Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így vették vissza a szombathelyi kiemelt civil egyesületek támogatását

Merthogy a járvány miatt nem tudják a megállapodásban vállalt feladataikat teljesíteni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapunk június elején foglalkozott 53 millió forintot kértek a szombathelyi civil szervezetek - 1,8 milliót kaptak June 05. 07:47 a szombathelyi civil szervezetek támogatásával.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Akkor arról számoltunk be, 53 millió forintot kértek a szombathelyi civil szervezetek - 1,8 milliót kaptak June 05. 07:47 hogy az érintett szervezetek 53 millió forintot kértek a várostól, és mindössze 1,8 milliót kaptak.

Szombathely idén eredetileg 20 millió forintot tervezett betenni a pályázat anyagi hátterét jelentő kulturális és civil alapba, de aztán radikálisan meghúzták az összegeket, mondván, a támogatások zöme rendezvényekre menne, azoknak a döntő része pedig elmarad a koronavírus-járvány miatt.

Idén minden bizonnyal elmaradnak a Joskar-Ola napok is.
Mészáros D. Zsolt

Az indoklás szerint főként azok jutottak egy kis pénzhez, akiknek a rendezvényeken túl is vannak működési, fenntartási költségei.

Már akkor írtuk, 53 millió forintot kértek a szombathelyi civil szervezetek - 1,8 milliót kaptak June 05. 07:47 hogy a nyílt pályázaton kívül van körülbelül két tucat egyesület, akiknek nem kell pályázniuk, mert számukra a pénz évről-évre külön költségvetési sorról érkezik.

Most az önkormányzatnál afelől tudakozódtunk, hogyan alakult a sorsa ezeknek a szervezeteknek és összegeknek.

Károlyi Ákos jegyző arról tájékoztatta lapunkat, hogy az egyesületek egy részével újra tárgyalták a feladat-ellátási megállapodásokat.

A felek tudomásul vették a megváltozott helyzetet, azt, hogy a szervezetek – önhibájukon kívül – idén nem tudják teljesíteni a szerződésben vállaltakat, ezért csökkentett támogatást kapnak a működési költségekre.

A módosított terveket és összegeket egy tavasz végi polgármesteri rendelet tartalmazza, és az összegeket azóta át is utalták az egyesületeknek.

Szervezet neve A feladatellátási szerződésben lévő eredeti támogatás (Ft) Módosított öszseg (Ft) Indoklás
Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör 3.000.000 2.200.000 Közüzemi díjak, karbantartási, fenntartási költségek, CLLD pályázat költségei
Petőfi Telepért Egyesület 1.000.000 448.000 Bérleti díj, közüzemi díj, irodaszerbeszerzés
Zanati Kulturális és Sportegyesület 2.000.000 900.000 rezsi és bérköltség
Herényi Kulturális és Sportegyesület 17.000.000 9.000.000 bérköltség
Vas megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Közösségeinek Szövetsége 1.000.000 273.000 3 havi (január-március) bérleti díj, internet és telefon díja
Szombathelyi Civil Kerekasztal 1.600.000 690.000 bér és járulék fizetés
Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület 1.200.000 600.000 bér és járulék fizetés
Joskar-Ola Alapítvány 6.000.000 1.359.000 rezsiköltség, könyvelési díj, irodai költség, számlavezetési díj, internet, telefon, bérleti díj
Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület 1.500.000 125.000 bér, közüzemi díj
Olad Városrészért Egyesület 1.000.000 440.000 közüzemi, bérleti díjak

Ezenkívül még 11 egyesület van, akik szintén külön költségvetési soron szerepelnek, de esetükben nincs feladatellátási megállapodás.

Ugyanakkor legtöbbjüket szintén érinti a COVID-19, így a költségvetésben megszavazott összegeket minden bizonnyal módosítani kell.

Városházi forrásból úgy tudjuk, hogy ezen egyesületekkel már megkezdődtek az egyeztetések, és a végeredmény – azaz az eredeti támogatások csökkentése – a szeptemberi költségvetési módosításban realizálódik.

Az érintett egyesületek és az eredeti költségvetési támogatásuk:

 • Derkovits Városrészért Közhasznú Egyesület – 3 millió forint 3
 • Ferrum Színházi Társulat – 650 ezer
 • Szombathely Város Fúvószenekar támogatása – 2 millió forint
 • KISZ Lakótelepért Egyesület, adományozó kezdeményezés – 2 millió forint
 • ISIS Big Band támogatása – 1,5 millió forint
 • Vas Megyei Hegypásztor Kör Egyesület Civil információs centrum – 800 ezer forint
 • Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület támogatása – 1 millió forint
 • Siker Könyvtár támogatása – 1 millió forint forint
 • Határon túli magyar egyesületek támogatása – 1 millió forint
 • A tervek szerint egyébként mind a pályázatos, mind a stratégiai partner egyesületek finanszírozását áttekintik majd ismét a döntéshozók.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés