Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz veled "Jordán Villa"?

Közel 100 millióért újították fel néhány éve Szombathelyen a Gagarin u. 24-es épületet. Ide költözött bérlőként a színházigazgató Jordán Tamás és családja. Ám a hatalmas ház egy ideje üresen áll. Vajon mi lesz a sorsa?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak még talán, akik emlékeznek a Hérics vendéglőre, mely a Gagarin u. 24.-es, egyébként helyi védelem alatt álló épületben működött. A valaha szebb napokat látott házban a rendszerváltás után számos család élt, komfort nélküli lakásokban. A társasház nem vált a város dicsőségére. Hiába állt gyönyörű helyen, hatalmas kerttel, romos, lecsuppant állapotba került.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Elmúlt évekbeli történetét a jövő heti közgyűlésre készült előterjesztésből alaposan megismerhetjük ( olvasható a város honlapján is ). A tulajdonviszonyok rendezése után 2007-ben az épület önkormányzati tulajdonná vált, és több terv született a hasznosítására. A közgyűlés által jóváhagyott tervben 4 lakásos társasház szerepelt. A bérlőket más lakásokba helyezték, az épületet 2008 tavaszára kiürítették.

Kivitelezés - pótköltségekkel

A közbeszerzési felhívásra

egy értékelhető ajánlat

érkezett, a Vasber Zrt.-től 44.905.561 forint nettó összeggel. A szerződés megszületett a SZOVA Zrt. és a Vasber Zrt között 2008. május 5-én, a kivitelezés határidejét július 25.-re tették.

Elkezdődtek a munkák, de a Vasber Zrt. már egy hónap múlva jelezte, hogy jelentős pótmunkákra lesz szükség, így módosítani kell a kivitelezési tervet. Mindezt igazságügyi szakértői vizsgálattal is alátámasztották. Így a szerződésben a határidőt augusztus 20-ra, a vállalkozói díjat pedig nettó 63 millió forintra módosították.

Bérlakás az igazgatónak havi kétszázért

Az épületet augusztus 25-én adták át, a beruházás keretében két összkomfortos bérlakást – egy 46 és egy 212 négyzetméterest - alakítottak ki, melyekbe az önkormányzattal kötött megállapodás alapján a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. jelölhetett ki bérlőt. Azt pedig mindenki tudta, hogy ide költözik majd az új szombathelyi színház igazgatója, Jordán Tamás és családja. Jordán a Nemzeti Színház igazgatását és Budapestet hagyta ott Szombathelyért, a város vezetői pedig úgy gondolták, hogy méltó helyet kell neki biztosítani.

A

Jordán-villaként

is emlegetett épület nagyobbik lakásába valóban a színigazgató költözött be családjával. Ám – ahogy nyilatkozta – a havi 230 ezres lakbér és a hatalmas rezsiköltség miatt úgy döntöttek, visszaadják a bérleményt és házat vásároltak a Hadnagy utcában. Ráadásul úgy érzik, ezzel váltak igazi szombathelyivé, letelepedtek a városban.

A Hadnagy utca. Jordán Tamás most itt telepedett le
Mészáros Zsolt

A kisebbik lakásért havonta 41.568 forintot kértek, szeptember óta ez is üresen áll.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, az elmúlt években sok támadás érte Jordán Tamást jobboldali politikusoktól a "luxus villa" miatt. A ház politikai játszmák részese lett. Olyannyira, hogy Jordán a villába hívta a sajtót, hogy helyszíni sajtótájékoztató Jordán Tamás: Hagyják ki a politikából a Weöres Sándor Színházat! 2009. February 05. 22:40 keretében védje meg magát a vádaktól. Megmutatta azt is, hogy számtalan hiba történt a felújításkor, pld. penészednek a falak. (Valóban furcsa volt - többek között - , hogy ha a város segíteni akarta a színigazgatót, miért kért ekkora összeget bérletként.)
Látogatás Jordán Tamásnál
Jordán pogácsával fogadta a Gagarin úton a sajtót. Galéria az épületről
Lovagi Milán

További milliók

Az üres épületbe most munkások

költöztek

, a kivitelező cég garanciális munkákat végez – a frissen felújított ház vizesedik, penészesedik… A befejezéshez még súlyos milliókra van szükség, az épület kb. 25, a kert 6, a kerítés 8 milliót nyel el. További mintegy 40 milliót a közel 60 millió mellé.
A képviselők most a további hasznosításon törik a fejüket. A csütörtöki közgyűlésre készült előterjesztés azt sugallja, hogy értékesíteni fogják. Sorsáról azonban december előtt valószínűleg nem lesz döntés.

Valószínűleg a szombathelyiek érdeklődve figyelik majd, ki és mennyiért veszi meg majd a Szombathely egyik legszebb helyén lévő házat, amelyre ennyit költött a város...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Jordán Tamás: Hagyják ki a politikából a Weöres Sándor Színházat!

Rosszkedv és halvány depresszió. Így jellemezte hangulatát a színházigazgató. Úgy vélte, a helyzet nem méltó a városhoz, a politikusokhoz és a médiához.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés