Harminc ország képviselője akarja betiltatni a Jobbikot

150 politikus írta alá a magyar kormánynak küldött levelet, amiben alkotmányossági felülvizsgálatot kérnek.

A levelet ma küldték el a kormánynak – írja az atv.hu. "Nemzeti parlamentünk megválasztott tagjaként, képviselve szavazóinkat mindenütt az egész világon, mély aggodalmunkat fejezzük ki, és határozottan elítéljük Gyöngyösi Márton, országgyűlési képviselő közelmúltban tett nyilatkozatát, melyben a kormány és a parlament zsidó származású képviselőinek listázására szólított fel." Így kezdődik a levél, amit harminc ország képviseletében 150 politikus írt alá.

„Nem tűrjük az ilyen hangokat”

Az aláírók között van Alexander Alvaro, az Európai Parlament német, és Alejo Vidal-Quadras spanyol alelnöke. "Felkérjük a magyar hatóságokat, hogy Magyarország demokratikus Alaptörvényének megfelelően vizsgálják felül a Jobbik párt alapelveit és iránymutatásait. … Támogatásunkról biztosítjuk országgyűlési képviselőtársaink fellépését, akik az ilyen gyűlölködés ellenére is nyilvánvalóvá teszik egyet nem értésüket az ilyen növekvő és veszélyes csoportok nyilatkozataival valamint tetteivel szemben" – áll a nyilatkozatban.

Az atv.hu idézi Gert Weisskirchen professzort, aki 35 évig volt a német Bundestag tagja, a professzor az ATV híradójának azt mondta, Gyöngyösi Márton felszólalása igazi náci beszéd volt, azzal a nyelvezettel megfogalmazva, amit Adolf Hitler is használt. Kijelentette, olyan üzenetre van szükség, ami egyértelművé teszi, hogy Európában soha nem tűrik meg az ilyen hangokat.

Németországban egyébként a közelmúltban vizsgálták felül a német neonáci párt az alkotmány alapján, a politikus szerint erre lenne szükség a Jobbik esetében is.

Az európai parlamenti képviselők szerint egyébként a beszéd nem egyedi eset volt, mindez a folytatása a Jobbik tagjainak megnyilvánulásainak, amelyekkel egyes magyarországi kisebbségeket akarnak megbélyegezni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet