Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Itt nem szeretnek minket” – ukránhelyzet van Sárváron

„Ha piázni kezdenek, akkor a legkisebb dolog is elég a balhéhoz. Általában csajozni akarnak és akkor jön a verekedés.”

Lapunk a közelmúltban terjedelmes írásban foglalkozott a Vas megyében felbukkant ukrán munkavállalókkal, megpróbálva felderíteni az okokat és benézni a jelenség mögé.

Az ukrán vendégmunkások nyugat-magyarországi megjelenése úgy tűnik elérte az országos média ingerküszöbét is, ugyanis a Napi.hu gazdasági szakportál egy hosszabb helyszíni riportot publikált

A város, ahol a multi érdekei felülírják a helyiek panaszait

címmel.

Az újságíró beszámol mindarról a feszültségről, amely a vendégmunkások tömeges megjelenésével keletkezett Sárváron.

A Vas megyei kisváros mindennapjait ugyanis alaposan felforgatta, hogy a becslések szerint már több mint ezer ukrán vendégmunkás él ott, általában bérelt lakásokban.

A férfiak gyakran italoznak, és más vágyaik is vannak.

Volt már itt verekedés, meg nem hagyták békén a lányokat. Az a baj, hogy hiába jönnek sokan párral, azért próbálnak csajozni

– mondja az egyik megszólaló, amit megerősít egy másik is:

Ha piázni kezdenek, akkor a legkisebb dolog is elég a balhéhoz. Általában csajozni akarnak és akkor jön a verekedés.

Van akik szerint a Csónakázótóról kitiltották őket, mert halakat loptak a vízből.

Mások is mesélnek rémtörténeteket késelésekről, megtámadott tinilányokról.

A sárvári ipari park
Kovács Dávid

A tudósító nem tapasztalt semmi rendkívülit, igaz, pont munkaidőben járt a városban, amikor a vendégmunkások a gyárakban voltak.

A Napi.hu részben a Nyugat.hu korábbi cikkére , részben egy tavaly őszi testületi ülésre hivatkozik, amikor a döntéshozói felelősséget firtatja. Ezek szerint amikor múlt ősszel egy ellenzéki képviselő tarthatatlannak nevezte a kialakult helyzetet, Kondora István polgármester így próbálta csitítani a kedélyeket:

Ha valaki úgy érzi, hogy Sárváron a vendégmunkások elsokasodnak, akkor azoknak azt üzenem, hogy amennyiben azt szeretnék, hogy, a sárváriak fizessenek helyi adót – akár több tíz, vagy százezer forintot –, akkor ezért lehet harcolni, mivel ha elveszíti az önkormányzat az iparűzési adóbevételen jelentős összeget, mert valaki nagy rössel támadja őket és (a multinacionális cégek) elmennek, akkor utána arról kell dönteni, hogy a helyiek fizessék az adót.

Ez elég egyenes beszéd – tesszük már mi hozzá –, ugyanakkor meglehetősen disszonáns indok a nagy migrációs kampányok időszakában.

Kijevből jöttem, de itt nem szeretnek minket

– mondja az egyik ukrán a riporternek, ugyanakkor a megszólalók közül többen is úgy vélik, az utóbbi időben javult a helyzet, a helyiek megszokták a vendégmunkásokat, és az utóbbiak is jobban megtanulták, mi is a módi Sárváron.

Ha véleménye vagy tapasztalata van, azt ossza meg velünk hozzászólás formájában.

Mi történik itt, az ukránok elveszik a magyarok munkáját?

Kezdjük a száraz tényekkel, a magyar nagyvállalatok 81 százaléka komoly munkaerőhiánnyal küzd: a kulcságazatnak számító autóiparban több mint 10 ezer dolgozóra lenne szükség - szellemi és fizikai munkakörben egyaránt. Ám a legnagyobb gond az építőiparban van, ahol 10-12 ezres a hiány, és akkor még nem beszéltünk a turizmusról, a vendéglátóiparról, a kiskereskedelemről és a szolgáltató szektorról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra