Áttáncolt Szombathely kulturális életébe

A volt Művészetek Háza, a jelenlegi AGORA Központ belvárosi szalonjában ketten kortyoljuk a kávénkat, közben a szombathelyi kultúra aktuális frontvonalairól diskurálunk. A szalon ablakából egyenesen a Fő térre látni, szállingózik a hó. A látvánnyal az Agora újonnan kinevezett igazgatója, Parais István sem győz betelni… Ő az, akit Szombathelyen mindenki úgy ismer, hogy ő a „táncos-pedagógus”…

- Mindig is belvárosi ember voltam, a Fő tér régi nagy szerelemem… a nagyrendezvényeknek, ha másként nem, külsősként eddig is gyakorta részese lehettem. Művészeti munkatársként segédkeztem a Savaria Karnevál nyitórendezvényeinek és a jelmezes-fáklyás felvonulásainak rendezésében, ott voltam a korai tánc világnapok előkészítésében, ami egy országosan kimagasló, sőt egyedülálló rendezvénnyé nőtte ki magát.
A másik szívszerelmem a Quadrille Európai Táncfesztivál, öröm volt látni, ahogy a semmiből sikerült Szombathelyen hagyományt teremteni. Ez mind-mind ide, a Fő térhez és az Agorához köt engem. Másrészt mind a mai napig tudom, hogy a Fő téren tíz órakor honnan süt a nap, hol kel és hol nyugszik, hová kell egy színpadot elhelyezni.

Parais István, az AGORA igazgatója
Bonyhádi Zoltán

- Az MMIK igazgatói székéből jött át az Agora élére. Miért a váltás?

- A régi intézményem, az MMIK a ’80-as évektől komoly szerepet töltött be Szombathely kulturális életében, ám mostanra elsősorban a megyében lát el szakmai és módszertani feladatokat. Az Agora profilja más. Itt jobban tetten érhető a napi szervezőmunka, a programjainknak rögtön közönsége van, és elég nagy érdeklődésre tart számot.

- Az elmúlt években átrendeződött Szombathely kulturális térképe, az MMIK marginalizálódott, a Művészetek Háza eltűnt, és olyan fajsúlyos helyszínek léptek be, mint a Weöres Sándor Színház.

- A színház mindenképpen egy hiányzó láncszem volt a város kulturális térképén. Azzal azonban, hogy megjelent, a Művészetek Háza korábbi tevékenysége nagyrészt okafogyottá vált. Viszont kár ezeket a pompás belvárosi tereket (a szalont és a pincegalériát) kihasználatlanul hagyni. Ezért is gondoljuk, hogy új tartalmakkal kéne megtölteni. Elsősorban a civileknek, amatőr formációknak szeretnénk bemutatkozási teret és lehetőséget adni. A szalonból egy gondolkodó, aktív közéleti és kulturális színteret kívánunk létrehozni.

Mindenki maradjon a saját kaptafájánál, a színház szervezzen színházat

- Az Agora 2007-ben, a szocialista városvezetés ideje alatt jött létre, öt kulturális intézmény összevonásával. Aztán a Fideszes városvezetés – úgy hírlett- kezdetben még a megszüntetését fontolgatta, és újra vissza kívánta állítani a régi struktúrát. Milyen érvek szólhatnak az egyben-maradás és a megaintézmény mellett?

- Vissza is kérdezhetnék: van annak értelme, hogy ugyanabban a városban több hasonló, ám elnevezésében más kulturális intézmény ugyanazokat a feladatokat látja el? Úgy gondolom, kellő szakmai áttekintés és irányítás mellett, átgondolt struktúrában, igenis van létjogosultsága egy kulturális „megaintézménynek”. Sokkal jobban működtethető, átláthatóbb, gazdaságosabban támogatható az önkormányzat által.

- Az egység ellenére nemegyszer mintha az Agora tagintézményei egymás ellenében (vagy más városi intézménnyel rivalizálva) szerveznék programjaikat. Miért szervez az AGORA például külön, tájoló előadásokból verbuvált felnőtt és gyerek színház-bérleteket, amikor a városnak saját társulatai vannak?

- Magam is azon dolgozom, hogy ezeket a párhuzamosságokat, a város kulturális agglomerációjában működő egyéb intézményekkel közösen, minél jobban kiküszöböljük. Hogy jól elkülöníthető profilú, jól finanszírozható rendszert működtessünk. Mindenki a saját erősségeit domborítsa ki, ehhez kapjon finanszírozást.

Én nem fogok színházat tervezni, az Agora elsősorban a közösségi kultúra irányába kíván elmozdulni, de továbbra is él azzal a jogával, lehetőségével és tapasztalatával, hogy nagyrendezvényeket, előadásokat hozzon létre, például táncszínházi és zenés produkciókat. Ez például olyan specifikum, ami nem tartozik a szombathelyi színház profiljához.

Parais István, az AGORA igazgatója
Bonyhádi Zoltán

- Mi lesz az oladi művelődési központtal és a Nyitra utca ÁMK-ból kivált közművelődési funkciókkal, amelyek januártól szintén az Agora égisze alatt működnek?

- Szakmai előkészítő szakaszban vagyunk az oladi és a Nyitra utcai ÁMK közművelődési feladatellátásában. Úgy tűnik, hogy megnyugtatóan rendeződik ez a történet. Továbbra is különös figyelemmel szeretnénk helyet biztosítani a feltörekvő helyi rock zenekaroknak, és a korábban is jól működő helyi csoportoknak és kluboknak.

„Bizalmat szavaztam a kollégáimnak”

- Tervezi a tagintézmény-vezetők cseréjét? Másrészt, ha jól tudom, Grünwald Stefánia, a korábbi vezető is az Agora kötelékében dolgozik tovább.

- Bizalmat szavaztam a kollégáimnak, mert jó szakembereknek tartom őket, komoly szakmai múltjuk van, hiba lenne, ha a munkámat azzal kezdeném, hogy lecserélem a stábot. Új elképzeléseim vannak, de úgy tapasztalom, hogy akik korábban is az Agora gerincét alkották, mellettem állnak, és támogatnak ezekben az elképzelésekben. Röviden: egy jobban átgondolt, talán jobban is finanszírozható struktúrában kívánunk ezután is együtt dolgozni.

Igen, Stefi is maradt, olyan munkakörben, ahol ő már korábban is bizonyított, a nemzetközi és pályázati munkákat koordinálja.

- Egyre kevesebb és kevesebb pénz jut a kultúrára, ráadásul egyre többen hangoztatják: a kultúra túlprezentált, minek költünk ennyit rá, minek mozikat, hangversenytermeket, színházakat állami pénzekből fenntartani?

- Ezeket a hangokat sokkal régebben is hallottam, nem csak mostanában. Egy biztos, tudomásul kell venni, az állami vagy önkormányzati fenntartású közintézmények fenntartására évről évre egyre nehezebb. Kivéve azoknál a „bőkezűen adakozó” önkormányzatoknál, akik most a nehéz helyzetükben is, továbbra is erőn felül vállalják ezeket a feladatokat. Fejkvóta alapján ki lehet mutatni, hogy például Szombathely még mindig lényegesen többet költ kultúrára annál, ami számára kötelezően elő van írva. Szombathelyen a kultúra komoly és fontos ágazat, és ha a város csak azt teljesítené, amit kötelező feladatként az állam előír, igencsak meglepődnénk.

Azt mondom, ami a finanszírozást illeti, át kell gondolni a rendszert. Nekünk az a feladatunk, hogy a csökkenő támogatások mellett is megtaláljuk a plusz forrásokat (pályázatokkal és szponzorokkal), hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki magunkból.

Nem kell midig nagyszínpadban és megarendezvényben gondolkodni

- Már idén észrevehető lesz, hogy új vezetése van az Agorának, a programok és fesztiválok szintjén is?

- Nagyon remélem, hogy igen, ezen dolgozunk. Ide a szalonba, ahogy korábban is mondtam, elsősorban civileket várunk, nyitott „agorás” beszélgetéseket tervezünk. Szeretnénk visszahozni a Fő térre a kisrendezvényeket, gondolok itt a kávéházi jazz pódiumokra, amihez helyszínként remélem meg tudom majd nyerni a vendéglátó helyeket. Nem kell mindig nagyszínpadban és megarendezvényben gondolkodni. De vissza szeretném hozni többek között a tánc világnapi forgatagot a Fő térre, három színpaddal.

Tánc Világnapja Szombathelyen - Gála
Tánczos Mihály

- Tényleg, ez miért maradt abba?

- Magam sem tudom, zártabbá vált, ennek anyagi okai is voltak, meg azért tegyük hozzá, ez személyfüggő is. Eddig is fontos volt, csak másként. Nekem tényleg szívügyem, de sokan szerették ezt a rendezvényt rajtam kívül is. Már csak azért is érdemes visszahozni, mert ha a Fő téren ezer gyerek és felnőtt táncol, arra legalább kétszer-háromszor annyian (gondoljunk csak a hozzátartozókra) kíváncsiak. Több kisebb rendezvényt tervezünk, ugyanakkor a hagyományos nagyrendezvényekről sem kívánunk lemondani, ennyiben megtartjuk az Agora hagyományait.

- A nemrég beadott „Agóra-pályázattól” mit várnak? Mennyiben változna Szombathely, ha megújulna az MSH?

- Sokat:) Épp tegnap láttam az újonnan felavatott békéscsabai központot, amelyet szintén az első Agórás pályázati pénzből, akkor egymilliárd forint fölötti összegből építettek újjá. Fájó szívvel néztem, és arra gondoltam, milyen jó is lesz majd, ha a mi eredményeinket közlik.

Ha nyernénk a pályázaton, akkor az MSH felújítására 680 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnánk, ehhez a város önrésszel járul hozzá . és még a tervekben szerepel az MSH környezetének rendezése, ami több száz milló forint. Ezekkel együtt az MSH a kívánt funkcióját teljesíteni tudná, hogy végre kinyithassuk, kulturális köztérré tehessük. Mert a sportház jelen pillanatban rendezvényházként működik, ez azt jelenti, hogy csak a programok idejére lehet bemenni.

- Mi mindenben lesz más a felújítás után az MSH?

- Képzeljünk el egy városközpontban lévő épületet, ahová már reggel kilenc órakor be lehet menni egy kávéra, böngészni lehet a neten, kulturális információkhoz juthatunk, és esetleg még találkozni is lehet furcsa fazonokkal, akik kultúra-pártiak. A fiatalok egy abszolút modern kultúrzónát kaphatnak, prevenciós lehetőségekkel, egy helyet, ami reggeltől estig nyitva áll majd előttük. Egy ilyen kultúrtér nagyon hiányzik most a városból.

Új látványtervek az MSH-ról
Ilyen lehet a megújulás után
Nyugat.hu

- Korábban hasonló funkciót töltött be az MMIK, oda jártunk kávézni, szakkörre, színházba, bármikor mentük, mindig volt élet.

- Az MMIK-t eleve ilyen funkcióval építették 1980-ban, nagyon átgondolt, jól eltervezett intézmény volt. Csak kicsit eljárt felette az idő, főként építészetileg, de tartalmában még mindig hordoz olyan elemeket, amelyeket egy felújított Sportház átvehet, és kiválóan tud majd teljesíteni. Kisebb, szerethetőbb, élhetőbb hely lesz.

- De akkor végképp kikopik a város vérkeringéséből az MMIK!

- Ezt egy szóval se mondtam.

- Nem, ezt én mondom:)

- Az MMIK nagyon konkrét feladatokat lát el, a megye mind a 216 településén jelen kell lennie. Az utóbbi időszakban az ott dolgozó kollégáknak fordított üzemmódba kellett kapcsolniuk, nem Szombathelyen kell valamit csinálniuk, hanem kint terepen, szerte a megyében.

- Felújítás után is lesznek az MSH-ban nagykoncertek?

- Naná, a sportháznak ez az egyik legsikeresebb profilja, bűn lenne nem kihasználni azt a lehetőséget, ami ott megadatik. Ráadásul a nagyterem az átalakítás után még modernebb technikát és mobil lelátókat is kap.

- Ott, az MSH-ban lesz az Agora új központja is?

- Az elképzelések szerint igen, ráadásul ha nyerünk a pályázaton, az MSH új nevet is kaphat majd, amiben benne kell lennie az „agóra” szónak is.

Pár éve kitáncolt Szombathely táncos életéből

- A művelődésszervezőn túl Szombathelyen mégis csak legtöbben táncosként ismerik. Nem hiányzik a Néptáncműhely, és a tanítás?

- De nagyon…

- Nincs csoportja?

- Nincs rá időm. Éveken át mondogattam magamnak, hogy most, ha felnő ez a generáció, ha belepusztulok is, de akkor is abbahagyom. Aztán jött a következő csoport, és újra csak azt éreztem, hogy őket még végig kell vinnem, és majd aztán… Három-négy generációt vittem így végig. A néptáncműhelyes gyerekek kirepültek, felnőttek és elkerültek Szombathelyről, elmentek orvosnak, jogásznak…

- A Néptáncműhely nincs is már?

- Nem, valljuk be őszintén, ez a munka jórészt az én személyemhez volt köthető, az én szívügyem volt. A Paragvári Utcai Általános Iskola zenei tagozatán a néptánc-oktatás persze tovább megy, de az a komplexitás, amit a Néptáncműhelytől megszoktak, hogy komplexebb táncszínházi előadásokat hoztunk létre, ez már nincs. Ez a stílus és ez a gondolkodásmód talán hiányzik is Szombathely táncos életéből… Személyesen nekem is hiányzik, de azzal kárpótolom magam, hogy határon átnyúló együttműködésben burgenlandi és murvavidéki pedagógusoknak kurzusokat vezetek, ahol ezeket a módszerek próbálom átadni.

- Miért váltott?

- Teljesen véletlen volt, de mint említettem, külsősként korábban is számos rendezvény körül ott tevékenykedtem. 2007-ben összefutottam a Fő téren az MMIK akkori igazgatójával, Joós Tamással, aki akkor már sokadszor, de mégis váratlanul nekem szegezte a kérdést, nem akarnék-e szakmai igazgatóhelyettes lenni. Másnap találkoztam az akkoriban alakuló Agora vezetőjével, Stefivel, aki szintén azt kérdezte tőlem, nem szeretnék-e az Agórában velük együtt dolgozni. Tamás előbb szólt, ezért választottam az MMIK-t.

A Fidesz-alapító, aki nem vágyott politikai karrierre

- Akkoriban épp szocialista színezetű volt a város vezetése… Ennek ellenére Önről sohasem lehetett azt hallani – jóllehet volt városi Fidesz elnök is - hogy pártvonalon került volna valamilyen posztra. Ez napjainkban nagy szó…

- Érdekes, de ezt valóban nem olvasták a fejemre, pedig köztudott, hogy értékrendem szerint a polgári vonalhoz tartozom, nem is rejtem véka alá.

Parais István, az AGORA igazgatója
Bonyhádi Zoltán

- Talán mert mindig a háttérben maradt, a városi elnökségen túl igazán súlyos politikai szerepet nem vállalt. Ez tudatos elhatározás volt?

- Igen, ez a saját személyes döntésem volt, a politika soha sem vonzott annyira, én a szakmámmal szeretnék foglalkozni. A munkámban voltak nagy szerelmeim, például a tánctanítás, most ki tudja miért, ez a szerelem a kulturális zóna. Ez kitölti az életemet.

- Egy időben polgármester jelöltként is felvetődött a neve.

- Olvastam én is ilyeneket:) Annak idején többször felmerült, de szó sincs ilyenről, köszönöm jól elvagyok én így is.

- A családról mesél?

- A családot, bár megtartva a jogot hogy erről keveset beszéljek, nagy dicséret illeti. Ugyanis maximálisan tolerálják az én abszolút szerteágazó munkaidőmet és munkahelyszíneimet, és mindenben segítenek. Feleségemmel sokáig különböző kulturális projektekben is együtt dolgoztunk.

- Gyerekek?

- Igen, két felnőtt fiam, sőt unokám is van! Egy tünemény, 19 hónapos kisfiú. És külön büszke vagyok rá, hogy Brüsszelből jött vissza a család Szombathelyre, fordított migrációban!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ilyen lehet az új, high-tech MSH

Pár éve esett meg, hogy a már elnyert 1,5 milliárdos "Agóra" pályázati pénz nem Szombathelyre került. Most újra műsoron az MSH felújítása.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra