Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Nem orosz katonai latrinát akarunk” – Bemutatták a szombathelyi Iseum-projektet

Felemásra sikeredett az Iseum tevezésének állásáról szóló bemutató a szombathelyi Városházán. A látottak nem mindenkinek nyerték el a tetszését.

Kezdjük a bemutató végével. Miután végighallgattuk a a tervezőiroda Mezős Tamás építész-tervető által prezentált tájékoztatóját, Ipkovich György polgármester kissé rezignáltan jegyezte meg: „Nem orosz katonai latrinát akarunk.”

Egyszerre modern és antik

A bemutatón ugyanis nem látványtervek szerepeltek, a komplexumot építészeti szempontból készített tervrajzok próbálták prezentálni. Láttunk sokféle téglalapot, négyzetet, vízszintes és függőleges vonalakat, hallottunk építészeti szabályokról, felhasználandó anyagokról. Sőt, néhány kisebb üvegtábla kézről-kézre is járt, igaz, a rajtuk látható halacskás minták miatt nehéz volt elképzelni, hogyan is fognak ezek festeni az épület homlokzatán.

A szakszövegből sikerült annyit kihámozni, hogy lesz egy fogadóépület a Rákóczi F. utcai bejárat mellett jobbra, ami egyszerre lesz modern és antik. Lesz egy előcsarnok, amit „romkonzerválással” oldanak meg, azaz, a régi épületet romok formájában mutatja be. Az épület közepén a szentély megpróbálja az eredeti állapotot jelképezni, körben pedig múzeumi rész lesz, ahol változó tárlatok kialakítására lesz lehetőség.

Az Iseum madártávlatból

Aztán lesz alagsori rész, földszint, a kettő között lépcsővel, és az akadálymentesítés jegyében lifttel. Rengeteg szakkifejezés foglalkozott az épület statikai állapotával, az épületgépészeti megoldásokkal, a fűtéssel, légkondícionálással. Annyit sikerült kihámoznunk, hogy az eredeti elképzelések ellenére kutak nem lesznek, mert azok kb. 50 millióval drágítanák meg az építkezést.

Nincs még egy ilyen épület Európában…

Ami számunkra fontos, hogy a bemutatott tervek már a közel 30 fős szaktervezői gárda előtt vannak, akik olyan egy hónap múlva fejezik be a kivitelezési terveket. Mezős Tamás azért hozzátette, Európában nincs még egy ilyen épület, ami így egyedi, magas színvonalú vallástörténeti műhely létrehozását teszi lehetővé.

Hiszen az Isis kultuszt is csak két időszaki kiállítás mutatta be, az egyik 1997-ben Milánóban, a másik pedig 2004-ben Berlinben volt, és mindkettő vonzotta a külföldi érdeklődőket is. Ezek alapján pedig, Szombathelyen is növekvő idegenforgalomra lehet majd számítani.

Birtokába jutottunk egy nélkülözhetetlen információnak is, az Egyesült Államokban érvényes szabályok szerint, ha a tervezés eredményeként 5 százaléknál többel meghaladja a kivitelezési költség az eredeti keretet, akkor a különbözetet a tervezőnek kell kifizetnie. „Szerencsére nálunk ez még nincs így” – mondta mosolyogva Mezős Tamás.

Az Iseum felújítására tavaly ősszel nyert 1,4 milliárd az Iseumra! 2007. November 29. 17:28 a város 1,4 milliárd forint pályázati támogatást. Az akkori elképzelések szerint a 2009-es Savaria Karneválra elkészül az Iseum.

A végén idézzük ismét Ipkovich polgármestert: „Pörgessük fel!”

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

1,4 milliárd az Iseumra!

A történelmi-régészeti városrészt a Fő térihez hasonló stílusúra faragnák.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet