Inzulin és szigorú diéta – Így telnek egy 10 éves cukorbeteg kutyus mindennapjai

Bár néha azért jelzésértékkel kapargatja a hűtőajtót, így is teljes életet él Mira.

Történetünk főszereplője Mira, egy bichon fajtájú kutyus, aki októberben lesz 10 éves és Szombathelyen él gazdáival. Az apró kutyus boldogan élte mindennapjait, jókat evett, a jutalomfalatokat sem sajnálták tőle, nyáron viszont furcsán kezdett viselkedni.

„Észrevettük, hogy sok vizet kezdett inni, de ennek először nem is tulajdonítottunk nagy jelentőséget, mert nyáron ez természetes. De amikor feltűnően sokat pisilt, ráadásul bárhol, ahol rájött az inger, az már gyanús volt. Bátyám kislánya cukorbeteg, így valamennyire ismerjük is ezt a betegséget. Ő rögtön mondta, hogy valószínűleg Mirával is ez a helyzet, úgyhogy el is vittük az állatkórházba” – meséli Kiss Norbert.

Mira, a cukorbeteg bichon
Kattints még több képért Miráról!
Kiss Norbert

A Szombathelyi Állatkórházban pedig néhány vizsgálat után hamar kiderült, hogy Mira valóban cukorbeteg, és mivel időben elvitték orvoshoz, viszonylag egyszerűen lehet kezelni betegségét: most inzulint kap és szigorú diétára lett fogva.

Nem egyszerű, de nem is lehetetlen kezelni

A cukorbetegség inzulinterápiával, megfelelő étrenddel és mozgással sikeresen kezelhető. A kiváltó okot nem lehet megszüntetni, így általában életük végéig inzulint kell nekik adni, ideális esetben naponta kétszer, 12 óránként, etetéssel összekötve.

„Nem volt egyszerű, Mira az elején nem nagyon tolerálta, hogy szurkáljuk, így kétemberes munka volt az inzulinbeadás. Aztán kitaláltunk egy olyan módszert, hogy úgy fogjuk meg az ölünkben, hogy hátul van a feje és így könnyebben be tudjuk neki adni az injekciót egy kézzel” – avat be Norbert.

Mira, a cukorbeteg bichon
Kiss Fanni

Az inzulin mellett nagy hangsúlyt kell fektetni az etetésre is, ugyanis össze kell hangolni a kettőt és az sem mindegy, hogy mit adunk enni cukorbeteg kedvencünknek.

A diéta pontos részleteit mindig meg kell beszélni a kezelő állatorvossal, ugyanis a szakszerű diéta összeállítása nem egyszerű feladat. Javasolt csökkentett szénhidrátmennyiségű, diétás tápokkal és kifejezetten cukorbeteg állatok számára kifejlesztett eledelekkel etetni őket.

Így Mira is hiába nyüszít vagy kaparja a hűtőajtót, most már csak naponta kétszer kap enni, reggel és este, az inzulinnal együtt. Norbert azt mondja, néha látszik rajta, amikor ingadozik a cukra, olyankor kicsit bágyadtabb, de amúgy teljesen jó állapotban van a kutyus.

Kéthetente viszik kontrollra, akkor megvizsgálják és megmérik a vércukorszintjét is, hogy esetleg kell-e csökkenteni vagy emelni az inzulinadagját.

Mira, a cukorbeteg bichon
Kiss Fanni

„Amikor kicsit jobban utánanéztem a dolognak, azt olvastam, hogy nagyjából minden ötszázadik kutya cukorbeteg. Tehát elég ritka náluk, így én is meglepődtem, hogy Mirával pont belefutottunk ebbe” – mondja a gazdi.

A cukorbetegségnek szövődménye lehet egyébként a vakság, így Mira gazdáit is felkészítették arra, hogy sajnos erre is lehet számítani majd a jövőben, de egyelőre ennek még semmi jelét nem látni.

Ne hagyjuk annyiban, ha sokat iszik és pisil kedvencünk

„Szerencsére Mira gazdái időben kapcsoltak és beszaladtak vele az állatkórházba, szemben a gazdák zömével, akik hónapokig nézegetik, hogy ’jé, de sokat iszik a Buksi, meg milyen furcsa, le is fogyott’, és várnak, amíg rosszul lesz az állat. De sajnos mire eljutnak állatorvoshoz, addigra az anyagcseréje már teljesen felborul, és akkor már igencsak kétesélyes a dolog: napokig kapnak itt infúziót, de nem mindegyiket sikerül megmenteni” – meséli dr. Varjú Gábor, az állatkórház vezetője.

Az állatorvos hozzáteszi, hogy kutyáknál a kettes típusú cukorbetegség a gyakori, ez mindig az elhízáshoz társul. De ha odafigyelünk és nem hagyjuk elhízni a kutyát, jól megelőzhető.

Erre kell odafigyelni:

 • megnövekedett vízfogyasztás, állandó szomjúság
 • gyakori vizelés
 • súlyváltozás
 • étvágy megváltozása
 • levertség, erőtlenség
 • hányás
 • Mira, a cukorbeteg bichon
  Kattints még több képért Miráról!
  Kiss Fanni

  „Sajnos ez ugyanolyan népbetegség a kutyáknál, mint az embereknél, hiszen nekik is szinte ugyanolyan civilizációs problémáik vannak, mint nekünk” – emeli ki dr. Varjú Gábor.