Újabb ijesztő dolgot állítanak a kutatók a műanyag palackokról

Olyan betegségeket is előidézhetnek, amelyekre eddig még nem gondoltak. Például a 2-es típusú cukorbetegséget.

A műanyag palackok előállítása során is használt BPA hatással lehet az emberi hormonháztartásra, és akár 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat - írja a Portfolio egy friss kutatás alapján.

A csomagolóanyagokból származó mikroműanyagokra egyre nagyobb figyelem szegeződik manapság. Ezek az apró műanyag-részecskék az emberi szervezet szöveteiben is megtalálhatóak, a kutatók pedig még csak most kezdik feltérképezni, hogy milyen hatásai lehetnek az egészségre nézve.

A tanulmány szerint az ételek és italok műanyag csomagolásához gyakran használt BPA akár inzulin rezisztenciát is okozhat, amely növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem (California Politechnic State University) 40 egészséges felnőttet vizsgált kutatása során, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik csoport placebót kapott, míg a másik kis mennyiségű BPA-t.

Az utóbbiak szervezetébe minden nap testsúlykilogrammonként 50 mikrogramm BPA-t juttattak, amely megegyezik az amerikai hatóságok által még veszélytelennek tartott határértékkel.

Négy nap elteltével, a BPA-t kapó csoport szervezete kimutathatóan kevésbé reagált a vércukorszint szabályozásában fontos szerepet játszó inzulin hormonra, mint a placebo-csoporté.

Az eredmények azt sugallják, hogy újra kellene gondolni az egészségesnek nyilvánított értéket és erről az egészségügyi szolgáltatóknak a betegeket is tájékoztatniuk kell.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jelen állás szerint csak a fent említett mennyiség 100-szorosától, testsúlykilogrammonként 5 milligrammtól tartja veszélyesnek a BPA szintjét a szervezetben. Ezt a meghatározott értéket viszont sok szakértő elavultnak tartja.

Korábban már az Európai Unió tagállamai is felszólaltak a műanyagok gyártásához felhasznált veszélyes anyagok ellen. Tavaly hat ország követelt azonnali EU-s lépéseket a BPA betiltására.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek