Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Gimnázumot indít a katolikus egyház Szombathelyen

Elkezdik a jáki templom restaurálását, tervezik a székesegyház felújításának folytatását. A megyéspüspök sajtótájékoztatóján jártunk.

Nyolcosztályos gimnáziumot indít a katolikus egyházmegye Szombathelyen. Talán ez a volt a legfontosabb bejelentése Veres András megyéspüspök sajtótájékoztatójának. Az iskola a Brenner János Nevelési Központ keretein belül jön létre, ahol már eddig is működött óvoda, általános iskola és középiskolai kollégium, a püspök szerint jól látszott, hogy a középiskola hiányzik ebből.

A kiemelt tehetségeknek

A nyolcosztályos gimnázium fő célja a kiemelt tehetségek gondozása lesz – mondta Englert Zsolt igazgató. Hozzátette, ez megegyezik a kormány szándékaival, hiszen nem akarják megszüntetni a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokat, csupán külön feladatokat határoznak meg számukra. Ami a kiemelt tehetséggondozás a nyolcosztályos gimnáziumnál.

Az iskola 2012-ben indul, egy elsős osztállyal, a tervek szerint 30 gyerekkel. Nem csak szombathelyieket várnak, az egész egyházmegyéből, tehát Vasból és Zalából is várják a tehetséges gyerekeket, ehhez még kollégiumi helyet is tudnak adni majd. És kiemelt színvonalú képzést ígérnek az érettségiig.

Megújul a szombathelyi nagytemplom
Galériánk a székesegyház felújításáról
Mészáros Zsolt

Az igazgató hozzátette, az oktató-nevelő munka öt kulcsterületre épül, a vallás, tudomány, erkölcs, kultúra, közösség területeire, érték- és személyiségközpontú nevelést akarnak megvalósítani.

A két torony

A tájékoztatón beszámoltak arról is, hogy befejeződött a szombathelyi székesegyház Mennyei panoráma – A Székesegyház tetején 2011. August 11. 14:20 tetőzetének és oldalsó falfelületeinek felújítása. Belül már korábban felújították a katedrálist, de a tetőzet veszélyessé vált. A munka mintegy 140 millióba került, ehhez az amerikai Püspöki Konferencia 12 milliós támogatást adott, a hívek összesen közel 14 millióval támogatták a felújítást. Veres András elmondta, természetesen főként kisebb összegű adományok érkeztek, de volt két egymilliós felajánlás is.

A püspök hozzátette, nagy álmuk, hogy jövőre a két tornyot és a homlokzatot újítsák fel. Ehhez pályázni is akarnak, információik szerint lesznek pályázatok, amiken indulhatnak, főként, ha turisztikai elemeket is szerepeltetnek az anyagban. Ezt a két torony turisztikai hasznosításával képzelik el. A turisták ugyanis kedvelik a magas épületeket, a tornyok alkalmasak lennének arra, hogy magasból nézzék meg a várost.

A kövek restaurálása

Az északi torony kőlépcsőjéből azonban jónéhány hiányzik, a déli torony lépcsői pedig alá vannak dúcolva. Ezek a sérülések még a II. világháborús bombázás nyomait viselik, a pályázatokon szeretnének annyi támogatást nyerni, hogy a munkát el lehessen végezni. A teljes költség 100 millió körül lesz.

A híres kapu díszítése
Képeink a jáki templomról
Tánczos Mihály

Elindul a jáki templom restaurálása Nincs veszélyben a jáki templom, legalábbis egyelőre 2009. August 14. 15:27 is – jelentették be. A munkát a közigazgatási minisztérium 150 millióval támogatja, ebből a renoválás két tervezett szakaszát tudják megvalósítani. Az első a külső burkolatok kőrestaurálása lesz, aztán a főhajó tetőzetét teszik rendbe.

A kőrestaurálásra kiírt közbeszerzési pályázat először sikertelen volt, másodszor három pályázó akadt, kettőt viszont érvénytelennek kellett minősíteni. Így a munkát a Reneszánsz Zrt. nyerte el, közel 100 milliós ajánlatával. A szerződést a mai napon írták alá, most a tervek elkészítése és engedélyeztetése következik, márciusban indulhat a munka, a befejezési határidő 2012. május 31.

Egymilliárd kellene

Kb. 25 millióba kerül majd a főhajó tetőzetének felújítása, a tervek szerint a többi pénzből újabb külső restaurálást végeznek el. A nyertes pályázó egyébként 10 éves garanciát vállalt a munkára, a kivitelezési összeg 5 százaléka marad biztosítékként, az esetleges javításokra.

Megtudtuk azt is, hogy a jáki templom teljes rekonstrukciója közel egymilliárdba kerülne, amire persze nincs pénz, de így, lépésenként azért tudnak haladni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Mennyei panoráma – A Székesegyház tetején

Licitáljunk, hallgassuk meg Mága Zoltán hangversenyét, adakozzunk a szombathelyi Székesegyház rekonstrukciójára! Erre buzdított Dr. Veres András megyéspüspök.

Nincs veszélyben a jáki templom, legalábbis egyelőre

Sőt, a tornya sem mozdult meg, mint állítja azt néhány újság. Tény, hogy nincs jó állapotban, mint ahogyan az ország többi román stílusú műemléke sem, de folytatni kellene a restaurálást.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra