Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudta, hogyha nem ivartalanítja a macskáját, esélyes, hogy csak fele annyi ideig fog élni?

Az ivartalanítás fontosságáról mesélt lapunknak a Szombathelyi Állatkórház orvosa, Dr. Varjú Gábor.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Mindkettőt javaslom. A nőstényeknek és a kandúroknak az ivartalanítását is. Ha bent lakik a lakásban, akkor ugye nincs szaporulat, viszont az ivarzásnak nagyon kellemetlen tünetei szoktak lenni. Annyira sírnak, nyávognak, hogy az szinte kibírhatatlan, így igen gyorsan szokták hozni őket, hogy ivartalanítsuk” – kezdte Dr. Varjú Gábor.

A macskáknál az ivarzási ciklus háromhetente újra és újra lezajlik addig, amíg nem párzik. Varjú doktor elárulta, hogy nem egyszer előfordult már olyan is, hogy a hétvégi ügyeletben könyörögtek a gazdik. Azt mondták, hogy felárat is fizetnek, csak ivartalanítsák a macskájukat, mert már nem bírnak megmaradni vele egy lakásban.

A kintieknél általában a szaporulat a fő indok az ivartalanításra. Akkor érdemes megcsinálni ezt a műtétet, amikor a fél éves kort betöltötte a cica. Ennek a télutó, azaz február környéke a szezonja, amikor ivari ciklusba lendülnek a cicák. Ilyenkor ugyanis az agyukban a tobozmirigy érzékeli a megvilágított órák számát és amikor ez elkezd növekedni, akkor a hormonrendszer olyan jeleket sugároz, hogy elindul az ivarzási ciklusuk. Ez jellemzően februárban történik meg és ilyenkor az átlagosnál jóval több cicát visznek ivartalanítani.

Facebook/Szombathelyi Állatkórház

„Ez egy hasi műtét, nagyjából egy órát kell itt maradnia a cicának. Egy kicsit megviseli, általában két-három napba telik, mire teljesen felépülnek. Ők sokkal jobban tolerálnak ilyen beavatkozásokat, mint mi emberek és hamar rendbejönnek. Egész életükben nem lesz már ezzel gond, egyedül az elhízás jelenthet problémát, ami 30%-uknál előfordulhat. Viszont ha a gazdák odafigyelnek és a macska a testsúlya szerinti ajánlott mennyiséget kapja, akkor nem szokott ilyen baj lenni” – mondta a doktor.

A kandúroknál azért is fontos az ivartalanítás, mert a szaporulat másik feléért ők felelősek, persze ez nem a gazdánál jelentkezik, ezért elnézőbbek is az emberek. De emiatt sokat is csavarognak és verekednek is ezek az állatok, így sokkal több fertőző betegséget is összeszednek. A kandúrok rövidebb ideig is élnek, 5-6 év az átlagéletkoruk, az ivartalanítottaké pedig 10 felett van.

Facebook/Szombathelyi Állatkórház

A csavargás mellett jelölgetnek is ugyebár a kandúrok, ez pedig az ivartalanítás után mind megszűnik. A bent tartott macskáknál pedig azért is fontos még az ivartalanítás, mert igencsak agresszívak tudnak lenni, főként a kandúrok. Ha pedig kijáró állatról van szó, a rendszeres évenkénti védőoltások elmaradhatatlanok, sőt, ha még rendszeresen vadászik is a cica, negyedévente féreghajtásra is szükség van. Nem kell tablettabeadással kínlódni, ma már kapni cseppeket is, amik sokkal hatásosabbnak bizonyulnak, mint a köztudatba beivódott bolhanyakörvek.

Ivartalanítás után pedig oda kell figyelni az etetésre is. Az ivartalanított kandúr őstípusa tulajdonképpen a Garfield macska. Nagyon kövér és nagyon sokat eszik. Ezért érdemes kimérni a tápot grammra pontosan, hogy csak annyit kapjon, amennyi tényleg kell. Vannak light tápok és kifejezetten ivartalanított macskáknak való eledelek is, ezeket érdemes adni nekik.

„A kandúroknál drámai változások vannak. Volt olyan állat, ami annyira vad volt, hogy csapdával tudták csak befogni és egy fém ketrecben hozták be ivartalanításra. A műtét után pedig egy otthonülő, kanapén alvós, bújós cica lett belőle. Ilyen durva változások is előfordulhatnak” – mesélte Varjú doktor.

Facebook/Szombathelyi Állatkórház

Aznap délelőtt összesen négy cica volt előjegyzésen ivartalanításra a Szombathelyi Állatkórházban. A rendelőben beszélgettünk is egy gazdival, akinek éppen ivartalanították a cicáját. Máté tapasztalt cicatartó immár öt éve, jelenleg 3 cica büszke gazdája. Közülük kettő, egy lány és egy fiú már ivartalanítva vannak, most pedig eljött az ideje annak, hogy a legifjabb, 10 hónapos kislány, Ginger is beálljon a sorba. Méghozzá azért, mert már egy hete tulajdonképpen az őrületbe kergette gazdáját a folytonos nyávogással és sírással.

„Én ilyet még nem láttam, főleg lány cicánál. Olyan volt, mint amikor a kisbaba sír. Teljesen megváltozott, egyik napról a másikra. Egy hétig folyamatosan, éjjel-nappal sírt. Folyamatos műszakban dolgozom, szóval embertelen volt ez az egy hét. Már éve füldugóval alszom, de még így is kibírhatatlan volt. Folyton földhöz vágta magát, dörgölőzködött mindennek és ment volna ki, pedig sosem járt kint a kertben” – mesélte a gazdi.

A másik két cica pedig csak nagy szemekkel nézte, hogy mi történik társukkal, nem nagyon értették ők sem a hirtelen jött változást. Tapasztalt cicatartóként pedig Máté tudta, hogy ez mit is jelent, így azonnal telefonált a Szombathelyi Állatkórházba és kérte is az időpontot ivartalanításra. Most pedig már túlvannak a műtéten, így Ginger is újra a régi lehet.

Facebook/Szombathelyi Állatkórház
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(X)

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra