Tíz hónapja nincs parketta a jáki tornaterem felében

Végre elkezdték felújítani a jáki általános iskola tornatermét, majd' tíz hónap után. Miért tartott eddig?

A Jáki Nagy Márton Általános Iskola tornatermében tavaly decemberben vették észre, hogy szivárgásos csőtörés miatt felázott a parketta. Hiába a friss felújítás, a friss lakkozás (pont ez utóbbi mutatta meg, hogy baj van) a csarnok felében fel kellett szedni a parkettát. Telt-múlt az idő, de a helyzet nem változott, a tornaterem helyreállítása váratott magára, így a szülők is egyre többször kérdezték, hogy mikorra készül el. Legutóbb év elején tartott az igazgatónő egy összevont értekezletet, ahol tájékoztatta a szülőket az akkori helyzetről. Egy olvasónk felkeresett minket, szerinte lassan tarthatatlan ez az állapot. Időközben viszont már elindult a javítás.

Olvasónktól megtudtuk, hogy az iskolának egy eredményes tornászcsapata van (egy tanulót pedig frissen le is igazoltak Győrbe, ígéretes karrier előtt áll). A teremben focisták és kosarasok is megfordulnak délutánonként/hétvégente, és már a mindennapos testnevelést is bevezették, így nagy szükség lenne az egész teremre. Megkerestük Kozma Juditot, az iskola igazgatóját, akitől megtudtuk, több hónap után most állt egyenesbe a projekt, a pénz is megvan rá, a termet már felmérték s ha minden igaz, reményei szerint az őszi szünet környékére be is fejezik a munkálatokat.

Jáki iskola tornaterme
Nehézkes körülmények
Bonyhádi Zoltán

A Klebersberg tankerülete megkapta a szükséges összeget és a biztosító is fizetett, így most már rendelkezésre áll az majd' négymillió forint, az elmúlt héten felmérték a szakemberek a termet, jelenleg az árajánlatokra várnak - mondta el az igazgató.

Azt is megtudtuk, hogy a mindennapos testnevelésben nem okozott fennakadást ez az állapot, a tornaterem fele használható, osztályonként heti egy órát a szabadban tartanak (amíg az idő engedi) és tornaszobájuk is van. Az új burkolat tökéletesen fog passzolni a terem ép feléhez, hasonló, speciális vastagságú parkettát használnak majd, nem lesz érezhető a különbség.

Tíz hónap félpályás lezárás

A terem helyrehozatala elhúzódott, lassan tíz hónapja tart ez az állapot. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy a vizesblokkot is bontani kellett, mire megtalálták a hibát. Többek közt ezért is kerül többe a helyreállítás. Kozma Judit azt is elmondta, hogy ez a folyamat több hónapig tartott, a biztosító többször felmérte a károkat, és a fizetés sem ment azonnal.

Jáki iskola tornaterme
Ezen a térfélen csupasz beton
Bonyhádi Zoltán

Az esetet bonyolította, hogy időközben az önkormányzattól átkerült az iskola fenntartása a Klebersberg központhoz, igaz az igazgató azt is megjegyezte, hogy Fodor István, a szombathelyi tankerület igazgatója személyesen is járt a helyszínen és egyből intézkedni kezdett az ügyben.

A biztosító 2,7 millió forintot fizetett, a felújítás négymillióba kerül, a fennmaradó 1,3 millió forintot a Klebersberg központtól kellett igényelni, nemrégiben megérkezett a hiányzó összeg, ezért nekiállhatnak a munkálatoknak. Hogy miért kellett ennyi ideig várni rá, azt már csak a magyar bürokrácia lassan őrlő malomkerekeinek tudhatjuk be.

Jáki iskola tornaterme
Már látszik a fény az alagút végén
Bonyhádi Zoltán

- A gyerekek tudtak tornázni, s nekünk ez volt az elsődleges szempont, így a "kint rekedt" focizó vagy sportolni vágyó társaságokon nem nagyon tudtunk segíteni, de ez valójában iskolai tornaterem és nem önkormányzati sportcsarnok, nekik várniuk kellett. - mondta el az igazgatónő s hozzátette, hogy ha a gyerekek sem tudtak volna tornázni, akkor erősen, addig ütötték volna az asztalt, amíg ez a probléma mihamarább megoldódik, de vélhetően akkor az egész ügyet hamarabb megoldották volna.

Ez csak némi apró

2013-ban az állam átvette az önkormányzatoktól az iskolák fenntartását, a Klebersberg Intézményfenntartón keresztül. Hallottunk problémákról, eszközhiányról és mindenről az induláskor, ez vélhetően annak volt köszönhető, hogy úgy vezették be az új rendszert, hogy azt még "meglepte" hirtelen a sok tennivaló. Azóta már beindult, megyeget a tankerület, legutóbb, amikor Fodor Istvánt, a helyi tankerületi igazgatót kérdeztük a tankönyvelosztó problémáiról Még mindig nincs minden iskolában tankönyv 2013. September 20. 10:09 , lapunknak elmondta, hogy jelenleg a pedagógusok béremelési rendszerén dolgoznak naphosszat kollégáikkal.

Négymillió forint - ha felcsapjuk az újságot, akkor máris találunk néhány hírt, amiben milliárdokat költ az állam erre és arra. Tegyük félre egy pillanatra az országos stadionépítő szenvedélyt, maradjunk csak helyben: a Szombathelyen építendő stadionra pillanatok alatt akadt az öltönyzsebben 9,6 milliárd forint, a rendkívüli alapból.

Jáki iskola tornaterme
Csak tanári kísérettel
Bonyhádi Zoltán

Joggal merül fel az emberben a kérdés: nem volt rá mód, hogy az állam meghitelezzen 1,3 milliót tavasszal vagy nyáron, hogy szeptemberre kész legyen egy iskola tornaterme? - úgy tűnik nem, hiszen nem volt létszükség, félpályán is elférnek a nebulók, és nemsokára úgyis meglesz. Ez csak némi apró, a milliárdnyi kötegek mellett, ahhoz nem elég nagy volumenű, hogy a közösségi géphadosztálynak kiosztható legyen és a kampányban is milyen hülyén mutatna egy félpályás szalagvágás?! - De nincs min felháborodni, Pató Pálék országában ráérünk arra még. Lehet, hogy hamarabb meglett volna a pénz, ha a tornatermet a dokumentációkban stadionként említik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Még mindig nincs minden iskolában tankönyv

A hivatalok szerint minden rendben volt a tankönyvosztással, a szülők mégis panaszkodnak.

Tanévkezdésből trauma: ettől nehéz az iskolatáska

Szeptember 2. a szülők egyetemes szívatásának napja, akkor osztunk-szorzunk először, mennyi forintot fektettünk be gyermekeink „tudásába”. Önnek mennyibe került az idei tanévkezdés?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet