, mert az van benne valami különös, azon kívül is, hogy a refrénbe (1:57) az egész csapat bekapcsolódik.

„Váp, váp, váppsuvápp,
Váp, váp, suváppápp,

Váp, váp, váppsuváppáppéj.”

A különös az, hogy a dalt lengyel gyerekek éneklik, akiknek feltehetően nem kis fáradtságba került a szöveg megtanulása. (Gondoljunk bele, ha nekünk kellene egy lengyel slágert elénekelnünk lengyelül.)

A lengyel diákok amúgy nemcsak ezért a produkcióért érkeztek Vas megyébe.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően egy hetet töltenek nálunk, hogy a püspökmolnári Prinz Gyula Általános Iskola tanulóival lehetséges közös üzleti vállalkozásokat találjanak ki. A gyerekek kreatívak, és sokszor olyasmi is eszükbe jut, ami a felnőtteknek nem.

Eddig főleg mezőgazdasági és turisztikai ötletek vetődtek fel - tudtuk meg. A megszületett terveket aztán megmutatják majd lengyel döntéshozóknak, akik talán kezdeni is tudnak velük valamit.

A gyerekek közben tanulják egymás nyelvét és kultúráját, a lengyel diákok pedig Szombathely mellett meglátogatták Vasvárt, Sárvárt és Zalaegerszeget is.

A kapcsolat nem új keletű.

A Piotr Wolynski, az észak-lengyelországi Wegiersk általános iskola történelemtanára – mivel a falu neve magyart jelent – szeretett volna egy magyar testvériskolát, és így talált rá a püspökmolnáriakra.

A kezdeményezést felkarolta a két igazgató, Urszula Arentowicz és Smolczer Tibor, és az együttműködés azóta is élő. A lengyel gyerekeknek ez már a második útja Vas megyébe, és a magyarok is kétszer jártak Lengyelországban.

Annak idején lapunk is beszámolt Vas megyei fiatalok újrajátszották az 1921-es lengyel-magyart 2018. June 19. 19:20 arról, amikor a két iskola diákjai az egykori újságcikkek alapján újrajátszották a pont száz évvel ezelőtt első magyar-lengyel focimeccset.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vas megyei fiatalok újrajátszották az 1921-es lengyel-magyart

A mérkőzésre Lengyelországban került sor, eredeti mezekben és eredeti labdával. Csak kétezer kilométert utaztak érte.

Lengyel gyerekek magyarul szavalnak 1956-os verset, így köszöntve Vas megyei társaikat

Kevesen tudják, hogy Lengyelország is majdnem lángra lobbant a budapesti események hatására.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Video