Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Most vagyunk a legveszélyesebbek!” – Szélsőjobbos tüntetés a szlovák rendőrattak ellen Szombathelyen

Slota szélsőséges, a magyar kormány magyartalan, Gyurcsány ripacs, a Kárpát-medence a magyarok tulajdona. A Vas megyei szélsőjobb reakciója a dunaszerdahelyi rendőrakcióra Szombathelyen, szerda este.

Háromnegyed hét előtt nyugodt a tér, csupán a Szentháromság-szobor mellett gyülekezik néhány magyar gárdista. Aztán bakancsosok, fekete dzsekisek tűnnek fel több irányból, kezükben összecsavart zászlókkal. Közöttük nagyon sok tizenévei közepén járó fiatal. Kollégákkal beszélgetünk, közben egy idősebb férfitől kéretlenül is kertápolási tanácsokat kapunk, megspékelve a szombathelyi kertészek szidalmazásával, akik hagyták, hogy

minden fát és bokrot kivágjanak

.

A Felvidék szebb jövőre vár

Találgatjuk, melyik csoportosulás honnan is érkezett, de ők gyorsan segítenek rajtunk, kibomlanak a zászlók, rajtuk a feliratok. Tehát, jöttek jobbikosok Kőszegről, Körmendről, persze Szombathelyről, itt van a MIÉP helyi alakulata, és a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom is. Megszaporodnak az árpádsávos zászlók.

Demonstráció Szombathelyen a szlovák rendőrök magyar szurkolók elleni erőszakos fellépése miatt
Kibomlanak a zászlók
Tánczos Mihály

Meglepődve látjuk, hogy autó hajt be a Főtérre, megáll a szobor mellett, aztán rájövünk, a hangosító berendezést szállítja. A szereléssel el is késik, hiszen az elektromos kábelt is le kell fektetni a közeli, művészetről elnevezett kávézóig, ahonnan az áramot kapják.

Tíz perc csúszással aztán fülsértő hangerővel zendül fel a Kárpátia együttes száma, az alkalomhoz illő szöveggel:

Ködbe burkolózott a felvidéki táj, Pozsonytól Kassáig szebb időkre vár.

Bemasíroznak a gárdisták, díszőrséget állnak a vezényszavakra, aztán egy idősebb szpíker – a kollégák sem tudják a nevét, ő sem mutatkozik be – bejelenti, a Magyarok Háza hagyományai szerint először énekeljük el a himnuszt.

Riasztó hírek

Óvatosak a szervezők, a hangszórókból érces férfihangok zúgnak, nem hagyják magára a mintegy 150 fős társaságot. A szpíker röviden felidézi a szombaton Dunaszerdahelyen történteket, kiemelve, hogy a szlovák rendőrök indok nélkül támadták meg a békés magyar szurkolókat, verték őket viperával, gumibottal. 11 sérült, köztük két súlyos sebesült magyart kellett ellátniuk a mentősöknek, orvosoknak.

A szónok aztán rátér mondanivalójának lényegére, miszerint a trianoni utódállamokból folyamatosan érkeznek a riasztó hírek, miszerint

nemzettestvéreinket meggyalázzák, megtiporják

. Mindezt kormányzati támogatással, sőt, kormányzati utasításra. Amire a mi

magyarnak nem éppen nevezhető kormányunk

nem nagyon reagál. Pedig az alkotmányban benne van, hogy kötelessége figyelemmel kísérni a határokon belül és kívül élő magyarság sorsát.

Demonstráció Szombathelyen a szlovák rendőrök magyar szurkolók elleni erőszakos fellépése miatt
Gárdisták díszőrsége
Tánczos Mihály

Aztán meglepő dolog történik, az Európai Unióra hivatkozik, hiszen

egy uniós ország rendőrsége verte egy másik uniós ország állampolgárait

. Sőt, megsértették a schengeni egyezményt is, hiszen a határon megállították az Ismerős Arcok és a Hungarica együttesek autóit, feltartották őket, lefényképezték, levideózták a tetoválásaikat, és csak akkor engedték el őket, amikor az utolsó magyar szurkoló is elhagyta Szlovákiát.

Csonka Magyarország lakói

Jan Slota is kap egyet a képébe, akinek

szélsőséges többsége

van Szlováliában. A szónok aztán felszólít, hogy maradjon békés, méltóságteljes a rendezvény, ne gyalázzák meg a szlovák jelképeket, hiszen a szlovákok többsége

nemzeti érzelmű, békés ember

.

Rába Kálmán, a kőszegi Jobbik szervezet elnöke karcosabb hangot üt meg, már a köszönésével is:

Jó estét csonka Magyarország lakóinak!

. Ugyanígy folytatja, miszerint

1945 óta idegen érdekeket szolgál ki a rendszer

. Ezt nem részletezi, pedig kíváncsiak lettünk volna rá, helyette költői kép következik:

A káosz lovagjai itt dübörögnek, hazánkat már szétmarcangolták, most lelkünket, identitástudatunkat akarják.

Pedig a Kárpát-medence

a magyarok tulajdona

. Kormányunk pedig magyarellenes, hiszen felelősséget vállal a

szivárványszínűekért

, kiáll

a homokosok, a cigánybűnözők

mellett és megvédi a értékeinkért érkező világhódítókat. Sőt, az

áruló bolsevik banda

már a meccs előtt kiszolgáltatta a szlovákoknak a

hazafiak

adatait.

Tót kecskepásztorok

Aztán tegeződve üzen a kormányfőnek:

Ripacs Gyurcsány, tudnod kell, most vagyunk a legveszélyesebbek!

Merthogy a sárga csekkek áradata önti el a munkától megfosztott magyarokat. Új üzenet:

El a kezekkel a múltunktól, jelenünktől, jövőnktől, a magyaroktól!

Némi próbálkozás a tömegben, de nem igazán sikerül a ria, ria, Hungária skandálása. Helyette meghallgatunk egy Wass Albert verset, Magyar virtus címmel. Aztán Stampfel Szilárdot, a

74 vármegye

elnökét szólítja a szpíker. Kínos baki, Stampfel rutinosan javít: jó lenne 74 vármegye, de megelégedne 64-gyel is. A többi

a horvát testvéreinké, akikkel együtt tudunk élni, nem úgy, mint a tót kecskepásztorokkal

.

Demonstráció Szombathelyen a szlovák rendőrök magyar szurkolók elleni erőszakos fellépése miatt
A szemtanú beszámol
Tánczos Mihály

Újabb javítás, miszerint nehéz lenne meggyalázni a szlovák jelképeket, olyanok ugyanis nincsenek,

tőlünk lopták őket

. Aztán, mint résztvevő meséli el a szombati történetet, egészen onnan, hogy

hazafias programra

hívták őket az ottani magyarok Szlovákiába. Ami állt egy délelőtti turulszobor avatásból, a délutáni focimeccsből, este pedig koncertből, ő a Romantikus Erőszak nevű együttest említi.

A verbális csata

Az esti programból aztán semmi sem lett, de már a határ után megállították őket a rendőrök, akik állítólag Molotov-koktélokat, fegyvereket találtak náluk, pedig nem vittek magukkal ilyeneket. Az ellenőrzés még jó néhányszor megtörtént, de a városban

leírhatatlan hangulat

fogadta őket. A rendőrök két órával a meccs előtt beterelték őket a stadionba, ahol kiterítették a Haladás zászlaját. Fél órával a kezdés előtt aztán a szlovákok beözönlöttek a pályára, és elindultak a magyar szektor felé.

Mi pedig, ahogyan ilyenkor szokás, felkapaszkodtunk a rácsokra, és verbális csatába keveredtünk velük

– meséli.

A meccs huszadik percében aztán jött a rendőrök támadása, akik

mindenkit ütöttek, vertek

, a földön ruhadarabok, telefonok és emberek hevertek,

még az érkező mentősöket is leverték

. Azzal fejezi be, hogy:

nem félünk, jövőre háromszor annyian megyünk vissza

. Taps, ria, ria Hungária fogadja a beszámolót.

Kiderítették az okokat…

Majd ismeretlen férfi lép a mikrofonhoz, megosztva velünk elméletét, miszerint azért támadták meg a magyarokat, mert szombaton volt 75 éve, hogy a magyarlakta területeket visszacsatolták Magyarországhoz. Megemlíti, hogy az RTL Klub híradójában (amit persze, csak a Hír TV után nézett meg) elhangzott, hogy a szlovák kormány rendeletet hozott, miszerint a jövőben a mérkőzéseken nem szabad más országok zászlaját lobogtatni.

(A szlovák kormány rendelete arról szól, hogy semmiféle nemzeti zászlót, tehát a szlovákot sem szabad a sporteseményeken lobogtatni, kivéve a nemzetközi versenyeket, mérkőzéseket. A szerző.)

Még megtudtuk, hogy a szlovák címerben lévő kettőskereszt motívumot is

tőlünk lopták

, aztán Szózat, székely himnusz és vége. Mármint a hivatalos programnak, a kollégákkal – miután begyűjtöttük a gyanakvó pillantásokat – még sokáig ácsorgunk a Főtér szélén, mivel a csoportok nem nagyon mozdulnak. Aztán, némi

verbális csata

után mégis. Hazafelé.

A tüntetés vágatlan hangfelvételét itt hallgathatja meg .

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra