Miller Zoltán rendez is, koncertezik is az idei Iseumi Játékokon - de mi várható még?

Hogyan állt össze a műsor? Ki válogatta? Mennyivel kevesebből gazdálkodnak idén? Mi lesz a 153 milliós hiánnyal? - Kiss Barnát, az Iseumi Játékok szervezőjét kérdezzük.

Mint fesztiváligazgató, erősítse meg nekünk a hírt: idén is lesz nyári fesztivál Szombathelyen az Iseumban.

Igen, július 24-én egy operagálával startol a szabadtéri programsorozat, a záró koncertet pedig augusztus 3-án tartjuk, Miller Zoltán önálló estjével búcsúzunk. Ebben a bő két hétben összesen négy produkciót szeretnék színre vinni ezen a különleges játszóhelyen. A repertoárban szerepel még egy táncszínházi produkció, és egy izgalmas nyár esti zenés színházi előadás, de erről majd később részletesen mesélek.

Kiss Barnával, az Iseumi Játékok szervezőjével
Vágvölgyi Bálint

Hogyan állt össze az idei műsorterv? A korábbi fesztiváligazgató, Mérei Tamás válogatta még ki a repertoárt?

Nem, már mi dolgoztuk ki, bár szerepel benne egy produkció, melyet Mérei Tamás is betervezett a műsorba. Emellett pedig a korábbi programban két saját bemutató szerepelt volna, egy opera és egy rockmusical-premier. Csakhogy ezen előadások költsége olyan szinten terhelte volna meg a Savaria Szimfonikus Zenekar és a város költségvetését, hogy a jelen helyzetben egyik sem lett volna vállalható.

Ezért is kaptam márciusban felkérést arra, hogy próbáljak egy alternatív műsortervet kidolgozni. Viszont nem volt kérdés, az Iseumi Játékok idén sem maradhat el, hiszen egy olyan emblematikus rendezvénye lett a városnak, amelynek kialakult egy törzsközönsége, akik várják ezeket a nívós nyáresti produkciókat. Vannak visszatérő vendégeink, és egyre többen az országhatáron túlról érkeznek. Befogadó fesztiválként kívánunk működni, sok ilyen nyári játszóhely sikeres az országban, ugyanakkor szeretnénk megtartani azt a specialitásunk, hogy egy-két saját zenés produkciót színre vigyünk.

A helyszín
Mészáros Zsolt

Az Isis szentély közel 50 éve ad otthont a szabadtéri operajátszásnak Szombathelyen, ahol a műfaj valamennyi meghatározó hazai képviselője fellépett az évtizedek során. Folytatni kívánják ezt a tradíciót?

Mindenképpen, a szabadtéri operajátszás szombathelyi hagyományát óriási hiba lenne elhagyni. De a saját rendezésű, sokszereplős, díszlettel-jelmezzel, sztárénekesekkel felvonultatott nagyprodukció az, ami a mostani anyagi kondícióink között nem valósítható meg. Egy ilyen előadásnak ugyanis elképesztően magasak a költségei.

Ha nem is saját operaelőadással, de egy operagálával indítunk, amiről elmondható, hogy a minőségből idén sem adunk alább, nagyszerű énekeseket kértünk fel. A Savaria Szimfonikus Zenekart pedig a Kossuth-díjas Medveczky Ádám, a Magyar Állami Operaház egykori zeneigazgatója, az Operaház rendszeresen visszahívott vendégkarmestere vezényli majd.

Iseumi játékok az 1970-es években
BDK archívum - 1970-es évek

Az Opera Gála repertoárjában duettekre, áriákra, klasszikus nyár esti operaslágerekre számítsunk?

Igen, a Varázsfuvola-nyitány kihagyhatatlan lesz, ahogy Puccini és Verdi egy-egy fantasztikus melódiájára is bizton számíthatunk. A magyar operaéletből négy kiváló énekest hívtunk, Miksch Adriennt, Nánási Helgát és László Boldizsárt, valamint Hajas Zsoltot.

A négy kiváló énekeshez még társul a szombathelyi születésű ifjú énekes tehetség, Foki Dániel is, aki a „Virtuózok” című tv műsorban már országos hírnevet szerzett magának. Most az Iseumi játékok kapcsán mi is szeretnénk lehetőséget adni neki, hogy Szombathelyen is megmutathassa képességeit.

Varázsfuvola Iseum 2011 próba
Nagy Ákos Balázs

Újdonság lesz a táncszínházi bemutató is.

Még Mérei Tamás javasolta az ExperiDance Production táncosai és a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáinak közös előadását, Román Sándor rendezését, a „Fergeteges - A királyné, a gróf és a cigánylányt”. Ennek a különleges táncszínházi élménynek igenis helye lehet Szombathelyen, hiszen a városban a tánc kultúráját megannyi kiváló együttes ápolja, gondoljunk csak Ungaresca Néptáncegyüttesre vagy a Savaria TSE-re.

A táncdráma hősei egy lázadó királyné, a Sissiként ismert Erzsébet királyné, egy vakmerő gróf, az ország legszebb férfijának tartott Gróf Andrássy Gyula, és egy csodaszép cigánylány. A szerelmes találkozások és elválások egy pompázatos bálon történnek, ahol a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái húzzák a talpalávalót. A zenekar, mely 2014 márciusától hivatalosan is hungarikum, vagyis magyar nemzeti csúcsteljesítmény, a táncosok mellett garancia a fergeteges élményre.

Az idei saját rendezésű musical sem egy eddig megszokott, sokszereplős darab lesz. Ennek is elsősorban anyagi okai vannak?

Igen, de nem attól lesz minőségi egy produkció, hogy minél nagyobb tömegeket vonultat fel, mert két színésszel is létre lehet hozni egy parádés előadást. És nem feltétlenül kell, hogy az legyen az elsődleges cél, hogy csak olyan produkciókat vigyünk színre, amelynek slágereit mindenki ismeri, és amit a néző bármikor és bárhol megkaphat. Fontos, hogy az előadás később Szombathelyhez is kötődjön, minőséget és újdonságot is szeretnénk vele közvetíteni.

Az „Édeskettes hármasban” egy imádnivaló romantikus darab, tele viccesnél viccesebb jelenetekkel, amit Neil Simon, az amerikai vígjáték első számú mestere jegyez. A Madách Színházban, Szirtes Tamás rendezésében (Alföldi Róbert -Oroszlán Szonja, Miller Zoltán-Balla Eszter párosításban) éveken át óriási sikerrel futott. Most az egyik akkori címszereplő, Miller Zoltán állítja majd színpadra, Szabó P. Szilveszter és Trokán Anna főszereplésével.

Miller Zoltán már eddig is nem egyszer bizonyított Szombathelyen, kezdetektől fogva velünk volt, és a rendezvényeink mellé állt. Az utolsó iseumi nyári bemutatónk hozzá köthető lesz, Miller Zoltán önálló estje: A zene, ami én vagyok. Az est eddigi pályafutásának összegzése lesz: hiszen számtalan zenés műfajban jeleskedett, énekelt ő már könnyűzenét, musicalt, rockoperát.

Összességében tehát, ha a ránk váró produkciókat és bemutatókat nézzük, akkor elmondható, hogy az idei iseumi játékok stílusában sokszínűbb és kínálatában szélesebb lett.

A korábbi fesztiváligazgatónak, Mérei Tamásnak az volt az elve, hogy merjünk nagyot álmodni, szülessenek Szombathelyen is világszínvonalú produkciók, amire majd jön a közönség és a szponzorok.

Én azért kicsit másképpen gondolkodom, mint Tamás, nem állnak tőlem sem távol az álmok, csak a nagyságrendek mások. Mert világosan látni kell, hogy a zenekar fenntartója, a város anyagilag mennyit engedhet meg magának, és ehhez mérten kell a rendezvényeink anyagi kondícióit kikalkulálni. Ezért készült kicsit más koncepcióval ez az idei program, de ez nem azt jelenti, hogy ennek eztán minden évben ilyennek, és csak is ilyennek kell lennie.

Miller Zoltán a tavalyi darabban
Bonyhádi Zoltán

Most az a fontos, hogy mint értéket, az iseumi játékokat megtartsuk, de közben nem szabad teljesíthetetlen elvárásokat megfogalmazni sem azok felé, akik a produkciókban részt vesznek, sem a fenntartó város felé.

Mennyivel kevesebből gazdálkodnak idén?

Tavaly 30 milliót különített el a város erre a nyári rendezvénysorozatra, idén 15 millió forintot. Van különbség, de abból gazdálkodunk, amink van.

Mi lesz az időközben felhalmozott több mint százötvenmilliós zenekari hiánnyal?

A hiány érdekes történet, sokféle működési elemből tevődött össze: az iseumi előadásokból, a zenekarból, és a kettő összekapcsolásából. Három év termékéről beszélünk, 153 millió forintról, amely a mi költségvetésünkben nagy tétel, de egy-egy szuperprodukció létrehozása esetén könnyen összejöhet, ha nincs rá elég fedezet.

Kiss Barnával, az Iseumi Játékok szervezőjével
Vágvölgyi Bálint

Épp ezért idén feltétlenül az volt a cél, a technikai hátteret Szombathelyről vagy a környékről hívjuk, a produkciók a helyi vállalkozók bevonásával készüljenek, hogy a helyi gazdaságot élénkítsük ezzel is, helyben maradjon az iparűzési adó.

Hosszútávon milyen tervei vannak az Iseummal?

Szeretnénk alulról építkezni, a minőség megtartásával, évről-évre egyre több szponzort a rendezvény mellé állítani. Én az Iseumot egy nyitott, befogadó szabadtéri helynek szeretném, ahol bármi megtörténhet, amely ebbe a sajátos és lenyűgöző miliőbe beleillik.

Az Iseumi Szabadtéri Játékok részletes programját itt Ők csinálják meg igazán nyerőre a nyári fesztet 2015. June 11. 18:13 találja....

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ők csinálják meg igazán nyerőre a nyári fesztet

A sajtótájékoztató is megvolt a szombathelyi nyári fesztiválról. Soroljuk az új infókat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra