„A tankerület szerint másfél-két hónap múlva kapunk WC papírt”

A fentieket egy baranyai iskolaigazgató írta a tanároknak. Azt is közölte, hogy a tankerület milyen takarékossági intézkedéseket írt elő.

„Tankerületi előrejelzés szerint legfeljebb másfél-két hónap múlva kapnak az oktatási intézmények WC papírt, papírtörlőt. Nálunk legfeljebb egy hétig tart ki a jelenlegi készlet. Textil törölközőket pedig azért nem lehet használni, mert a mosásuk nem biztosított (mosóporra nincs pénz, az energiával takarékoskodni kell).”

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

A fenti idézet egy levélből származik, amit egy Baranya megyei iskolaigazgató írt a kollégáinak a napokban, a levelet olvasónk küldte el nekünk.

Az igazgató azt is közölte, hogy a tankerület milyen utasításokat adott az intézmények „vészhelyzeti működésével” kapcsolatban:

 • Minden délutáni, nem kötelező programról, rendezvényről előzetesen egyeztetni kell (a pedagógusoknak az igazgatóval, az igazgatónak a fenntartóval)
 • Mindenhol ellenőrizni kell, és a szükséges és elégséges szintre csökkenteni kell a víz- és villanyfogyasztást.
 • Ügyelni kell a szellőztetés időtartamára (javasolt: 90-120 másodperc)
 • A bejáratok használatának korlátozása javasolt
 • Minden nap minimum kétszer ellenőrizni kell a hőmérsékletet
 • Tanítás után: minden gép legyen kikapcsolva, ablakok, ajtók becsukva, redőnyök leengedve, függönyök behúzva
 • Az elrendelt „rövidített fűtési program” : átlag- (!) hőmérséklet tanítási időben tantermekben 20C°, tornateremben 16-17C°, tanítási időn kívül (tempreráló fűtés) 16-17C°
 • A PDSZ szerint az utasítások betarthatatlanok

  A tankerület utasításai eljutottak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) is, Nagy Erzsébet ügyvivő írt válaszlevelet az érintett tankerületi igazgatónak. Többek között ezt írta:

 • Az iskola a munkáltató és egyben fenntartó számára nem több, mint gyermekfelügyeletet ellátó intézmény, amelyben a lehető legkisebb helyen, a legkevesebb levegőztetéssel, gyermekek, fiatalok nagy tömegét helyezné el, az iskolai oktatás minőségének megőrzésének igénye nélkül.
 • A régi, korszerűtlen fűtéssel és szigeteléssel rendelkező, jellemzően nagy területű, több emeletes épületekben lehetetlen az utasításnak megfelelően pár óra alatt a szükséges hőmérsékletre fűteni a helyiségeket
 • A Covid-fertőzés még jelen van, ezért igencsak aggályos, hogy spórolás céljából épületrészeket, helyiségeket kívánnak kivonni a használatból, amelynek nyilvánvaló következménye, hogy egy légtérben az eddigieknél lényegesen többen tartózkodnak majd, mégpedig úgy, hogy a szellőztetésre szánt időt is elégtelenül rövid időre korlátozta.
 • Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tankerületi igazgató az általános iskolákban 20 Celsius fok, középiskolában 18 Celsius fok átlaghőmérsékletet ír elő. De a fűtési rendszer kazánhoz közeli terei melegebbek, mint több emelettel feljebb, a kazántól 200 méterre lévő terek, így az igazgató utasítása nem felel meg az érvényes kormányrendeletnek, mivel a rendelet nem átlaghőmérsékletet, hanem azt a hőmérsékletet írja elő, amelynél alacsonyabb hőmérséklet az adott intézmények egyetlen használatban lévő helyiségében sem lehet.
 • Arról is ír, hogy az igazgató át akarta alakítani a csoportbontásokat, azonban a tantárgyfelosztások és órarendek elkészültek, és ezekre nincs hatásköre az igazgatónak, ahogyan a tantárgyfelosztások megváltoztatásához sincs joga.
 • Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője mindezek miatt azt kéri a tankerületi igazgatótól, hogy az utasításokat azonnali hatállyal vonja vissza. És felszólítja, hogy biztosítsa a megfelelő élet- és munkakörülményeket a tankerület fenntartásában lévő valamennyi intézményben.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet