Ismerik Imrét, aki segít tisztán tartani Szombathelyt?

Ráadásul tud vezetni kukásautót – konténerest is –, kamiont, és söprőgépet is.

A múlt héten mutatták be a SZOVA Nonprofit Zrt. új söprőgépét működés közben, amikor még egy kisfiú is beülhetett egy kicsit a volán mögé.

Süle Imre, a munkagép vezetője a háttérből figyelte mindezt, majd bepattant a gépbe és hatalmas mosollyal az arcán tett néhány médiabarát kört vele. Rögtön kíváncsiak lettünk, hogy ki is a munkagép jókedvű irányítója.

Süle Imre régi városrendberakó, munkáját akkor kezdte, amikor még a céget Városgazdálkodási Kft.-nek, a vezetőjét pedig Márkus Istvánnak hívták. Persze, aki gyalog jó 10 percre lakik a Jászai Mari utcai telephelytől, ahol a járműveket tárolják, eleve vonzáskörbe került.

1993 környéken már volt dolga hasonló gépekkel. Vezetett kukásautót – konténerest –, sőt még söprőgépet is.

Süle Imre interjú
Mészáros D. Zsolt

„Nagyon jó dolgozni ezzel az új géppel, kényelmes, extra” – mondja Imre, majd azt is megtudjuk tőle, hogy nem csak a gép miatt, hanem alapjában is szereti a munkáját. Innen a jókedv is.

Ilyen utcaseprő gépből egyébként négy van Szombathelynek. Ez, amit ő vezet, egy még kisebb és kettő nagy. Ennek 40 km/h a végsebessége, de azt azért nem szeretné kipróbálni. Szerinte a söprőgépnek pont az a varázsa, hogy kényelmesen, nyugodtan lehet vele dolgozni. Mondhatod például, hogy milyen lassú, de miközben végzed a munkád, naponta figyelheted meg a város mindennapjait. Volt egy idő, amikor elment a cégtől, sokáig kamionozott, aztán visszatért, mert pont erre a nyugalomra vágyott.

Ehhez az új géphez tartozik majd a Fő tér, a járdák, bicikliutak és parkolók takarítása, valamint azok a helyek, ahova a nagy söprőautók már nem férnek be. Felszívja a papírokat, a leveleket, a csikkeket, de a műanyag palackokat már nem tudja felszívni. Ilyenkor szépen ki kell szállni belőle és azt kézzel felszedni.

Süle Imre interjú
Mészáros D. Zsolt

Aki ilyen sokfajta és -méretű gépet vezetett már, az melyiket kedveli a legjobban? – kérdezzük Imrét. „Ez egy nagyon jó kérdés” – válaszol nevetve.

Igazából mindegyiknek megvan a maga varázsa és szépsége, persze vannak hátrányaik is, de ő inkább az előnyeit és a jó oldalát szereti, nézi. Nem gondolja, hogy erre a munkára ne lehetne büszkének lenni. Éppen most volt, hogy egy idősebb hölgy állította meg a Fő téren és megdicsérte őt is, és a kollégáját is, hogy milyen szépen tisztán tartják ezt a várost, főleg a belvárosi részt. Büszkék is voltak!

Süle Imre interjú
Mészáros D. Zsolt

Imre szerint az emberek megnézik az új gépet, sőt még a hölgyek is. „Csak az asszony meg ne tudja” – teszi hozzá nevetve.

Süle Imre interjú
Mészáros D. Zsolt

A kérdésünkre, hogy van-e már beceneve a söprőgépnek, Imre szerint, ha az övé lesz, akkor lesz! Ugyanis még döntésre vár, ki lesz az új söprőgép állandó sofőrje.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet