Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így változik idén az adó: magánszemélyek figyelem!

Már senkit nem ér meglepetésként, hogyha január elsejétől változnak vagy módosulnak az adójogszabályok, ez idén sem történt másként. Írásunkban összeszedtük, mire is kell figyelnünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Személyi jövedelemadó-változások

A személyi jövedelemadó esetében jelentősen módosulnak idén a nem pénzben adott juttatások adózásai, vagyis az eddigi 500.000 Ft-os kedvezményes közteherrel adózó cafetéria-keretet 200.000 Ft-os határra szállították le. Így évi 200.000 Ft-os határig a közteher 35,7%, míg 200.000 Ft-ot meghaladó juttatás esetén 51,17%. A SZÉP-kártya esetében ugyanakkor 450.000 Ft-ig megmarad a kedvezményes adózás.

Adótérkép
Otthontérkép / Index.hu grafika

Új szabály, hogy az iskolaszövetkezeteken keresztül foglalkoztatott diákok számára ugyanolyan juttatások adhatók, mint a munkavállalóknak, így béren kívüli juttatásokban is részesülhetnek – tájékoztatott az ugyvedipraxis.hu munkatársa.

Kedvezmények

A kormány elkötelezett az adókedvezmények további emelésében, így 2019-re kétszeresére kívánják emelni a két eltartottat nevelő családok családi adókedvezményének mértékét. Ez azt jelenti, hogy jövőre a jelenlegi 62.500 Ft-ról 78.125 Ft-ra nő az érvényesíthető adóalap-kedvezmény összege. 2016-tól ugyanakkor csak a gyermek adóazonosító számával érvényesíthető ez a kedvezmény, úgyhogy idén mindenképpen be kell szerezni.

A kormány elkötelezett az adókedvezmények további emelésében
-

Bevezették idéntől az első házasok adóalap kedvezményét, mely esetében az első házasok számára (akkor is, ha csak az egyik fél első házas) együttesen havi 31.250 Ft adóalap-csökkentést jelent (ez havonta 5.000 Ft adómegtakarítást jelent). Ezt a kedvezményt a házasságkötés hónapját követő naptól 24 hónapig vagy a gyermekek után járó családi adóalap-kedvezményre való jogosultság első hónapjáig lehet érvényesíteni.

Az adóelőleg-nyilatkozat szabályai annyiban módosulnak, hogy azok a magánszemélyek, amelyek tartós megbízási jogviszonyban állnak, már nemcsak az adóbevallásukban, hanem év közben is érvényesíthetik azokat a kedvezményeket, amelyekre jogosultak.

Egyéb változások

A havonta fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6.810 Ft-ról 6.930 Ft-ra nőtt, az egy napra vetített összeg 231 Ft.

A minimálbér összege 2015. január 1-jétől 105.000 Ft, míg a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörökben 122.000 Ft.

Emelkedik a minimálbér is
Nyugat.hu

Új szabály, hogy amennyiben a munkavállaló akadálymentesíteni szeretné a lakását, akkor ehhez a munkáltató adómentesen adhat támogatást és ha ilyen célból nyújt hitelt a munkavállalónak, akkor nem kell a kamatjövedelemből eredő jövedelmet sem megállapítania.

Szintén nem szükséges a jövedelem kiszámításánál figyelembe venni, ha egy pénzügyi intézmény elengedi a követelését és ezzel kapcsolatban egészségügyi hozzájárulási kötelezettség sem keletkezik. A teljes életre szóló biztosításokat 2017. december 31-ig lehet adómentesen megkötni.

Januártól a papír alapú kiküldetési rendelvények mellett lehetőség van digitális alapon kiállított rendelvényeket is alkalmazni, ha azok is tartalmazzák a jogszabályban előírt adatokat és zárt rendszerben készülnek, valamint biztosíthatók a megőrzésükre vonatkozó szabályok is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra