Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így éneklik lengyel gyerekek a Szállj el kismadárt a szombathelyi Iseumban

Vidáman szólt a „Váp, váp, váppsuvápp”. De nemcsak ezért jártak erre.

A fiatalok elhelyezkednek a falmaradványon, elöl a három kislány, középen a fiatal tanárnő, egy hangszóró is előkerül, majd nemsokára felhangzik a Republic jól ismert slágere:

„Szállj el kismadár,
Nézd meg, hogy merre jár,

Mondd el, hogy merre járhat ő!”

A szombathelyi Iseum látogatói és munkatársai megállnak és hallgatják a produkciót, annál is inkább, mert az van benne valami különös, azon kívül is, hogy a refrénbe (1:57) az egész csapat bekapcsolódik.

„Váp, váp, váppsuvápp,
Váp, váp, suváppápp,

Váp, váp, váppsuváppáppéj.”

A különös az, hogy a dalt lengyel gyerekek éneklik, akiknek feltehetően nem kis fáradtságba került a szöveg megtanulása. (Gondoljunk bele, ha nekünk kellene egy lengyel slágert elénekelnünk lengyelül.)

A lengyel diákok amúgy nemcsak ezért a produkcióért érkeztek Vas megyébe.

Egy uniós pályázatnak köszönhetően egy hetet töltenek nálunk, hogy a püspökmolnári Prinz Gyula Általános Iskola tanulóival lehetséges közös üzleti vállalkozásokat találjanak ki. A gyerekek kreatívak, és sokszor olyasmi is eszükbe jut, ami a felnőtteknek nem.

Eddig főleg mezőgazdasági és turisztikai ötletek vetődtek fel - tudtuk meg. A megszületett terveket aztán megmutatják majd lengyel döntéshozóknak, akik talán kezdeni is tudnak velük valamit.

A gyerekek közben tanulják egymás nyelvét és kultúráját, a lengyel diákok pedig Szombathely mellett meglátogatták Vasvárt, Sárvárt és Zalaegerszeget is.

A kapcsolat nem új keletű.

A Piotr Wolynski , az észak-lengyelországi Wegiersk általános iskola történelemtanára – mivel a falu neve magyart jelent – szeretett volna egy magyar testvériskolát, és így talált rá a püspökmolnáriakra.

A kezdeményezést felkarolta a két igazgató, Urszula Arentowicz és Smolczer Tibor , és az együttműködés azóta is élő. A lengyel gyerekeknek ez már a második útja Vas megyébe, és a magyarok is kétszer jártak Lengyelországban.

Annak idején lapunk is beszámolt Vas megyei fiatalok újrajátszották az 1921-es lengyel-magyart 2018. June 19. 19:20 arról, amikor a két iskola diákjai az egykori újságcikkek alapján újrajátszották a pont száz évvel ezelőtt első magyar-lengyel focimeccset.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Vas megyei fiatalok újrajátszották az 1921-es lengyel-magyart

A mérkőzésre Lengyelországban került sor, eredeti mezekben és eredeti labdával. Csak kétezer kilométert utaztak érte.

Lengyel gyerekek magyarul szavalnak 1956-os verset, így köszöntve Vas megyei társaikat

Kevesen tudják, hogy Lengyelország is majdnem lángra lobbant a budapesti események hatására.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Video