Így reagáltak az arab karikaturisták a véres merényletre

Mert igen, egy muszlim is lehet karikaturista, és egy muszlimot is megrendíthet, ami történt Párizsban.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében véghezvitt hátborzongató vérfürdő valójában olyasmi, amit a Korán is mélységesen elítél: a muzulmánok szerint a gyilkosság is főbenjáró bűn, vagy ahogy a Magyar Iszlám Közösség is felhívja rá a figyelmet, hogy attól még nem muszlim egy terrorista, hogy az Iszlámra hivatkozva követ el bűncselekményt.

A terrorista az terrorista, a terroristának a terror a vallása. Nem győzzük elégszer, újra és újra elmondani, hogy az Iszlám alapjában véve és általánosságban is tiltja a terrorizmust, annak minden formáját

- írják.

Írtak azonban mások is. És rajzoltak. Emberek, akik tényleg muszlimok. Tanulságos rajzok, naná, hogy idetesszük mindazoknak, akik egy furcsa fejfedőt látva már rögtön bombamerényletet vizionálnak. Meg persze mindenki másnak is.

Carlos Latuff brazil-libanoni képregényrajzoló a merényletnek a vallásra tett káros hatásait vázolja egy képes metaforában:

Reddit

"Így állunk bosszút a képregényrajzolók gyilkosain" (a libanoni An Nahar)

Reddit

"Szabadság a levegőben" (a libanoni Al Akhbar)

Reddit

"A Charlie Hebdo támogatásaként" (Makhlouf az Al-Masry Al-Youmban)

Reddit

A katari Al-Arabi Al-Jadeedban megjelent rajz:

Reddit

Khalid al-Bain Szudánból plasztikusan mutatja be sok arab dilemmáját. "A hitetlenekkel vagy!" / "A terroristákkal vagy!" / "De én csak egy muszlim vagyok."

Reddit

"Sokáig éljen a szatíra!" (Anwar az Al-Masry Al-Youmban)

Reddit
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet