Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A betegek 60 százaléka nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást a járvány miatt – írja a Publicus

A járvány közbeni egészségügyi ellátásról készített közvélemény-kutatást a Publicus Intézet.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából április 27. és 30. között 1006 fő megkérdezésével a budapestiek körében készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a fővárosi lakosoknak a koronavírus-helyzet kezelésével kapcsolatos véleményeit.

Százból két válaszadó (2 százalék) mondta azt, hogy vagy neki, vagy a rokonának, közeli ismerősének egészségügyi ellátásra volt szüksége a járvánnyal kapcsolatban. A tízből kettő (20 százalék) megkérdezettnek, vagy a rokonának, közeli ismerősének szintén orvoshoz kellett fordulnia, de más ügyben.

Tízből egy (11 százalék) válaszadó mondta azt, hogy vagy neki, vagy a rokonának, közeli ismerősének egészségügyi ellátásra lett volna szüksége, de a helyzet okán inkább nem fordult orvoshoz. Tízből hét (68 százalék) megkérdezettnek, vagy a közeli ismerősének, rokonának nem volt szüksége egészségügyi ellátásra a járvány magyarországi megjelenése óta.

Publicus

Azok között, akiknek szükségük volt ellátásra, tízből hatan (57 százalék) mondták azt, hogy előfordult vagy vele, vagy közeli ismerősével a járvány magyarországi megjelenése óta, hogy nem tudta megkapni a szükséges egészségügyi ellátást.

Szintén azok közül, akiknek szükségük volt ellátásra, a 2020. márciusi felmérésükben még csak tízből négy (37 százalék) megkérdezett válaszolta azt, hogy előfordult vagy vele, vagy közeli ismerősével, hogy nem tudott orvoshoz fordulni.

Publicus

Százból három (3 százalék) megkérdezett mondta azt, hogy végeztek rajta koronavírus tesztet. Azok közül, akiket teszteltek, a felének (52 százalék) állami intézményben végezték el a vizsgálatát. Tízből négy (44 százalék) válaszadónak magánintézményben végezték el a tesztelését. Azok közül, akiket teszteltek, tízből egynél (9 százalék) mutatták ki a pozitív koronavírust. (2 db pozitív teszt kellett ahhoz, hogy valakiről megállapítsák, hogy bizonyosan elkapta a vírust.)

Százból három (3 százalék) válaszadó mondta azt, hogy a kórházi ágyak felszabadítása miatt vagy neki, vagy közeli családtagjának most gondoskodnia kell korábban kórházban ápolt családtagjáról.

Azok közül, akik érintettek, tízből ketten (19 százalék) mondták azt, hogy egyáltalán nem jelent terhet akár anyagilag, akár más módon, hogy most gondoskodnia kell a korábban kórházban ápolt családtagjáról. A megkérdezettek negyedének (27 százalék) a családtag ápolása valamennyire terhet jelent, de nem nagyot. Minden második válaszadónak azonban nagy terhet jelent az akár anyagilag, akár más módon, hogy a korábban kórházban ápolt családtagjáról otthon kell most gondoskodnia.

Publicus

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2020. április 27 és 30. között a Publicus Intézet készítette Budapest felnőtt népességét reprezentáló 1005 fő hibrid, telefonos és online megkérdezésével. A mintavételből eredő torzulások a KSH Mikrocenzus 2016 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, és iskolai végzettség szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a Budapesten élők hasonló ismérvek szerinti összetételét.

Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb budapesti lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra