Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mit tegyen a járvány alatt, akinek nincs jövedelme és nem jogosult az ingyenes orvosi ellátásra?

Olvasónk aggódik, hogy mi lesz vele, ha lebetegszik. Van megoldás, de utána kell járni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Olvasónk hosszú ideje van munka és jövedelem nélkül, nem tudja fizetni az egészségbiztosítási adót sem, így nem jogosult az ingyenes orvosi ellátásra. Levelében azt kérdezte, mi lesz vele, ha lebetegszik, hiszen a napi megélhetés is hatalmas gondot jelent.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Valószínű, hogy olvasónknak sok sorstársa van, és számuk nő is, hiszen a járvány miatti korlátozások következtében sokan veszítik el munkájukat. Megkerestük a szombathelyi önkormányzatot, és a szombathelyi járási kormányhivatalt, azt kérdezve, milyen segítséget tudnak nyújtani a hasonló helyzetbe kerülteknek, és van-e lehetőség az ingyenes orvosi ellátás igénybevételére.

Érdemes önkormányzati segélyt kérni

A szombathelyi városháza gyorsan válaszolt, felhívták a figyelmet az önkormányzat új és kibővített segélyezési rendszerére Minél több rászoruló kapjon szociális- és lakástámogatást Szombathelyen, de szigorú ellenőrzés mellett 2019. November 14. 17:50 . Ezt írták:

"A jövedelem és munka nélkül lévő szombathelyieknek a város a települési támogatások rendszerén keresztül nyújt segítséget. A tavalyi évben a támogatások feltételrendszere, valamint azok összege felülvizsgálatra került, amelynek eredményeként többen férhetnek hozzá Szombathelyen a támogatásokhoz, és magasabb összegű támogatást kaphatnak. A szociális ügyek intézése a Polgármesteri Hivatalban a veszélyhelyzet idején is folyamatosan történik.

A támogatási rendszer – köszönhetően az említett változtatásoknak is - jelenleg még képes a felmerült igények kielégítésére, de a Hivatal munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik a hozzájuk forduló szombathelyi családok szociális helyzetének változását, a felmerülő szükségleteket. Amennyiben a meglévő segélyezési rendszer a későbbiekben nem tud megfelelő választ adni a kialakult helyzetre, úgy az önkormányzat megteszi a rendszer átalakítása érdekében szükséges intézkedéseket."

Lehet igényelni ingyenes orvosi ellátásra jogosító igazolványt

Azt is közölték, hogy a kormányhivatalnál lehet igényelni ingyenes orvosi ellátásra jogosító igazolványt. Persze, vannak feltételek, meg kell állapítani a szociális rászorultságot. Részletesebben:

"A veszélyhelyzet fennállásától függetlenül, ezen személyeknek a járási hivatalt kell felkeresni, ugyanis a szociális törvény 54. § (1) bekezdése szerint: A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,

a) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát,

b) aki egyedül élő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát

nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

A szociális rászorultságról a járási hivatal hatósági bizonyítványt állít ki. A bizonyítvány hatályossága egy év.

A kormányhivatal nem válaszolt kérdéseinkre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés