Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újranyit Szombathelyen a vérző szívvel bezárt Irokéz Galéria, csak kicsit máshol

Ezentúl a Képtár alagsorában lesz időszakosan látogatható a gyűjtemény, szombaton nyílik az első kiállítás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sajtótájékoztatót tartottak a Képtár alagsorában egy olyan helyiségben, ami korábban raktárként üzemelt, de sok-sok egyeztetést követően most az Irokéz Gyűjtemény kapott benne helyet (raktárral együtt). Csapláros Andrea elmondta, hogy már egy ideje tervben volt a gyűjtemény szombathelyi “elhelyezése”, mostanra találták meg a közös hangot a felek, így kerülhetett ide a több mint ezer alkotás.

Irokéz Galéria, sajtótájékoztató
Irokéz Galéria, sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Később, a Képtár egy általános felújításával akár további hely is rendelkezésre állhat a galéria számára, de ennyire még nem gondolkodnak a jövőben. Cebula Anna bízik benne, hogy ezzel a gyűjteménnyel majd egy másik generációt is meg tud szólítani a Képtár, talán a fiatalok újra felfedezik majd ezt a kiállítóteret - erősen behatárolható, egy korosztály, akik jelenleg a Képtárt látogatják.

Vérző szívvel zártuk be

Pados Gábor elmesélte, hogy a 2001-es bemutatkozást követően legalább 50 kiállítást rendeztek, így vérző szívvel zárták be a Thököly utcai galériát, amikor a város megvonta tőlük a támogatást. Tavaly felmondták az eddigi raktár bérleti szerződését, így mielőtt Pestre vitte volna Pados a műtárgyakat, még futott egy kört az önkormányzatnál, ezúttal sikerrel.

Irokéz Galéria, sajtótájékoztató
Irokéz Galéria, sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint

Július 4-én, a Szalai Péter munkáiból összeállított Általános gólöröm című kiállítással lép színre ismét az Irokéz. A kiállítások után általában még két hétig lesz látogatható egy-egy tárlat, időszakos nyitva tartást terveznek.

Az Irokéz Gyűjtemény

Az Irokéz Gyűjtemény a magyar kortárs műveket tartalmazó kollekciók közül a gyűjtött műalkotások és a gyűjteményben szereplő alkotók körének szempontjából egyedülálló.

Kezdetben Pados Gábor és Pajor Zsolt nem egy gyűjtemény megalapozásának céljából vásárolták az alkotásokat. Egy-egy kép megvétele inkább az adott művész támogatását jelentette. A '90-es évek végére azonban a megvásárolt művek gyűjteménnyé, az Irokéz Gyűjteménnyé álltak össze, amely akkor még csupán nyolcvan művet tartalmazott.

Irokéz Galéria, sajtótájékoztató
Irokéz Galéria, sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint

A 2000-es évektől aztán a gyűjtés iránya – a gyűjtemény arculatát a kezdetektől meghatározó, s mára annak egyedüli tulajdonosává vált Pados Gábor ízlésével összhangban – a magyar művészet tendenciáinak változását is követve, a konceptuálisabb művek felé fordult, és a fiatal, feltörekvő művészek alkotásain kívül a már számottevő életművel rendelkező alkotóktól származó munkákkal bővült, illetve néhány művész esetében az életmű következetes nyomon követésére is vállalkozik.

A mára több mint 1200 műből álló szombathelyi Irokéz Gyűjtemény számos lehetőséget kínál a kurátoroknak arra, hogy többféle tartalmi vonalon elindulva képet rajzoljanak az elmúlt húsz év magyar művészetéről.

A galériát fenntartó és működtető cég tulajdonosai tevékenységük elismeréseként 2008-ban kis- és középvállalkozások kategóriában átvehették a Summa Artium Díjat, amelyet a kultúrával és a művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek kaphatnak meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés