Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt a Momentum előválasztási programja

„2022-ben kapunk egy újabb esélyt, talán az utolsót, hogy elindítsuk Magyarországot a Nyugat irányába.”

Fekete-Győr András miniszterelnök-jelölt és a Momentum bemutatta az előválasztási programját, amelynek kivonata ezen a linken érhető el. Az online esemény Fekete-Győr András Facebook-oldalán nézhető vissza.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje elmondta:

"30 éve ígérik nekünk, hogy utolérjük Európát. Ezt ígérték a rendszerváltás idején, ezt ígérték 2004-ben az Európai Uniós csatlakozásnál, és ezt mondták 2010-ben is. Nem teljesült, de 2022-ben kapunk egy újabb esélyt, talán az utolsót, hogy elindítsuk Magyarországot a Nyugat irányába. Ehhez viszont rendszerszintű változásra, bátor, újító, ambíciózus célokra van szükség.

Mi momentumosok hiszünk abban, hogy bármi is volt jellemző az elmúlt 30 év választási küzdelmeire, a program a legfontosabb. És fontos már itt, az előválasztáson is. Az előválasztás a programokról, a 2022 utáni Magyarországról alkotott jövőképről kell szóljon. Mert ha nem lennének programok, akkor majd kizárólag abban versengünk, hogy ki tud durvábbat mondani Orbán Viktorról?"

Fekete-Győr a programbemutató elején felsorolta az Új Magyarország Terv fő pilléreit: az oktatás megújítása finn minta alapján, az egészségügy brit mintára történő átalakítása, a zöld Magyarország megteremtése, a családok egyenlőségének biztosítása, valamint a 4 napos munkahét, a Magyarország-részvény, a rugalmas nyugdíj és az euró bevezetése. 

Vajda Viktória, a Momentum családpolitikusa többek közt az apahónapok bevezetéséről beszélt, amely alapján a GYED 14 hónapjából 3 a másik szülőnek járna. 

Tóth Endre, a Momentum oktatáspolitikusa és elnökségi tagja a tankötelezettség 18 évre való visszaállításáról beszélt, valamint arról, hogy minden 10 éven felüli diáknak laptopot vagy tabletet kell biztosítani, hogy a digitális készségek fejlesztése ne csak a középosztály gyermekeit illesse meg. 

Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa a rugalmas nyugdíj bevezetéséről, a 4 napos munkahét elérhetővé tételéről, a Magyarország-részvényről beszélt. 

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Főváros egészségügyi tanácsnoka elmondta, hogy a várólisták csökkentése céljából brit és német példára a magánszolgáltatókat is bevonjuk az állami betegellátásba. Lehetővé tesszük, hogy a hiányterületeken az állam szabályozott, szerződéses keretek között kapacitást vásároljon a magánellátóktól. Beszélt arról is, hogy a szűrővizsgálatok számának növelése érdekében államilag fizetett szabadnapokat biztosítunk. 

Az európai jogállam felépítéséről dr. Szigeti Flóra jogász beszélt, aki elmondta: 2 ciklusban maximalizáljuk a miniszterelnöki mandátumot, és bevezetjük a közvetlen köztársaságielnök-választást.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa a kultúra szabadságának fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy vissza kell adni a helyi közösségeknek a saját színházaikat, és be kell vezetni a kulturális közszolgálati jogviszonyt.

Naszádos Zsófia külpolitikai szakértő elmondta: a kormányváltás után felszámoljuk az országot behálózó orosz és kínai befolyást, azonnali, teljes körű átvilágítást hajtunk végre a nemzetbiztonságilag kiemelt jelentőségű intézményeinkben, itthon és külföldön is. Emellett bezáratjuk az orosz titkosszolgálat által irányított Nemzetközi Befektetési Bank budapesti kirendeltségét, és kitiltjuk a kínai cégeket a magyar telekommunikációs hálózatok építéséből. 

Lőcsei Lajos a magyarországi cigányság helyzetéről és a Momentum romapolitikájáról beszélt. Elmondta: “a magyarországi cigányság az elmúlt 30 év országos politikai csatározásának nagy vesztese. Az igazságtalan politikának köszönhetően generációkat veszítettünk el.” Ennek érdekében fel kell számolni a szegregációt a közoktatásban, fel kell számolni a propagandában tapasztalható cigányellenes uszítást, támogatni kell a közszféra területén a cigány származásúak alkalmazását, valamint a roma színházak, roma múzeumok létrehozását. 

Urfi Máté, a Momentum Klímakörök vezetője a Momentum zöldpolitikájával kapcsolatban elmondta: 2050-re karbonsemlegessé kell tenni Magyarországot, évente legalább 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését kell elvégezni, és évente legalább 50 ezer új lakossági napelemes rendszert kell telepíteni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra