Júniusban már költözik az oroszok KGB-snek tartott bankja Budapestre

Úgy tűnik, a Vlagyimir Putyin elnök által pár éve újjáélesztett egykori KGST bank Budapestre költözését nem akaszthatja meg semmi, a nemzetközi felzúdulás ellenére is rohamos tempóban zajlik ugyanis a bank székhelyének áthelyezése, derül ki a Direkt36 tényfeltáró központ cikkéből, amely a 444-en jelent meg .

A cikk szerint a bankkal kapcsolatban ezek a legfrissebb fejlemények:

 • A banknál úgy számolnak, hogy júniusban költöznek Budapestre.
 • Már eldőlt az is, hogy mintegy 30-40 fős stábbal fognak dolgozni (ami a banki szférában elég kicsinek számít).
 • Keresik a székhelyüket is, és felmerült a brit nagykövetség egykori impozáns belvárosi épülete, valamint a Szabadság tér környéke is.
 • A bank vezetésében magyar részről újonnan szerepet vállal Boros Imre, az első Orbán-kormány egykori minisztere, akiről korábban titkosszolgálati múlttal kapcsolatos vádak és dokumentumok jelentek meg. (Boros tagadja az ügynökvádat.)
 • A pénzintézet az eddig ismerteken túl március elején egy újabb magyarországi projekt finanszírozásáról is döntött, de egyelőre nem árulják el, miről van szó. Az IIB a Direkt36-tal azt közölte, hogy eddig 96,5 millió eurót (30,8 milliárd) fektettek be Magyarországon, és további 100 millió értékű (32 milliárd forint) hitelkihelyezést fontolgatnak mezőgazdasági, energetikai, valamint kis- és középvállalkozásokkal összefüggő projektek területén.
 • A magyar kormány már a szintén orosz irányítású Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankkal (IBEC) is csatlakozási tárgyalásokat folytat. Az orosz tervek szerint ez a pénzintézet a jövőben egyesülni fog a Budapestre költöző IIB-vel.
 • A Direkt36 szerint közben a bankkal kapcsolatos történéseket közelről követő források – diplomaták és banki szakemberek – is találgatnak arról, vajon miért érheti meg a magyar kormánynak ennyire szorosra fűzni a viszonyt az orosz vezetésű IIB-vel. A bank gazdasági jelentősége ugyanis meglehetősen kicsi, főleg azokhoz a nyugati pénzügyi intézményekhez képest, amelyeknek Magyarország már amúgy is tagja. A Budapestre költözéssel azonban az oroszok további hírszerző kapacitásra tehetnek szert Magyarországon, miközben a befektetéseik révén betekintést kaphatnak az általuk finanszírozott magyar vállalatok működésébe.

  A magyar kormány azzal próbálja visszaverni a kritikákat, hogy az IIB-nek négy másik EU- és NATO-tagállam is tagja, amelyeknek együttesen nagyobb részesedése van a bankban, mint Oroszországnak. Bár a bank több fontos irányító testületében a tagok valóban a részesedésüknek megfelelő szavazattal rendelkeznek, az operatív irányítását végző menedzsment elnökét azonban az oroszok delegálják. Így a sajtóhírek szerint KGB-s családból származó orosz Nyikolaj Koszov felel a napi ügyekért, a befektetések lebonyolításért, valamint az alkalmazottak felvételéért is.

  Boros Imre a bank érkezését övező kritikákra reagálva a Direkt36-tal közölte, hogy „lehet durcás arcot vágni az oroszokra, de ez ostobaság lenne”, hiszen Magyarországnak van kereskedelmi kapcsolata Oroszországgal. Az IIB pedig szerinte azért jön Budapestre, mert az EU területéről a nemzetközi pénzpiacokhoz jobban hozzá lehet férni. Azt nevetségesnek tartja, hogy kémkedési célból hoznák ide a bankot. „Az oroszok nagyon meg lennének szorulva, ha kémkedéshez ezt a bankot használnák fel” – mondta Boros.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hírek