Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bezárják a 106 éves hegyhátszentjakabi iskolát?

A helyiek nem értik, miért akarják most bezárni, a KLIK szerint még nincs döntés.

Olvasónk jelezte, hogy rövidesen bezárják Hegyhátszentjakabon az általános iskolát. Ami szerinte azért is szívbemarkoló, mert az iskola 106 éves, ami valószínűleg rekord a kistelepülések között.

Négy településről járnak ide a gyerekek

A hegyhátszentjakabi iskola érdekes helyzetben van. A falu Vas megyében fekszik, de közvetlenül a megyehatárhoz. Iskolája szervezetileg a pár kilométerre lévő Zala megyei Zalalövő iskolájának tagintézményeként működik. Vagyis, anyaintézmény és tagiskola külön megyében van. De kiderült, ennek nincs sok jelentősége.

106 éve működik az iskola
Forrás: googlemaps.com

Persze, felhívtuk Hegyhátszentjakab polgármesterét, Kránicz Ferencet. Megerősítette a hírt, hogy be akarják zárni az iskolát. Elmondta, hogy tegnap (kedden) volt a szülő munkaközösségnek ülése, itt jelentették be a tervet. Az önkormányzat néhány nappal korábban tudott már róla, emailben tájékoztatta őket a zalaegerszegi tankerület, vagyis a KLIK zalai szervezete.

A polgármestertől megtudtuk, hogy az iskola az első három évfolyamot működteti, négy településről (Őrimogyorósd, Szaknyér, Felsőjánosfa és Hegyhátszentjakab) járnak ide a gyerekek. Most összesen kilencen, ami - Kránicz Ferenc szerint - épp annyi, mint az elmúlt 15 évben volt, a demográfiai adatok hasonló létszámot jeleznek előre a következő években is.

Az önkormányzatok szállítják a gyerekeket

A gyerekek utaztatását az önkormányzatok oldják meg, Hegyhátszentjakab és Őrimogyorósd falubuszai hozzák, viszik a gyerekeket háztól házig. Ami a szülőknek is kényelmes - mondja a polgármester.

Hozzáteszi, a KLIK szerint akkor maradhatna meg az iskola, ha egy-egy településről legalább nyolc-nyolc gyerek járna az iskolába. De szerinte nem jelent megtakarítást, ha megszüntetik a tagiskolát, egy pedagógus és egy napközis tanár dolgozik náluk, akikre a megszüntetés után az anyaintézményben lesz szükség.

A polgármester kijelenti, az iskola színvonala jó, az innen kikerülő gyerekek semmiben sem maradnak el a többiektől. Azt is furcsállja, hogy semmi előjele nem volt a bezárásnak, hat évvel ezelőtt, a százéves évfordulón mindenki itt volt, aki él és mozog - mondja.

És még hozzáteszi, a szeptemberben induló első osztályba öt gyereket írattak be a szülei.

Felhívtuk a zalaegerszegi tankerületet, ahol Kajári Attila tankerületi igazgatótól annyit tudtunk meg, hgy még nincs végleges döntés. Kérdéseinket emailben kérte, amint választ kapunk, ismét foglalkozunk az üggyel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra