Itt az ősz és a köd, mégse égesse orrba-szájba a hátsó ködlámpát

Tisztázták, mikor szabad felkapcsolni, ezt nagyon sokan rosszul tudják.

Októberben már érezhetően rövidülnek a nappalok, hosszabb lesz a rossz látási viszonyok között vezetéssel töltött idő. Jönnek az esők, a ködök, egyre fontosabb az autó világítása.

A legtöbb autó manapság már rendelkezik a hagyományos fényszórók mellett ködlámpával, hátsó ködzárófénnyel, esetleg ledes menetfénnyel is. Minél több világít, annál jobb? Nem feltétlenül - írja a Közlekedésbiztonság .

Amíg az első ködfényszóró arra szolgál, hogy rossz látási viszonyok esetén javítsa előttünk az úttest megvilágítását, a hátsó ködlámpa feladata az, hogy köd esetén észlelhetőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét. Utóbbi tehát nem más, mint egy egyszerű figyelmeztető funkció.

A hátsó ködlámpák nagyon erős vörös fényt adnak, melyek fényereje jóval nagyobb a hátsó helyzetjelző lámpákéhoz képest, ezért jogszerűen csak bizonyos esetben, azaz, sűrű köd esetén szabad használni.

Amennyiben a köd feloszlik, vagy sűrűsége jelentős mértékben csökken, akkor a ködlámpákat azonnal ki kell kapcsolni, nincs tovább szükség rájuk. Ugyanezt kell tenni, ha köd esetén elég közel van a következő jármű, és nincs szükség a ködlámpákra ahhoz, hogy az abban ülők észleljék az előttük haladó autót.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek