„A tankerület szerint másfél-két hónap múlva kapunk WC papírt”

A fentieket egy baranyai iskolaigazgató írta a tanároknak. Azt is közölte, hogy a tankerület milyen takarékossági intézkedéseket írt elő.

„Tankerületi előrejelzés szerint legfeljebb másfél-két hónap múlva kapnak az oktatási intézmények WC papírt, papírtörlőt. Nálunk legfeljebb egy hétig tart ki a jelenlegi készlet. Textil törölközőket pedig azért nem lehet használni, mert a mosásuk nem biztosított (mosóporra nincs pénz, az energiával takarékoskodni kell).”

A fenti idézet egy levélből származik, amit egy Baranya megyei iskolaigazgató írt a kollégáinak a napokban, a levelet olvasónk küldte el nekünk.

Az igazgató azt is közölte, hogy a tankerület milyen utasításokat adott az intézmények „vészhelyzeti működésével” kapcsolatban:

 • Minden délutáni, nem kötelező programról, rendezvényről előzetesen egyeztetni kell (a pedagógusoknak az igazgatóval, az igazgatónak a fenntartóval)
 • Mindenhol ellenőrizni kell, és a szükséges és elégséges szintre csökkenteni kell a víz- és villanyfogyasztást.
 • Ügyelni kell a szellőztetés időtartamára (javasolt: 90-120 másodperc)
 • A bejáratok használatának korlátozása javasolt
 • Minden nap minimum kétszer ellenőrizni kell a hőmérsékletet
 • Tanítás után: minden gép legyen kikapcsolva, ablakok, ajtók becsukva, redőnyök leengedve, függönyök behúzva
 • Az elrendelt „rövidített fűtési program”: átlag- (!) hőmérséklet tanítási időben tantermekben 20C°, tornateremben 16-17C°, tanítási időn kívül (tempreráló fűtés) 16-17C°
 • A PDSZ szerint az utasítások betarthatatlanok

  A tankerület utasításai eljutottak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) is, Nagy Erzsébet ügyvivő írt válaszlevelet az érintett tankerületi igazgatónak. Többek között ezt írta:

 • Az iskola a munkáltató és egyben fenntartó számára nem több, mint gyermekfelügyeletet ellátó intézmény, amelyben a lehető legkisebb helyen, a legkevesebb levegőztetéssel, gyermekek, fiatalok nagy tömegét helyezné el, az iskolai oktatás minőségének megőrzésének igénye nélkül.
 • A régi, korszerűtlen fűtéssel és szigeteléssel rendelkező, jellemzően nagy területű, több emeletes épületekben lehetetlen az utasításnak megfelelően pár óra alatt a szükséges hőmérsékletre fűteni a helyiségeket
 • A Covid-fertőzés még jelen van, ezért igencsak aggályos, hogy spórolás céljából épületrészeket, helyiségeket kívánnak kivonni a használatból, amelynek nyilvánvaló következménye, hogy egy légtérben az eddigieknél lényegesen többen tartózkodnak majd, mégpedig úgy, hogy a szellőztetésre szánt időt is elégtelenül rövid időre korlátozta.
 • Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tankerületi igazgató az általános iskolákban 20 Celsius fok, középiskolában 18 Celsius fok átlaghőmérsékletet ír elő. De a fűtési rendszer kazánhoz közeli terei melegebbek, mint több emelettel feljebb, a kazántól 200 méterre lévő terek, így az igazgató utasítása nem felel meg az érvényes kormányrendeletnek, mivel a rendelet nem átlaghőmérsékletet, hanem azt a hőmérsékletet írja elő, amelynél alacsonyabb hőmérséklet az adott intézmények egyetlen használatban lévő helyiségében sem lehet.
 • Arról is ír, hogy az igazgató át akarta alakítani a csoportbontásokat, azonban a tantárgyfelosztások és órarendek elkészültek, és ezekre nincs hatásköre az igazgatónak, ahogyan a tantárgyfelosztások megváltoztatásához sincs joga.
 • Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője mindezek miatt azt kéri a tankerületi igazgatótól, hogy az utasításokat azonnali hatállyal vonja vissza. És felszólítja, hogy biztosítsa a megfelelő élet- és munkakörülményeket a tankerület fenntartásában lévő valamennyi intézményben.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet