Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közös technószámot írt Jean-Michel Jarre és Edward Snowden

Ha valaki mesélné, úgysem hinnénk el, de hát az egyik leghitelesebb brit lap, a Guardian számolt be a meglepő kollaborációról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem nagyon volt még olyan a világtörténelemben, hogy egy fontos nemzetközi politikai játszma főszereplőjét felkérje egy elismert zeneszerző, hogy ugyan már csináljanak valamit közösen. Valami zenét. Pedig most ez a szitu: Jean-Michel Jarre-ral tavaly csinált egy interjút a Guardian, és ha már így alakult, a francia géniusz megérdeklődte a lap szerkesztőitől, volna-e rá lehetőség, hogy segítsenek neki kapcsolatba lépni a hírszerzőből lett igazságharcossal, Edward Snowdennel.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Az ő nagy sztoriját, miszerint az USA kormánya a fél világot lehallgatja, szintén a Guardian írta meg először. A nagy leleplezés miatt, ami ugyebár meglehetősen kínos a kormányzatnak, Edward Snowden ma már Moszkvában él, hiszen hazájában alighanem börtön járna neki.

Guardian

A lap pedig segített Jarre-nek. Nekik köszönhetően először egy 90 perces Skype-beszélgetésben vázolta fel a zenész Snowdennek, miért is akar vele valami közöset csinálni - az ok röviden annyi, hogy mélységesen elismeri, amit művelt, és amiért hajlandó volt feladni az életét. Majd Oroszországba utazott a zenész, hogy pár képkockát is forgasson az adatforradalmárral.

Fontosnak tartom, hogy amikor fesztiválokon, fiatalabb közönségnek játszom, akkor a zenében tetten érhető üzenet átmenjen

– mondta Jarre.

Jarre új lemezén az ember és a technológia viszonyát boncolja

Snowden - akiről az alkotó azt mondta, hogy saját anyjára is emlékezteti, aki a negyvenes évek elején csatlakozott a francia ellenálláshoz - azért is került képbe, mert Jarre május 6-án megjelenő Electronica Volume II: The Heart Of Noise című albumán a technológiának a mindennapjainkkal folytatott kétéltű viszonyát dolgozza fel a zene nyelvén.

Hiszen egyrészt a világot hordozzuk a zsebünkben a mobilunkon, másfelől folyamatosan kémkednek utánunk az állambácsik (meg valamennyire, ha úgy vesszük, a közösségi oldalak is). Így az egyes számok olyan témákat járnak körül, mint hogy az érintőképernyőt lassan már gyakrabban érintjük meg a partnerünknél, de fókuszba kerülnek a térfigyelő kamerák, a már-már erotikus vonzódásunk a technológia iránt, vagy éppen a szerelem a Tinder korában.

Snowden a valószerűtlen vendégszereplését (ami egyébként csak szövegfoszlányokat fog jelenteni) olyanok társaságában mutatja majd be, mint a Pet Shop Boys, Gary Numen és a provokatőr nagyasszony Peaches.

( via )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés