Jövőre csodapalota épülhet a Hemo-ból – Színház-ügyek Jordán Tamással

Verőfényes délelőtt, áprilist meghazudtoló nyár: a Weöres Sándor Színház klubjának ideiglenes teraszán a 9700 felújító-próbájára gyülekezik a társulat. Lábunk alatt kutyák rohangálnak, a fiatalabb színésznők lehunyt szemmel napoznak. Mi az árnyékban feketézünk. Ha minden igaz – tekint körben Jordán Tamás – egy év múlva itt semmire sem lehet majd ráismerni. A direktort az elmúlt hetek fejleményein túl az ősszel induló „átmeneti” szezonról is faggattuk.

- Az elmúlt hetek sajtóját figyelve úgy tűnik, maga a média is nehezen tudja követni: jövőre hol játszik a társulat, és mi lesz az MSH-val és a Hemo-val. Főként, hogy a márciusi közgyűlés után megdőlt a régi koncepció, és a képviselők megszavazták: az Agóra pályázattal nyert másfél milliárd forintot költsék az MSH-ra. A Hemo-t pedig a Március 15-e térre álmodott, új színházra szánt másfél milliárdból építsék újjá.

- Ahhoz, hogy tisztán lássunk, had idézem fel a korábbi történéseket. Szombathely színházát 1945-ben egy amerikai bombázó repülőgép megsemmisítette. Azóta nincs színház. Van egy Kft. Weöres Sándor Színház néven bejegyezve, van már egy társulat is, azonban Színház nincs. A városnak, amikor az alapításról tárgyalni kezdtünk, egy kikötése volt: három lehetséges helyszín (MSH, vagy az MMIK vagy a Hemo) egyikében kell működnie. Többen azonban úgy gondolták, köztük én is, hogy ennek csupán ideiglenes játszóhelynek szabad lennie. Szombathely múltja, történelmi hagyományai megkövetelik, hogy a városnak méltó színháza legyen. A társulatnak pedig nem egy átmeneti átalakított helyen kell játszania.

Azért is gondoltam, ha ideiglenesen elfoglaljuk is valamelyik helyet, ezzel párhuzamosan rögtön el kell kezdeni az új színház építését. Azért is tartottam fontosnak, hogy az ideiglenes és a végleges színház építése együttesen kezdődjön el, mert úgy véltem, pár év múlva két rossz eset következhet be: ha jól működünk az ideiglenes helyen, akkor azt mondják minek új színházat csinálni, ha egyszer így is minden a legjobban halad. A másik rossz alternatíva: ha rosszul működünk, akkor azt vetik a szemünkre, hogy ezeknek minek új színházat építeni. Szóval sehogyan sem jöhettünk volna jól ki.

Jordán Tamás
sadness

- A három lehetséges intézmény közül a Hemo-t választotta.

- Igen, mert ahogy beléptem egy perc után egészen biztosan tudtam, hogy ez az hely, amit kerestem, és amit nemcsak Szombathelyen, hanem az országban sem találnék másutt. Rögtön beleszerettem, mert a Merlinnek igen hasonló hangulata van. Egy szabad hely, több különböző jó lehetőséggel. És elkezdtünk ideiglenesen álmodozni, tervezgetni. Azonban kiderült, hogy ez jóval drágább, mint amit a város fel tudott volna vállalni. Szemben azzal az 500 millióval, amit az épület felújítására Szombathely szánt, olyan terv készült el, amelynek kivitelezése 1,2 milliárdba került volna. A közgyűlésben ugyan ezt is meg akarták szavaztatni, de akkora volt az ellenállás, hogy végül visszavonták.

Véletlen, de épp a közgyűlés napján, 2008. januárjában jelent meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség TIOP AGORA pályázata. Célja, hogy segítse a megyei jogú városokat, hogy kialakíthassanak a XXI. század igényeinek megfelelő multifunkcionális közösségi központokat. A pályázatban egy korszerű színházterem is szerepelt, ezért gondoltunk arra, milyen jó is volna, ha ez a korszerű művelődési ház a Hemo lenne, és ideiglenesen, amíg az új színház a Március 15-e téren felépül, a társulat itt, az új és korszerű művelődési házon belül működne.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra