Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jogsegélyszolgálatot indít a szombathelyi MSZP

Céljuk, hogy a Fidesz által elfogadott törvények miatt kiszolgáltatottá, jogfosztottá váló embereken segítsenek. Érdekérvényesítést is vállalnak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az MSZP szombathelyi országgyűlési képviselői már szokásossá váló sajtótájékoztató-sorozatukat folytatták péntek délelőtt. Nemény András először az országgyűlésnek egy hete benyújtott alkotmánymódosítást részletezte. Mint mondta, az időpont sem volt véletlen, hiszen a szakszervezeti vezetők a következő napokban egy találkozón vettek részt, távollétükben pedig lényegesebben könnyebben átment a módosítás.

Mire költötték a magánnyugdíj-pénztári vagyont?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Ami egyébként a rokkantnyugdíjasok és korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók szerzett jogainak eltörléséről szól. Nemény szerint cinikus Lázár János Fidesz frakcióvezető érvelése, aki azt mondta, hogy szükség van az 50-es éveikben járó nyugdíjasok tapasztalataira, ezért kell őket visszahívni a munkába.

Nemény kijelentette, valójában alkotmányos jog, a szociális biztonság csorbításáról van szó, hiszen már megszerzett jogokat vonnak vissza. És azért alkotmánymódosítással, mert a Fidesz szerint ezt nem vizsgálhatja az alkotmánybíróság. Az MSZP szerint viszont igen, hiszen alkotmányt sért a megszerzett szociális jogok visszamenőleges módosítása.

A képviselő idézte Orbán Viktort, a miniszterelnök korábban azt mondta, hogy csak a folyó bevételekből fogják finanszírozni a nyugdíjakat. Nyilvánvaló, hogy ez nem megy, ezért akarják csökkenteni a nyugdíjasok számát. Nemény feltette a kérdést, hogy akkor mire költötték a magánnyugdíj-pénztári vagyont, hiszen azt ígérték, abból egészítik ki az állami nyugdíjakat.

Dolgozni, de hol?

Idézte Demeter Ervint is, aki még a kormányváltás előtt azt nyilatkozta, hogy nem lehet megvonni a korkedvezményes nyugdíjakat. Most mégis ezt csinálják. Tulajdonképpen ugyanazzal a módszerrel, mint már sok minden mást, az állammal kötött szerződést módosítják, ráadásul visszamenőleges hatállyal. Ráadásul a lépés sérti a társadalmi szolidaritás elvét, és az aktív munkavállalók érdekeit is.

Ugyanis a munkaerőpiacon helyet kell találni a nyugdíjból visszatérők számára, kérdés, kinek a helyére kerülnek majd. A törvény ugyanis csak annyit ír elő, hogy megvonják a nyugdíjat tőlük, és vissza kell menniük dolgozni, de munkalehetőségről nem tesz említést. Aki nem talál munkát, minimális segélyt kap majd.

Nemény szerint egyébként az alkotmánybíróság biztosan közbe fog lépni, visszadobja a törvényt, amely ismét kínos szituációt teremt a Fidesz számára. Hozzátette,a szakszervezetek mélységesen fel vannak háborodva, ígéretük szerint minden lehetséges eszközzel küzdenek a döntés ellen, ráadásul félelmeik is vannak. A képviselő célzott arra, hogy a rendvédelmi dolgozók ellenállása miatt nehéz lesz fenntartani a közbiztonságot és a köznyugalmat. Ezt az állapotot pedig a kormány okozta saját magának.

Leszalámizzák a társadalmat?

Ipkovich György elmondta, hogy az alkotmánymódosítással 15 főre emelték az alkotmánybíróság létszámát, és döntöttek arról, hogy a jövőben ne a bíróság, hanem a parlament válassza az elnököt. Ipkovich szerint ennek oka, hogy közeledik magánnyugdíj-pénztárakról szóló alkotmánybírósági döntés ideje, a Fidesz attól fél, hogy az AB eltörli a jogszabályt. Ezért nem bízza a véletlenre a dolgot, az AB-t saját pártkatonáival egészíti ki.

A sorba beletartozik a BTK módosítása is, amely bűncselekménnyé nyilvánítja a szociális ellátásokkal, segélyekkel kapcsolatos visszaéléseket is, és láthatóan fel akarja szalámizni a társadalmat, hogy a különböző érdeksérelmeket szenvedett emberek saját érdekeikért küzdjenek.

Ennek a taktikának része a táppénzek felére csökkentése, a rokkantnyugdíjak elvonása. Utóbbit azzal indokolják, hogy hazánkban nagyon magas a rokkantnyugdíjasok aránya, ami Ipkovich szerint nem igaz, nem magasabb, mint az EU-átlag. A különbség a számítások módjából adódik, nálunk ugyanis nem vezetik át az öregségi nyugdíjasok nyilvántartásába azt a rokkantnyugdíjast, aki időközben eléri a nyugdíjkorhatárt.

Jogsegélyszolgálat, nyilvánosság

A munkanélküliek ellátását három hónapra csökkentették, az országos méretű iskolabezárások, összevonások következtében következnek a pedagógusok és a diákok. A közalkalmazottak, köztisztviselők már sorra kerültek az indoklás nélküli elbocsátással, amit az AB döntése miatt úgy módosítottak, hogy indoklásként elég, ha azt mondják, hogy elfogyott a bizalom a köztisztviselőben. Az egykulcsos adóval pedig a kiskeresetűek jártak rosszul.

Ipkovich szerint mára látható, hogy a kormány az erős, jól kereső vállalkozói réteget preferálja, a többiekkel nem foglalkozik, sőt, még nehezebb helyzetbe hozza őket.

Bejelentette, hogy a szombathelyi MSZP – elsőként az országban – ún. segítőközpontot hoz létre. Ennek egyik része, hogy jogsegélyszolgálatot indítanak a szombathelyi irodában. Várják a Széchenyi-terv veszteseit is, adott esetben próbapereket is indítanak. A szakszervezetek, kamarák, civil szervezetek részére együttműködést ajánlanak fel, vállalják, hogy parlamenti eszközeikkel képviselik érdekeiket.

És segítenek abban is, hogy az extrém eseteket nyilvánosságra hozzák, hiszen a hatalom kontrollját a minél szélesebb nyilvánosság jelenti. ( Az MSZP tervei részletesen keretes írásunkban. )

Segítőpont
Nem vagy egyedül!

A törvényalkotási folyamat eredményeként jogaiktól megfosztott, kiszolgáltatott emberek tömegei szenvednek érdeksérelmet, megélhetésük, létük kerül veszélybe.

A Magyar Szocialista Párt részükre akar segítséget nyújtani, bajukban támasszá lenni. Szakszervezetek, érdekképviseleti szervezetek mellőzése folytán az érdekegyeztetési folyamat megtört, az általuk megfogalmazott vélemények nem kerülnek a döntéshozók elé. E súlyos problémák kezelése érdekében a Magyar Szocialista Párt Szombathelyi és Vas Megyei Szervezete új típusú jogsegély szolgálat kialakítását kezdeményezi.

Ennek érdekében az alábbiakat tesszük:

- Hagyományos jogsegélyszolgálatot működtetünk minden hét csütörtökén délután 17 órától az MSZP Szombathely irodáján.
- Várjuk a Széll Kálmán Terv néven elhíresült jogszabályalkotás veszteseinek jelentkezését, részükre jogi tanácsadást nyújtunk, indokolt esetben próbapereket kezdeményezünk.
- Szakszervezetek, kamarák, civil szervezetek részére együttműködést ajánlunk a jogalkotás területén. Képviselőink a törvényhozás illetve az önkormányzati rendeletalkotás során vállalják fel jogos érdekeik képviseletét.
- A fenti tevékenységek mellé vállaljuk nyilvánosság megszerzését, az extrém esetek nyilvánosságra hozatalát annak érdekében, hogy a hatalom nyilvános kontrollja megvalósuljon.

MSZP Vas Megyei és Szombathelyi Szervezete

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés