Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így válik az irodai hulladékpapír a rászoruló családok tüzelőanyagává Szombathelyen

A szombathelyi FÉHE Nonprofit Kft. brikettáló üzemében jártunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely önkormányzata és a FÉHE Nonprofit Kft. 2016-ban indította a brikettáló programot, ami egyszerre ad munkát a közfoglalkoztatottaknak és teremti meg télire a tüzelőanyagot a rászorulóknak.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

„A közmunka ilyenkor válik igazán a köz érdekében végzett munkává” – monda a brikettáló üzem bejárásán Németh Klára, a FÉHE ügyvezető igazgatója.

A papírbrikettről megtudtuk, hogy kötőanyagok hozzáadása nélkül készül, pusztán a préselés erejének köszönhető, ami 120-130 báron történik, hogy a végeredmény egy jóformán fa szilárdságú korong legyen. Plusz előny, hogy a nedvességtartalma olyan 10 százalék körüli, ami alacsonyabb, mint a legtöbb tűzifáé.

Fotó alapján talán nem is gondolná az ember, milyen tömör.
Bonyhádi Zoltán

Alapanyaga papírhulladék, amit a szombathelyi és környéki üzemek, üzletek, irodák ajánlanak fel, így a papírbrikett nem csak jól ég, de környezetbarát is. Németh Klára hozzátette, hogy aki ilyen felajánlást tesz, lehetőleg úgy gyűjtse a papírt, hogy azt megtisztította minden feleslegtől. (ragasztó, fólia, fémkapocs, stb.) A brikettet aztán hét kilós egységcsomagokban lehet hazavinni.

A papírhulladékot préselés előtt apróra darálják.
Bonyhádi Zoltán

A brikettáló üzem egyébként egész évben működik, így nem csak szezonálisan ad munkát a közfoglalkoztatásban dolgozóknak. Havonta olyan 2-3 ezer kiló brikett készül el, ami elég nagy mennyiség ahhoz, hogy az önkormányzat egész télen tudja biztosítani a tüzelőanyagot a rászorulóknak.

A Kötő utca 12-es szám alatti üzemből egyébként már most is lehet haza vinni a brikettből, de télen a FÉHE munkatársai házhoz is szállítják a zsákokat, ha valaki ezt igényli.

Az üzem dolgozói teherautóra rakják a hét kilós zsákokat.
Bonyhádi Zoltán

Papírbrikettet a rászorulók igényelhetnek az önkormányzattól, amit a 06-94/513-312 -es telefonszámon tudnak megtenni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés