A műanyag palackok előállítása során is használt BPA hatással lehet az emberi hormonháztartásra, és akár 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat - írja a Portfolio egy friss kutatás alapján.
A csomagolóanyagokból származó mikroműanyagokra egyre nagyobb figyelem szegeződik manapság. Ezek az apró műanyag-részecskék az emberi szervezet szöveteiben is megtalálhatóak, a kutatók pedig még csak most kezdik feltérképezni, hogy milyen hatásai lehetnek az egészségre nézve.
A tanulmány szerint az ételek és italok műanyag csomagolásához gyakran használt BPA akár inzulin rezisztenciát is okozhat, amely növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem (California Politechnic State University) 40 egészséges felnőttet vizsgált kutatása során, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak: az egyik csoport placebót kapott, míg a másik kis mennyiségű BPA-t.
Az utóbbiak szervezetébe minden nap testsúlykilogrammonként 50 mikrogramm BPA-t juttattak, amely megegyezik az amerikai hatóságok által még veszélytelennek tartott határértékkel.
Négy nap elteltével, a BPA-t kapó csoport szervezete kimutathatóan kevésbé reagált a vércukorszint szabályozásában fontos szerepet játszó inzulin hormonra, mint a placebo-csoporté.
Az eredmények azt sugallják, hogy újra kellene gondolni az egészségesnek nyilvánított értéket és erről az egészségügyi szolgáltatóknak a betegeket is tájékoztatniuk kell.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jelen állás szerint csak a fent említett mennyiség 100-szorosától, testsúlykilogrammonként 5 milligrammtól tartja veszélyesnek a BPA szintjét a szervezetben. Ezt a meghatározott értéket viszont sok szakértő elavultnak tartja.
Korábban már az Európai Unió tagállamai is felszólaltak a műanyagok gyártásához felhasznált veszélyes anyagok ellen. Tavaly hat ország követelt azonnali EU-s lépéseket a BPA betiltására.