Tudta, hogy van egy szombathelyi filmrendező, akinek Los Angelesben is díjazták az egyik filmjét?

Illés Lászlóval beszélgettünk filmekről, filmrendezésről és forgatókönyvírásról.

Mesélnél egy kicsit magadról az olvasóknak?

Tizenhárom éves koromban kezdtem el aktívan filmezéssel foglalkozni, de ekkor még csak nagyon amatőr szinten csináltunk különböző filmeket főleg a barátaimmal. A Bolyaiba jártam, és mivel már ekkor érdeklődtem a videós dolgok iránt, a rajztanárom, Biczó Antal kitalálta, mi lenne, ha csinálnánk egy animációs műhelyt. Ebből végül lett egy szakkör, az iskola vett számítógépet, fényképezőgépet és egyéb kiegészítőket, amikkel gyurma és homok animációkat készítettünk.

Ezek szerint már elég korán kialakult nálad a filmek iránti érdeklődés. Mi volt az első meghatározó filmes élményed?

Az első emlékem talán az, amikor először láttam Miskolcon a nagybátyáméknál a Csillagok háborúját. Ekkor szerelmesedtem bele menthetetlenül a filmezésbe. Kezdetben csak Star Wars figurákat kezdtem el gyűjteni, amikkel később stop motion filmeket készítettünk. Ez egy olyan technika, amikor minden beállításról készül egy kép, amiket ha egymás után rakunk, folyamatos mozgást kapunk.

Mészáros D. Zsolt

Tehát akkor már elég fiatalon eldöntötted, hogy filmrendezéssel szeretnél foglalkozni.

Gyerekként nem az volt a terv, hogy filmrendezéssel foglalkozom. Tíz éves korom körül volt egy olyan időszakom, amikor a színészi szakma érdekelt, de ezt szó szerint kinőttem. (nevet) Ebben az időben még elég alacsony voltam, aztán hirtelen megnőttem, jelenleg 203 centiméter magas vagyok. Akkoriban ezt furcsán éltem meg, és inkább a kamera másik oldalán szerettem volna dolgozni.

Most, hogy már tudjuk az előzményt, azért meg kell kérdeznem, mi volt az első komolyabb munkád?

Ha jól emlékszem, húsz évesen kaptam meg az első fizetős munkámat, ami a Megasztáros Fekete Dávid videoklipje volt. A klipet Győrben vettük fel, és az akkor nagyon népszerűnek számító Viva-n is játszották folyamatosan. Később ezt a munkámat látva több megkeresést is kaptam.

Eddig két nagyjátékfilmed jelent meg. Köztudott, hogy Magyarországon nagyon nehéz csak a filmezésből megélni. Pontosan mit dolgozol?

Reklámokat, PR- és imázsfilmeket is készítek a cégemmel, illetve sokat dolgozom rendezőasszisztensként, több magyar nagyjátékfilmben, nemzetközi filmekben és reklámokban tevékenykedtem ilyen módon. Tulajdonképpen az első asszisztens a rendező első embere, akinek nagyon komoly feladata van abban, hogy egy forgatókönyvből film szülessen. Ez a filmezésnek a megélhetés része. A filmjeim nem a pénzkeresésről szólnak, mivel egyelőre én rakom bele a saját pénzemet is. (nevet)

Mészáros D. Zsolt

Pontosan miből áll a munkád? Mit kell csinálnod?

Amikor megkapom a forgatókönyvet, le kell bontanom, hogy egy jelenetnek milyen igényei vannak. Hány szereplő, milyen jelmezek, kellékek, díszletek és egyéb elemek kellenek hozzá. Ezekből különféle listákat készítek a részlegeknek, amikből összeáll az, hogy mik a filmnek az igényei, amiből pedig gyártási terv készül, ami tartalmazza, hogy hány nap alatt forog le a produkció, illetve, hogy aznap melyik jeleneteket vesszük fel.

A gyártás során a különböző részlegekkel kell egyeztetnem, hogy amik rajta vannak a listán, azok ott legyenek a forgatáson. A forgatási napokon pedig én vezénylem az egész folyamatot. Például azért is én felelek, hogy ki mire érkezzen, meddig kell felvenni az egyes jeleneteteket. Ezeket pedig nagyon komolyan be is kell tartatnom.

Hol szereztél filmes tapasztalatot?

Leginkább saját magamtól, autodidakta módon tanultam meg az alapokat. Pécsen kommunikáció és média szakra jártam, de végül otthagytam, mert azt hittem, több köze lesz a médiához, de sajnos nem így történt. De jártam még a CEU-ra forgatókönyvíró szakra, ami nagyon jó volt. A New York Film Academy-nek is volt egy filmkészítő képzése, amit szintén elvégeztem, itt főleg olyan könyvekből tanultunk, amiket már tizenévesen elolvastam, ugyanakkor a gyakorlati része elképesztően hasznos volt.

Olvastam, hogy az első filmed, A pince, ha jól tudom, teljes egészében közösségi finanszírozásból valósult meg.

Inkább úgy mondanám, hogy nagyrészt így valósult meg. Viszont ennek hatására megismertem olyan embereket, akik a platformtól függetlenül is támogattak. Mivel itthon szinte lehetetlen támogatókat találni, ezért nemzetközi koprodukcióban valósult meg a film. Ezért az egyik feltétel az volt, hogy angolul, a külföldi piacra készüljön.

Luxfoto

Jó is, hogy felhoztad a külföldet. Hogyhogy csak itt indulnak a filmjeid?

Mert oda neveztem be őket. (nevet) Magyarországon viszonylag kevés fesztivál van, mármint ami szakmai berkekben is fontos megmérettetésnek számít. Ezen felül persze sok amatőr- vagy független filmes fesztivált rendeznek itthon, amikre nevezhetnék a produkcióimmal. De emlékszem arra, milyen érzés volt fiatalkoromban, amikor lelkesen megérkeztem hasonló rendezvényekre a mostani szemmel megmosolyogtató kisfilmjeimmel, és számomra elérhetetlen technikákkal és költségvetésből készülő produkciók nyerték a díjakat.

Amire ki akarok lyukadni, hogy én szeretném, ha ezeken a fesztiválokon a feltörekvő generáció érvényesülhessen, én pedig egy magasabb szintű ligában próbálom megmérettetni magam. November végén lesz egyébként A Pásztor magyar premierje, mert meghívták a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválra.

Hova jutottak el eddig a filmjeid?

A pince tizenhárom országban jelent meg, az Egyesült Államokban is volt hivatalos DVD forgalmazása, ott volt a boltok polcain, ennek örültem a legjobban. A Pásztorral pedig eddig tíz díjat nyertünk. A Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje, ahol megkapta a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb színésznőnek járó díjat. Az Ausztriai Filmfesztiválon a legjobb film díjával jutalmaztak meg, Olaszországban két fesztiválon nyertünk négy díjat, a Los Angeles Film Awards-on pedig hármat kaptunk. Ezen felül a film versenyben van Cipruson, Chicagoban és még több fesztivál visszajelzésére is várunk.

Luxfoto

A pásztornál te írtad a forgatókönyvet és te is rendezted. Melyiket szeretted jobban csinálni?

Ez eléggé kettős, mert nagyon szeretek történeteket kitalálni, amik viszonylag hamar megszületnek az agyamban. Amikor van egy olyan ötlet, ami régebb óta a fejemben van, azt elkezdem leírni. Fizikailag bele szoktam betegedni az írásba, olyankor szinte bármi mást csinálok, csak a gép előtt ne kelljen ülnöm. Aztán, amikor elkészül, nagyon örülök neki, és ekkor van egy elégedettség érzés is rajtam. Magát a folyamatot nem szeretem, mert nehezen maradok meg egy helyben.

Mennyire volt nehéz megszerezni A pásztorra Jordán Tamást, a Weöres Sándor Színház igazgatóját?

Egyáltalán nem ütköztem akadályokba. Tamás egy elképesztően kedves, alázatos és nagy tudású ember, aki rengeteg dolgot tett le az asztalra és nagyon sokat köszönhet neki Szombathely is. Az a tapasztalatom, hogy fontos számára a fiatal generáció támogatása, és nagy örömmel és lelkesedéssel vágott bele a filmbe a forgatókönyv elolvasása után. Ez pontosan így történt Horváth Ákosnál és Endrődy Krisztiánnál is.

Kik azok a rendezők akikre felnézel?

Gyerekkoromban George Lucas volt az isten, pontosan a Star Wars miatt, aztán ahogy teltek az évek, formálódott az ízlésem is. Nagyon tisztelem Spielberg és Nolan munkásságát, valamint Darren Aronofsky filmjeit is elképesztően kedvelem. A kedvenc filmem pont egy Aronofksy film, a Forrás.

Melyiket szereted jobban? A nagy költségvetésű blockbuster-öket, vagy a művészfilmeket?

Szerintem mindegyiknek van létjogosultsága. Ugyanúgy megnézek egy Vasembert, mint egy Tarr Béla filmet. Mindkettőnek megvan a varázsa, amik igenis működnek. De ezt egy filmrajongó szerintem tudja.

Mik a terveid a jövőt illetően?

Rengeteg tervem van. Több, mint amennyi ideig élhet egy ember. Jelenleg egy római légiós kalandfilmet próbálok összehozni itt Szombathelyen. A forgatókönyv már készül, keressük a támogatókat, és nagyon szeretném, ha a következő év során leforogna a film.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra