Kilyukasztott háztetők, szétvert kocsik, totális szüret - jégkárok videón

Ikerváron volt olyan utca, ahol szinte minden háztetőt kilyukasztott a szárazon érkező, tojás nagyságú jég, és az autók szélvédője is betörött. Náraiban nem lesz gond a gyümölcsszüretre.

A legöregebbek sem emlékeznek olyan jégverésre, amilyen tegnap Ikerváron pusztított. Mindezt valóban idős emberektől hallottuk éjszaka a Dózsa utcában, ahol talán még soha nem látott nyüzsgést tapasztaltunk. Szinte minden háztetőn dolgoztak, teherautók érkeztek, tűzoltóautók kék lámpája villogott. És a házak falánál, az árkokban még mindig diónyi nagyságú jégdarabokat lehetett előkaparni, órákkal a jégverés után.

Videónk Ikervárról - kármentés, beszakított tetők és ablakok, újabb felhőszakadás

Egy robbanás-szerűséget hallottunk a teraszról. A feleségem nagyon megijedt. Még azt sem tudtam megkérdezni, mi lehetett ez, amikor jött a második, a harmadik robaj, aztán leszakadt az ég. Minden dübörgött, morajlott, nehéz ezt szavakkal elmondani. Az első néhány jég öklömnyi volt, a többi már "csak" tojás nagyságú. Szárazon esett néhány percig, nem tudtunk kimenni letakarni az autót - mesélte tapasztalatait egy ikervári férfi, akinek háztetejét szitává lyuggatta a jég. Ő egy a sok közül, akik komoly károkat szenvedtek el a jégverés miatt.

Jégverés utáni munkálatok Ikerváron
Ikervári jégdarabok - ennél nagyobbak is voltak
Tánczos Mihály

A Dózsa György utcában sok a palatetős ház. Mindegyik megsérült, ráadásul két órával a jégverés után újabb felhők érkeztek és villámok cikáztak az égen. Megkezdődött a versenyfutás az idővel. Ugyanis, ha nem sikerül az eső előtt betömni, lefóliázni a lyukakat, akkor előbb a padlás ázik el, majd az alatta található lakrészek is.

Jégverés utáni munkálatok Ikerváron
Az autókat sem kímélte a jég
Tánczos Mihály

Sokan siettek segíteni a bajba jutott családoknak. Teherautóval 7400 négyzetméternyi fólia érkezett, ezt Vasvárról sikerült beszerezni, szombaton késő este. A polgármester közbenjárására kinyitottak egy gazdaboltot. A jégverés után összeállított lista alapján osztották a fóliát, és aki tudta, azonnal megkezdte a tető befoltozását.

Jégverés utáni munkálatok Ikerváron
Fóliaosztás a Dózsa György utcában
Tánczos Mihály

Az utcán beszakított ablakú, behorpasztott tetejű autókat is láttunk, de volt, aki úgy járt pórul, hogy az autója garázsban állt. Egy nagyobb jég betörte a garázs ablakát, majd a kocsi hátsó szélvédőjét is.

Jégverés utáni munkálatok Ikerváron
Nem csak a palatetőket rongálta meg a jég
Tánczos Mihály

A Katasztrófavédelem autója sorra járta az utcákat. Feltérképezték, hol van a legnagyobb szükség a segítségre, és ide küldték a tűzoltókat. A civilek segítsége azonban nélkülözhetetlen volt a sok kárhely miatt. Videónkban jól látszik, mennyien töltötték a tetőkön az éjszakájukat.

Jégverés után Náraiban
Nárai ablakok
Tánczos Mihály

Az időjárás azonban nem kegyelmezett az ikerváriaknak, fél tizenegykor nagy cseppekben esni kezdett az eső, három perc múlva pedig felhőszakadás zúdult a még mindig lyukas tetőkre, tovább tetézve a bajt. Közben a közeli Szombathelyen a délutáni jégesőt és záport követően egy csepp eső nem esett, így sokan a szentivánéji programokon mulattak, nem is sejtve, mennyien küzdenek értékeikért.

Növényi törmelék az úton és köd - fokozott balesetveszély

Elvitte a terményeket a jég

Ikervár egyes részein közel száz százalékos hatékonysággal aratott a jég. A gyümölcsök a földön, a zöldségeknek, gabonaféléknek csak a szára maradt. Több vasi település járt hasonlóan. Egy majorban komoly fejlesztéseket terveztek augusztustól, három istállóépületbe érkeztek volna szárnyasok. A jég azonban totális pusztítást végzett a palatetőn. A cseréppel fedett tetőkben is esett kár helyenként, de nagyságrendekkel kevesebb. Jellemzően a cserép sarkát szabta le egy-egy nagyobb jégdarab.

Jégverés után Náraiban
Hull a szilva a fáról...
Tánczos Mihály

Több ember is megsérült a jégesőben, de komolyabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülésről nincs tudomásunk. A jég pusztítást végzett a madárállományban is, biztosan sok fióka és felnőtt egyed is elpusztult a nagy erővel becsapódó jégdaraboktól.

Jégverés után Náraiban

Náraiban megsorozta a jég a redőnyöket

A Szombathely melletti Náraiban a termés mellett jellemzően redőnyök és lámpaburák estek áldozatul a jégnek. Itt is lehetett még lapátolni a jeget órákkal a jégeső után is. A természeti csapást követő köd és az úttestre hulló növényi törmelékek kisebb balesetet is okoztak a falu határában.

Jégverés után Náraiban
Fokozott figyelmet igényel a közlekedés jégeső után
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Cseresznye nagyságú jéggel jött a vihar Szombathelyen

De Vasban volt, ahol a tojás méretet is elérte a jég, s autókat, háztetőket tett tönkre. Videók és sok-sok kép.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló