Vidámnak láttatják a világukat - Irokéz tehetségkutató, harmadszorra

Nem csupán az érett művészeket támogatja a szombathelyi Irokéz Galéria egy-egy kiállítással, de az utánpótlásra is figyelmet fordít: harmadik éve írnak ki tehetségkutató pályázatot a kreatív látásmóddal megáldott iskolásoknak.

Áprilisban hirdette ki az Irokéz Galéria azt a pályázatot, amit már az előző két évben is: három korosztálytól, vagyis Vas megye általános iskolásaitól, középiskolásoktól és a SEK (ex-BDF) Művészeti Karának növendékeitől vártak kötetlen témában, kötetlen technikával világra hozott képzőművészeti alkotásokat. Az ifjú titánok kapva kaptak az alkalmon.

Irokéz galéria
galériáért klikk a képre!
Lovagi Milán

Körülbelül 200 mű és 30 film érkezett be Celldömölktől Vasváron át a Waldorf iskoláig - azonban a nagy reménységeket kinevelő, vagy legalábbis erre predesztinált szombathelyi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjaitól érthetetlen módon (és a zsűrizők őszinte bánatára) a mozgókép műfaját, illetve egy-egy magánnövendéket leszámítva egyetlen darab sem.

A beérkezett alkotásokat a hétfői napon mustrálta végig ugyanaz a kvartett, mint tavaly: dr. Gálig Zoltán, a Szombathelyi Képtár igazgatója, Pados Gábor műgyűjtő és az Írókéz Kft. társtulajdonosa, dr. Szoboszlai János, a budapesti ACB Galéria vezetője és zsűrielnökként dr. Petrányi Zsolt, a budapesti Műcsarnok főigazgatója.

Kevés a fotó, sok az ámulatba ejtő animációs film

Utóbbi lapunknak telefonon elmondta: ahogy az várható volt, a legkisebbek a mese- és állatvilágból merítettek, a felső tagozatosoknál a fantáziavilág jelenik meg mindenféle lények alakjában, de köztük már vannak olyanok, akiknél kitűnik az önkifejezés vágy,

érzelmeket jelenítenek meg vagy a világ megfigyeléséből származó tapasztalataikat közvetítik.

A náluk is idősebbek másfelől közelítenek, mivel ők már stílusfeladatokkal is nyúzzák magukat, esetükben nehezebb kiszűrni az önálló gondolatokat.

Irokéz galéria
zsűrielnök gondolkodóban
Lovagi Milán

Az igazgató szerint a pályaművekre jellemző, hogy a sztárkultusz, a média, a nőkép ábrázolása eléggé hangsúlyos, azt viszont érdekesnek tartja, hogy habár a fotózás mérhetetlenül leegyszerűsödött napjainkra, mégis csak ketten küldtek be fényképeket. Ezzel szemben

egyre többen ábrázolnak számítógépes technológiákkal, és sokan - ez talán szombathelyi sajátosság - nyúlnak kamerához, egészen döbbenetes animációs filmek is születtek.

Kíváncsiak voltunk, hogy az összkép tekintetében vajon milyen a megye fiataljainak látásmódja: a dark-depresszív és a hiperoptimista végletek közt merre billen a mérleg nyelve? Petrányi szerint többségében vidám életérzés köszön vissza a művekről, még a sárkányszerű alakokat is humorosabban ábrázolták a fiatalok (persze voltak, akik nem ijedtek meg a komorabb korrajztól).

A beküldött pályaművek mindegyikét kiállítják a Thököly utca 36. jól bevált tetőterében augusztus 22-én, este hét órakor.
Ünnepélyes pénzdíj-átadás ugyanekkor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra