Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Istenhez sok út vezet" - Peremvárosi augusztus 20. Szombathelyen

Rendhagyó helyzetben rendhagyó ünnepet tartott a szombathelyi városvezetés. De nem sült el rosszul.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Valahogy úgy alakult, hogy az elmúlt évtizedekben rám jutott az augusztusi 20-i ünnepségekről való beszámoló.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Nos, nagy izgalmakra nem lehetett számítani.

Pártok és városvezetők jöttek-mentek, és a forgatókönyv nagyjából ugyanaz volt a szombathelyi Szent István-szobornál.

Püspöki mise és kenyérszentelés előtte, majd műsor diákokkal, néptáncosokkal, verssel, szónoki beszéd István király-idézetekkel, katonai díszmenetel és változó színvonallal, tömeggel a misén és maroknyi érdeklődővel a folytatásban.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Józing Antal

Az idén azonban minden, illetve majdnem minden másként történt.

„Szombathely Megyei Jogú Városa a koronavírus-járvány, a Vas megyei esetszámok növekedése és a járványügyi védekezés miatt idén az augusztus 20-i, szokásos városi ünnepség lemondásáról döntött” – kaptuk meg hét elején a polgármesteri hivatal közleményét, annak alternatíváját is.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Az új kenyér szelése - Ez már a mise után volt
Józing Antal

Mely szerint a jeles napon Nemény András polgármester "tiszteletét teszi a szentkirályi Szent István király templomban tartandó ünnepi szentmisén 9 órakor, majd részt vesz a Templomkertben rendezett ünnepségen is 10 órától."

Mindez nemcsak a megváltozott helyszín és forgatókönyv miatt hangzott egy fokkal érdekesebbnek, mint az előző évek-évtizedek bemerevedett ceremóniái, de azért is, mert gyakorlatilag ez volt az új városvezetés első nyilvános nemzeti ünnepe, amit csak félig vitt el a Covid-19, ellentétben március 15-tel.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Józing Antal

Hogy aztán a helyszínen kiderüljön, hogy mégsem annyira rendhagyó.

Merthogy a szentkirályi Szent István király-templomban csütörtök délelőtt itt is nagyon sokan vannak az ünnepi misén, és innen sem hiányoznak a közéleti emberek.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Józing Antal

Nemény András polgármesteren kívül a padokban ül Tóth Kálmán, a körzet képviselője és az Éljen Szombathely!-frakció vezetője, Kelemen Krisztián városi képviselő és Bana Tibor országgyűlési képviselő.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Józing Antal

Még Balázsy Péter megyei jegyzőt, a Fidesz őszi polgármester-jelöltjét látjuk felbukkanni később, amúgy a jobboldal bizonyára más templomokban ünnepel ezen a szép napon.

Ami gyakorlatilag teljesen politikamentesen zajlik.

Tóth Kálmán beszédéből gyorsan kiderül az is, hogy nem arról van szó, hogy a városi ünnepség költözött a külvárosba, hanem a városrész alapból legnagyobb ünnepébe csatlakozott be a polgármester, az országgyűlési képviselő és néhány sajtómunkás.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Tóth Kálmán - a háttér azért utalt a városi összefüggésekre is
Józing Antal

A képviselő rövid beszédében megemlíti a városrész augusztus 20-hoz köthető fejlesztéseit, újdonságait, a koronavírus elleni küzdelmet, majd a jelenlevők a közelmúltban elhunyt Ekker Géza, a városrész pékmesterére emlékeznek.

Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
Bálint Éva
Józing Antal

Az eseményen Bálint Éva színművész Szabó Magda "Amit tettél, az ég csodája volt" című prózájából idéz, amit ezennel ajánlunk mindenkinek, egyrészt mert jól visszaadja a szentkirályi ünnep esszenciáját, másrészt mert arra hívja fel a figyelmet, hogy mennyire szükségesek azok a bizonyos közös nevezők.

Ahogy Szabó Magda fogalmaz:

„Istenhez sok út vezet”.

Úgy illik, hogy megemlítsük az eseményen aktívan közreműködő többi szereplőt is.

 • Pete Polgár Máté plébános (Róla korábban írtunk „Kérdés, a jó oldalon állunk-e?” - A lelkész és regénye a Berzsenyi könyvtárban 2018. September 07. 14:17 a két éve megjelent regénye kapcsán)
 • Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör Népdal és Nótaköre
 • Fehér Csaba szentkirályi lakos (vers)
 • Bozsodi Lóránt, a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertmestere (hegedű)
 • Az esemény hivatalos része koszorúzással ért véget.
 • Augusztus 20-i ünnepség, Szentkirály
  Kattinson a képre a galériához!
  Józing Antal

  (A városházától kapott tájékoztatás szerint a városvezetők egyébként ma délelőtt szűk körben megkoszorúzták a Kálvária utcában lévő Szent István-szobrot.)

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés