Itthon egyre több a korai iskolaelhagyó, miközben a legtöbb európai országban javul az arány

Nógrád megyében a korai iskolaelhagyók aránya 2022-ben elérte a 35 százalékot.

Nagyobb arányban lesznek korai iskolaelhagyók a férfiak, mint a nők, de a lemorzsolódásban nagyon sokat számít, hogy valaki milyen településen lakik – írta a Telex, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont A közoktatás indikátorrendszere 2023 című tanulmánykötetére hivatkozva. A tanulmány egy sor grafikont és kimutatást tartalmaz a magyar oktatás jelenlegi helyzetéről, 2010 és 2022 közötti adatokkal.

Míg a legtöbb európai országban az utóbbi időben csökkent a korai iskolaelhagyók aránya, Magyarországon emelkedett.

Az Európai Bizottság definíciója szerint azokat a 18–24 éves fiatalokat tekintik korai iskolaelhagyónak, akiknek általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségük van, és nem vesznek részt sem iskolarendszerű, sem iskolarendszeren kívüli képzésben.

Magyarországon 2010-ben 10,8 százalék volt a korai iskolaelhagyók aránya. 2010 és 2022 között ez az arány emelkedett, 2022-re elérte a 12,4 százalékot.

A legnagyobb arányban a községekben és a nem megyei jogú városokban élő fiatalok között vannak korai iskolaelhagyók, és itt is nőtt legnagyobb mértékben az arányuk.

A megyék között is jelentős különbségek vannak. 2022-ben Nógrád megyében volt a legsúlyosabb helyzet, ahol a korai iskolaelhagyók aránya elérte a 35 százalékot.

Magyarországon csak rontott a helyzeten, hogy a 2012-es oktatási reform részeként a tankötelezettségi korhatárt 18-ról 16 évre csökkentették. Így az általános tankötelezettség korhatára 16 év lett, de az évismétlések miatt könnyen előfordulhat, hogy a korhatárt elérő tanuló még általános iskolába jár.

A korai iskolaelhagyás messzire vezető társadalmi problémákat okoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek