Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így válik az irodai hulladékpapír a rászoruló családok tüzelőanyagává Szombathelyen

A szombathelyi FÉHE Nonprofit Kft. brikettáló üzemében jártunk.

Szombathely önkormányzata és a FÉHE Nonprofit Kft. 2016-ban indította a brikettáló programot, ami egyszerre ad munkát a közfoglalkoztatottaknak és teremti meg télire a tüzelőanyagot a rászorulóknak.

„A közmunka ilyenkor válik igazán a köz érdekében végzett munkává” – monda a brikettáló üzem bejárásán Németh Klára, a FÉHE ügyvezető igazgatója.

A papírbrikettről megtudtuk, hogy kötőanyagok hozzáadása nélkül készül, pusztán a préselés erejének köszönhető, ami 120-130 báron történik, hogy a végeredmény egy jóformán fa szilárdságú korong legyen. Plusz előny, hogy a nedvességtartalma olyan 10 százalék körüli, ami alacsonyabb, mint a legtöbb tűzifáé.

Fotó alapján talán nem is gondolná az ember, milyen tömör.
Bonyhádi Zoltán

Alapanyaga papírhulladék, amit a szombathelyi és környéki üzemek, üzletek, irodák ajánlanak fel, így a papírbrikett nem csak jól ég, de környezetbarát is. Németh Klára hozzátette, hogy aki ilyen felajánlást tesz, lehetőleg úgy gyűjtse a papírt, hogy azt megtisztította minden feleslegtől. (ragasztó, fólia, fémkapocs, stb.) A brikettet aztán hét kilós egységcsomagokban lehet hazavinni.

A papírhulladékot préselés előtt apróra darálják.
Bonyhádi Zoltán

A brikettáló üzem egyébként egész évben működik, így nem csak szezonálisan ad munkát a közfoglalkoztatásban dolgozóknak. Havonta olyan 2-3 ezer kiló brikett készül el, ami elég nagy mennyiség ahhoz, hogy az önkormányzat egész télen tudja biztosítani a tüzelőanyagot a rászorulóknak.

A Kötő utca 12-es szám alatti üzemből egyébként már most is lehet haza vinni a brikettből, de télen a FÉHE munkatársai házhoz is szállítják a zsákokat, ha valaki ezt igényli.

Az üzem dolgozói teherautóra rakják a hét kilós zsákokat.
Bonyhádi Zoltán

Papírbrikettet a rászorulók igényelhetnek az önkormányzattól, amit a 06-94/513-312 -es telefonszámon tudnak megtenni.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra