Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

(Ne) higgyen a szemének! - Illúzió(keltés a művészetben)

A héten ismét látványos kiállítás nyílott a Művészeti nyilvánosan is látogatható iskolai galériájában.

Olyan idők járnak, amikor - a művészeti életére amúgy nagyon büszke Szombathelyen - az egyre szűkülő lehetőségek között külön is meg kell becsülni az izgalmas és minőségi művészetet, vagy éppen kísérletező alkotásokat és tárlatokat kínáló kiállítóhelyet. Nos, lapunk már nem egyszer és nem kétszer adott hírt a város művészeti középiskolájának galériájáról, amely az intézmény nyitva tartása alatt bármely művészetbarátnak, kíváncsi városi polgárnak is látogatható kiállításokat kínál.

Az utóbbi években volt már itt Bukta Imrének vagy éppen Farkas Imrének kiállítása, tavaly télen láthattuk az NYME soproni Alkalmazott Művészeti Intézete 25 éves jubileumi válogatását, rendszeresen állítanak ki a Művészeti diplomás vagy éppen még a művészeti egyetemeken tanuló volt diákjai, vagy akár maguk az iskola művésztanárai.

illuzio22
A közönség ezen a kiállításon nemcsak illúzió! (a galériához kattintson!)
Kovács Dávid

Alig pár héttel a lapunk által is szemlézett anti-diszkriminációs projektkiállítás után itt egy újabb, ezúttal belső kezdeményezésből született friss és hatásos válogatás. Csakúgy, mint a nemzetközi kreatív projekt anyaga, az Illúzió címet kapott tárlat alkotásai is több tantárgy (rajz-festés-mintázás és a diákok által tanult szakmai tárgyak, művészettörténet, az optikai ismeretek kapcsán fizika stb.) ismereteire és tudására, azok összefüggéseire építenek.

A munkák közönség elé kerülését sokkal komolyabb gyűjtő- és elemző munka, alaposabb tervezés és hosszabb ideig tartó, időről időre korrektúrákkal tarkított alkotói folyamat előzte meg, mint a diákok által megszokott átlagos műhelyfeladatoknál. Az alkotói tevékenységben a képző- és iparművészeti tagozat 11. és 12. évfolyamos osztályai vettek részt, a projekt gazdái pedig Károlyi Anna és Gombás Katalin tanárnők voltak.

Varázslat és mágia varázslat és mágia hátán

Bár mára egyre többet tudunk az emberi szem és agy látásérzékelő együttes működéséből, így több illúziókeltő művészeti módszernek és fogásnak mostanra eléggé jól ismert a működési mechanizmusa - azért nézőként így is mindig lenyűgözőnek, izgalmasnak és titokzatosnak tartjuk az ilyen hatásokkal dolgozó művészetet. Ezen a kiállításon pedig varázslatból, mágiából, illúzióból és szórakoztató becsapásból van elég látnivalónk!

Az érzékelési tévesztéseket kihasználó alkotásoktól a kontraszt- vagy éppen tónusillúzión és a kétértelmű ábrákon át a lehetetlen tárgyakig, a formák és felületek belső osztásán alapuló megtévesztésektől a Moiré-jelenségen keresztül egészen a sokak által ismert anamorfózisokig számtalan illúziót használnak fel és valósítanak meg a kiállító diákok.

illuzio10
Porhintésből Dali-potré - látványos performance a megnyitón (az eredmény megtekintéséhez kattintson!)
Kovács Dávid

Cikkünk galériájában a megnyitó felvételein látható az a közönség soraiban nagy tetszést aratott performance is, amelyen ötletes és hatásos módon a művészettörténet egyik legnagyobb illuzionistájának, Salvador Dalinak a portréját hívta elő - mintegy a semmiből.

A november 28-ig nyitva tartó kiállításon Antal Daniella, Barcza Lilla, Blaskovics Tímea, Bolfán Bálint, Börzsönyi Noémi, Deme Kevin, Hoffmann Veronika, Horváth Ákos, Horváth Diána, Horváth Marcell, Horváth Noémi, Horváth Zsolt, Kelemen Botond, Koppány Anna, Kovács Laura, Kun Bence, Ligner Janka, Litkei János, Nadrai Rebeka, Nagy Dorina, Peszleg Kata, Pothárn Júlia, Radetzky Eszter, Szalay Berta, Szigeti Kinga és Takács Emma munkáival találkozhatnak az érdeklődők - nemcsak az iskola tanulói és tanárai, hanem akár a városból érkező kíváncsi művészetbarátok.

Erős kezdés után erős folytatás

Hogy a következő művészetis tárlatnak is kedvet csináljunk: az Illúzió után, november végétől majd a magyar kortárs szobrászat egyik legegyedibb és legizgalmasabb életművét létrehozó Várnagy Ildikó munkáinak válogatása érkezik ide, és maga a művésznő is városunk és az iskola vendége lesz. Bővebb információt majd a tárlatot beharangozó sajtóhírekben és a Művészeti honlapján tessék keresni!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra