James Joyce feltette Szombathelyt a világirodalom térképére, és most hamiskásan figyeli, mit kezdünk vele

Kétnapos utcafesztivállá pumpálta fel a város idén a Bloomsdayt. És valószínűleg jól tette.

Minden éven van egy nap, amikor Szombathely más arcát mutatja. Ilyenkor a város nem egyszerűen egy közepes méterű dunántúli megyeszékhely, békésen sétáló polgárokkal, nem túl izgalmas eseményekkel és korán befejeződő estékkel.

Június 16-án előbújnak rejtekhelyeiről azok a furcsa alakok, akik másképp gondolkodnak a világról és akik más kulturális eseményekre vágyak.

Bloomsday 2023
Jozing Antal

Egy napig úgy tűnik, hogy Szombathely különleges hely, trendi szereplőkkel és a világ nagyvárosait idéző szellemiséggel. Aztán persze gyorsan lecseng minden, jön Peter Srámek és a tűzijáték Szanditól az Első Emeletig – Miért pont ezek az előadók érkeznek a szombathelyi szentivánéjre? 2023. May 25. 13:07 . De aztán már csak egy év, és ismét lesz június 16.

A Bloomsday

James Joyce terjedelmes Ulysess című regénye egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódik. Főhőse Leopold Bloom, innen jön a Bloomsday (azaz Bloom napja).

Az Ulysess később a modern regény egyik kultikus alappillére lett és egyre nagyobb kultusz alakult ki körülötte. A Bloomsdayt ma már nemcsak Írországban, hanem a világ számtalan pontján megünneplik az irodalom és művészetkedvelők, az USA-tól kezdve Új-Zélandig.

Bloomsday 2023
Jozing Antal

Szombathelyen 1994 óta van Bloomsday. Ebben az évben - ahogy a honlapjuk fogalmaz - „egy művészekből, irodalmárokból és kultúraszervezőkből álló baráti társaság” - Abajkovics Péter, Barták Balázs, Farkas László, Kassai Ferenc, Kaszap Sára, Masszi Ferenc, Rasperger József, Schütz Péter, Székely Ákos - először emlékezett meg a napról.

Szombathely

A Bloomsdayt bárhol lehet ünnepelni, és ünneplik is, ahol van erre szellemiség és hajlandóság. De Szombathelynek az átlagosnál is nyomósabb oka van erre: a regény szerint ebben a városban született Leopold Bloom apja, a zsidó származású Virág Rudolf, aki később nevet és vallást váltott.

Korábban úgy gondolták, hogy Joyce egyszerűen rábökött a térképre, de egyre bizonyosabb, hogy ennél többről van szó.

Bloomsday 2023 péntek délután
Mészáros D. Zsolt

Az író éveket töltött Triesztben és számos magyarral találkozott, és azt is tudjuk, hogy Szombathelyen az idő tájt több Blum nevű család is élt. És még a képben van egy Marini de Szombathely nevű Triesztben élt tudós is, aki az író kortársa volt és olaszra fordította az Odüsszeiát (ami a regény alapját jelenti). Tévúton járunk, ha a valósággal akarjuk alátámasztani Virág Rudolf történetét, de akkor is, ha azt teljesen mellőzzük. Joyce mestere volt a kibogozhatatlan kapcsolatoknak és a rétegek egymásba csúsztatásának.

A nem létező egyensúly

Amilyen megfoghatatlan a regény, annyira megfoghatatlan az is, hogy hogyan kellene megemlékezni a Bloomsdayről?

Bloomsday 2023 péntek délután
Mészáros D. Zsolt

Egy zártkörű irodalmi szimpóziummal, ahova csak azok kapnak belépőt, akik olvasták a regényt? Maróan gúnyos magasművészettel? Könnyed humorral? A hatalom provokációjával? Vagy próbáljuk meg a regény szellemiségét felvizezni, hogy azt a nagyközönség is élvezni tudja?

Lehetetlen megtalálni az egyensúlyt, és valószínűleg nem is kell.

Bloomsday 2023 péntek délután
Mészáros D. Zsolt

A szombathelyi önkormányzatok hol felkarolják a június 16-ot, hol elengedik a kezét.

A mostani városvezetés egyértelműen az első csoportba tartozik, amikor gyakorlatilag kétnapos utcai fesztivállá pumpálták fel az eseményt.

Meg tudom érteni azokat, akik fanyalognak ezen.

De aki akart, idén is megtalálhatta a kompromisszummentes Bloomsday elemeit, és azt is el kell ismerni, hogy még a két nap legkommerszebb programjai is magasabbra húzzák a közízlést a jelenlegi szintjénél.

James Joyce meg bizonyára jókat kuncog az egészen.

Bloomsday 2023 péntek délután
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Mi történt pénteken?

A megnyitóünnepségről már tegnap délután beszámoltunk Verőfényes napsütésben búcsúzott a szombathelyi Bloomsdaytől az ír nagykövet 2023. June 16. 17:50 , az esti fotóink az alábbi eseményeken készültek:

 • Kassák x Kassák – Prieger Zsolt és Magyar Bori előadása, Szombathelyi Képtár
 • Urban Animals – Westwerk Egyesület kiállítás megnyitó, Szombathelyi Képtár
 • Köztéri művészet, Kerekasztal beszélgetés a Szombathelyi Képtárban, Moderátor: Salamon Juli
 • Kugler koncert, Nagyszínpad, Rákóczi Ferenc utca
 • A hiányzó láncszem – Tót Endre 80-as évekbeli eltitkolt művei – Kiállításmegnyitó, Új Irokéz Galéria
 • Paddy and the Rats koncert, Nagyszínpad, Rákóczi Ferenc utca
 • Fényfestés – FényHangár Vizuális Műhely, Rákóczi Ferenc utca
 • Sisi-koncert, Nagyszínpad, Rákóczi Ferenc utca
 • A programok Már csak négyet kell aludni és kortyolhatjuk az ír söröket és tombolhatunk ír zenére Szombathelyen 2023. June 12. 18:44 szombaton folytatódnak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra