Kész katasztrófa Ják és Szombathely között autózni, és ez évek óta így van - most elkezdték rendbe tenni

Pláne kerékpározni, merthogy ez egy bicikliút is. Kettő az egyben, egy szűk, kátyúkkal megrakott, életveszélyes úton. Most felújítják. Rákérdeztük, miből és mit tesznek rendbe.

Pár hete vettük észre, a Ják-Szombathely útszakaszon autózva, hogy kikerült egy nagyméretű információs tábla, ami arról tájékoztat, hogy hamarosan itt nagyobb útfelújítás veszi kezdetét:

Múlt héten meg is jelentek a kátyúzók autói, velük a 40-60-as sebességkorlátozó táblák:

Gödörbe be, gödörből ki...

Évek óta ezen a szakaszon ez megy: a nagyobb gödröket azért rendre betömködik, aztán nem kell fél év, megint úgy érezzük, hogy hullámvasúton közlekedünk. Szűk az út, rossz minőségű a burkolat, nagy viszont rajta a forgalom.

A pláne az, hogy elvileg ez nem csak is egy szimpla autóút, hanem bicikliút is, azonban ember legyen a talpán, aki csúcsidőben itt kerékpárra mer ülni. Semmilyen felfestett, vagy külön kijelölt útrész a bicikliseknek nincs. Szűk az úttest, nem is férne el. Ráadásul napi szinten látunk ezen a 10 km-es útszakaszon futókat is, egy olyan úton, ahol két autó alig fér el egymás mellett. Az burkolat pedig néhol annyira töredezett, hepehupás és göröngyös, hogy leginkább egy százéves öregasszony ráncaira hajaz.

Az, hogy a Ják-Szombathely közötti útszakasz nem egy helyen életveszélyes, főként az erdei szakaszon, nem is kérdés. Sajnos nem egy baleset , halálos kimenetelű is, történt itt az elmúlt években. Újabb baleset Szombathely és Ják között 2015. December 13. 17:40

Most talán történik végre valami

A munkálatok megkezdődtek, de egyelőre csak azt látni, hogy a kérdéses útszakaszon kátyúzás zajlik. Ezért is voltunk kíváncsiak, és kerestük meg a Magyar Közút illetékeseit, pontosan milyen felújítási munkálatokat végeznek el. Ennyi, vagy lesz még folytatás?

 • Mennyi ideig lehet számítani forgalomkorlátozásra?
 • Kerül új burkolat a kérdéses útszakaszra, amelyen az elmúlt években számtalan baleset is történt, és ami elvileg bicikliút is.
 • Mennyibe kerül a felújítás?
 • Megkeresésünkre a Magyar Közút elárulta, hogy a Ják-Szombathely összekötő út közel

  3,3 kilométeres szakaszán indultak el a teljes körű felújítási munkák.

  A projekt hazai, több mint 183 millió forintos forrásból valósul meg.

  A kivitelezés átfutási ideje pedig a tervek szerint 120 nap lesz

  Megtudtuk továbbá, hogy

  a jellemzően félpályás korlátozás mellett megvalósuló munkák során első körben az árokrendezési munkákat végzi el a kivitelező, a szükséges helyeken a lokális javítási és a pályaszerkezet cserét is elvégzik. Ezt követően marási és bontási munkákkal együtt új kiegyenlítő- és kopóréteget épít a teljes, felújításban érintett szakaszon a kivitelező, majd a szükséges forgalomtechnikai jelzések megújításán, új burkolati jelek festéséről is gondoskodik.

  Az összekötő út egy

  további, közel 5,4 kilométeres szakasza is szerepel a felújítási terveink között,

  mely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül valósulhat meg. A projekt hasonló műszaki tartalom, korlátozás és átfutási idővel fut majd.

  Hát bizakodjunk, hogy csak jobb lesz ennél:

  Ják és Szombathely közötti út
  Még több kép a galériában
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet