Szombathelyen 581 ezer, Celldömölkön 350 ezer forintot kell fizetni a használt lakások négyzetméteréért

Nem igazán dübörög a Vas megyei ingatlanpiac, a szakértő szerint a CSOK Plusz kavarhatja fel az állóvizet.
 • Vas megyében a CSOK Plusz szempontjából várhatóan legalkalmasabb használt és új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára november közepén 487 ezer és 765 ezer forint között mozgott.
 • A vármegyeszékhelyen a szóban forgó ingatlanoknál az átlagos négyzetméterár 581 ezer és 778 ezer forint között alakult.
 • Az új állami lakástámogatási program, a CSOK Plusz alapvetően a Babaváró logikáját követi. A gyermeket vállaló házaspárok első lakásának megvásárlásánál 80 millió forint lesz a plafon, a családbővülés miatt nagyobb lakásba költözés esetén pedig 150 millió forint lesz a maximum. Ezek az értékhatárok széles választékot jelenthetnek majd a jogosultaknak.
 • Egy visszafogott lakóingatlanpiacra hozhat élénkülést a jövőre induló új lakástámogatási program, a CSOK Plusz - írja elemzésében az ingatlan.com. A CSOK Plusz kedvezményes hitelét

 • az első lakás megvásárlásánál maximum 80 milliós,
 • nagyobba költözés esetén legfeljebb 150 milliós lakóingatlanhoz lehet igényelni
 • az új program keretében elérhető kedvezményes hitel gyerekszámtól függően 15, 30 és 50 millió forint lehet.
 • Az ingatlanportál szerint a jelenleg eladásra kínált több mint 150 ezer magyarországi lakóingatlannak a 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak.

  Vas megyében november közepén majdnem 2400 ilyen hirdetés szerepelt a kínálatban. A szóban forgó új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 765 ezer forintot tett ki, míg a használt ingatlanok átlagára 487 ezer forint volt.

  Szombathelyen az új lakóingatlanokat 778 ezer forintos, míg a használtakat 581 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte. A vármegye legnagyobb kínálattal rendelkező települései közül pedig csak a használt lakóingatlanok között van szélesebb választék:

 • Kőszegen 563 ezer
 • Sárváron 579 ezer,
 • Körmenden 385 ezer,
 • Celldömölkön 350 ezer,
 • Szentgotthárdon pedig 605 ezer forintos
 • átlagos négyzetméterárral szerepeltek az aktuális kínálatban.

  Megpezsdülhet az ingatlanpiac

  Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak országszerte. Az ingatlan.com lakásárindexe szerint 2015 harmadik negyedévéhez képest országosan 209 százalékos volt a drágulás, a Vas megyét magában foglaló nyugat-dunántúli régióban viszont ennél visszafogottabb volt az áremelkedés, 196 százalékot tett ki.

  Vas

  Rövid távon nem okoz jelentősebb drágulást a CSOK Plusz. Balogh László, az ingatlan.com szakértője közölte: a CSOK Plusz alapvetően egy visszafizetendő kedvezményes hitelt nyújt az érintetteknek, amit az eladók sokkal kevésbé tudnak beárazni, mint egy vissza nem térítendő támogatást. Bár az árakra kevésbé lesz hatással a mostani kilátások alapján, ám a lakáspiaci forgalmat mind országosan, mind vármegyei szinten felpörgetheti majd az új támogatási rendszer.

  A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok miatt visszaesett a lakáspiaci forgalom. Ha viszont a CSOK Plusznak köszönhetően több ezer első lakásvásárló fiatal és nagyobb otthonba költöző család jelenik meg az ingatlanpiacon, akkor az újraindíthatja a lakáspiaci körforgást. Ez azoknak a lakáseladást tervezőknek is jól jöhet, akik nem vagy nem feltétlenül vesznek igénybe támogatást a továbbköltözéshez” - mondta a szakértő.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság