Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Távolról így is tökéletes - Újítják a jáki templomot

A híres főbejáratra már nem jut pénz. De hol tart a felújítás? Körbejártuk, lefotóztuk.

A látogatásunk apropója, hogy április óta zajlik a megye legjelentősebb műemléke, a jáki templom külső homlokzatának felújítása. A részletekről a plébánost, Dr. Rátkai Lászlót kérdeztük, aki 27 éve a műemlék templom gondnoka is…

Több mint tíz éve várnak rá

A tetőzet már kész, a főhajó fölött is végeztek a cserepezéssel, fehéren, megtisztítva ragyog a napsütésben.

A keleti oldalt több mint tíz éve állványozták fel – meséli a tisztelendő – miközben a főkapu előtti padokon megpihenünk:

Orbán Viktor Jákon járva tett ígéretet arra, hogy segítenek a rendbetételben. Hende Csaba (a település országgyűlési képviselője) honvédelmi miniszterként nem egyszer szorgalmazta a templom renoválását. Végül idén tavasszal a pénz is megérkezett, a templom felújítására a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) 150 millió forintos támogatást kaptunk, így áprilisban megkezdődhettek a munkálatok.

Jáki templom
Tíz éve állványozták fel
Mészáros Zsolt

A főhajó feletti tetőrész cserépborítását kicserélték, a tetőzet szigetelését is elvégezték, a két torony külső rekonstrukciója is megvalósult. A maradék forrásból a XIII. századi szobordíszeket, az épületszobrászati díszítő elemeket, állítják helyre, elvégzik a kockadíszek, úgynevezett „kváderek” konzerválását, restaurálását, illetve a Schulek Frigyes tervei alapján elvégzett XIX. századbeli pótlásokat is újjá varázsolják.

A híres főbejáratra már nem jut pénz

Azonban ez a 150 millió korántsem elég mindenre, a felmérések szerint a teljes rekonstrukcióhoz közel egymilliárd forintra lenne szükség. A külső homlokzat alsó traktusának felújítására már nem jut pénz, ahogy a templombelső renoválására sem. Ráadásul az egykori jáki bencés apátság monumentális bazilikájának bejárata is felújítás nélkül marad.

Jáki templom
A főbejárat
Mészáros Zsolt

Távolról nézve persze így is tökéletes – állapítjuk meg. Ráadásul nem előnytelen, ha egy műemléken látszik a kora. Szent törvény a restaurálás során – teszi hozzá a tiszteletes, hogy a beépített kövek eredeti színeit sem variálják:

Egy bányából sokfajta kő származhat, egyáltalán nem baj, ha látszik, hányféléből építkeztek annak idején.

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a homlokzati köveket, látni, néhol vörös a kő az oxidációtól, megfigyelhetjük a nagy tűzvészek nyomait, vagy észrevehetjük azokat a márványköveket is, amelyeket a templom építtetői valószínűleg még az ókori Savaria romjaiból hozathattak ide. Bent a kórus feljáratánál, az egyik márványon egy római felirat is olvasható: így tudható, hogy bizonyos Septimius Severus fiának sírkővét építették be oda: „Savariából hozathatták, de akár Jákon is lehetett római kori település, a régészek sokat meséltek erről, éltek itt is legiósok.”

Jáki templom
A kövek között ott az ókori Savaria
Mészáros Zsolt
A jáki templom titkairól - egy következő cikkben, pár nap múlva - további érdekességeket is olvashat, érdemes lesz visszakattintani...
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra