Ittas sofőrök figyelmébe: Ötmillió forintig követelheti a biztosító a kifizetett kártérítés megtérítését

Rendszeresen visszatérő kérdés, ha ittas sofőr okoz balesetet, a biztosító behajtja-e a kifizetett kártérítés összegét a piás vezetőtől.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha ittasan okoznak balesetet, akkor nem csak a hatóság, vagy a törvényszék által kiszabott büntetéssel kell számolniuk, de egyéb komoly kiadások is felmerülhetnek. Bár a kötelező felelősségbiztosítás terhére a biztosító fizet a károsultaknak, de a biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti a vezetőtől, ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette, illetve bármely biztosítottól, ha a gépjármű vezetését ilyen személynek adta át.

Egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító legfeljebb 5 millió Ft-ig érvényesítheti a követelését. Ha a baleset következtében az ittas sofőr életét veszti, akkor az elhunyt biztosított örököseivel szemben a biztosító nem érvényesíthet megtérítési igényt. (Forrás: 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról .)
Az ittas vezető mélyen a zsebébe nyúlhat, ha balesetet okoz Forrás: 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztos
TM/Nyugat.hu

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A mostani balesetnél az ittas sofőrnek a szalagkorlát helyreállítását kell majd kifizetnie. És hiába rendelkezik érvényes CASCO biztosítással, ami a saját gépjárműben okozott károk javítását fedezné, a biztosító az alkoholos befolyásoltság miatt nem fog fizetni a biztosítottnak. Véletlenül ugyanis nem lehet ittasan beülni egy autó volánja mögé.

Az ittas vezető mélyen a zsebébe nyúlhat, ha balesetet okoz Forrás: 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztos
TM/Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló