Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kampánynyitó nagyrendezvényt tartott a DK

Dobrev: „A tét óriási, mert történelmi.”

Hat nap alatt 61 207 db ajánlást gyűjtött össze Dobrev Klára – jelentették be a Demokratikus Koalíció kampánynyitó nagyrendezvényén, ezeket kedden adják le. A rendezvényen Gyurcsány Ferenc reagált a Fidesz által indított petíciós kampányra, Dobrev Klára pedig a Huxitról, valamint a kormányzásról is beszélt – írja az atv.hu .

Dicsérettel kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció kampánynyitó nagyrendezvényén.

A párt elnöke dicsérte azokat az ellenzéki pártokat, akik megértették, hogy együtt kell működni, amihez sok pofon kellett. Gyurcsány szerint jó kézben lesz a haza sorsa jövő tavasztól. „A végső cél az, hogy hazát teremtsünk az országból” – mondta. Majd azzal folytatta: hazánk-e, otthon vagyunk-e benne, úgy élünk-e benne, mint ahogy szeretnénk, görcsök, fájdalmak nélkül, azt szeretné, hogy itthon legyünk Magyarországon, ez a feladata az ellenzéknek. Rendszert váltani csak kormányzással lehet majd – folytatta, majd hozzátette, a rendszert pedig Dobrev Klára fogja vezetni.

Gyurcsány Ferenc Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Szerinte jó, hogy több miniszterelnök-jelölt is van az ellenzéki oldalon. Antall Józsefet követő 31-32 évben a következő miniszterelnöknek lesz a legnehezebb dolga, efelől nincs kétsége. Dobrev Klára szerinte képes arra, hogy kompromisszumokkal összetartson egy koalíciót. Mint mondta, az a dolguk, hogy világossá tegyék, hogy a hazánk az Európai Unió tagja maradjon.

Ők azt mondják, hogy Stop Gyurcsány! – folytatta, utalva a Fidesz által bejelentett petíciós kampányra, de úgy véli, ez kevés lesz. „Lehet ágaskodni, pipiskedni” , inkább azt javasolná maguknak, hogy merjék gyakorolni az alázatot, az irgalmasságot, és ne féljenek attól, hogy háborúba kell menni, mert az a harc fogja elhozni a békét – idézi a lap.

Azt kérte, hogy nézzék el a választók, hogy az előválasztást éppen úgy tanulja az ellenzék, mint ahogy a választók is. Úgy véli, eddig nagyon elégedettek lehetnek, mert az ellenzék azt mutatta meg eddig, hogy azonos célért, közösen tudnak küzdeni. Arra is figyelmeztetett Gyurcsány, hogy amikor a Fidesz érezni fogja a vesztét, minden eszközt be fognak vetni.

Dobrev: A Huxit közelebb van, mint valaha

Dobrev Klára a kampánynyitón elmondott beszédében arról szólt először, hogy az elmúlt hónapokban rengeteg hitet és erőt kapott. A párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta: nem egyszerűen választásra, kormányváltásra készülnek, a tét ennél sokkal nagyobb.

Itt van közelebb, mint valaha, a Huxit, közelebb, mint valaha. Nem csak újságírók, a házelnök, Orbán Viktor szájából hangzik el, hogy van élet az unión kívül, hanem vezető politikusok is készítik fel az állampolgárokat arra, hogy Magyarországnak el kell hagynia az uniót – vélekedett. Ezért is szerinte a tét óriási, mert történelmi. Egy cél kell, hogy a szemük előtt lebegjen: legyőzni Orbán Viktort és úgy kormányozni, hogy az Orbán-rendszer soha többé ne épüljön vissza.

„Tudnunk kell kormányozni professzionálisan az első perctől kezdve. Mert mi van akkor, ha nem tudunk kormányozni? Mi van akkor, ha hagyjuk, hogy megbénítsanak minket a különböző fideszes hatóságok? Mi van akkor, ha nem tudjuk megmutatni, milyen az a Magyarország, ami a sokakról szól? Mi van akkor, hogy ha győzünk ugyan a választáson, de elbukunk utána? Hallom, értem és látom ezt a félelmet” – fogalmazott. Hozzátette: ha nem tudnak jól kormányozni, akkor ’22 után nem kell egy év sem arra, hogy Orbán Viktor bosszútól szomjazva visszatérjen a hatalomba.

Dobrev Klára a Nyugat.hu szerkesztőségében
Mészáros D. Zsolt

Szerinte Orbán Viktor a kormányváltás után azon fog dolgozni az első perctől kezdve, hogy az új kormány ott gáncsolja el, ahol tudja. „Orbán kormányát választáson fogjuk legyőzni, Orbán rendszerét a választás utáni hetekben, hónapokban fogjuk professzionális, határozott lépésekkel ledönteni” – jelentette ki.

A miniszterelnök-jelölt szerint, ha a kormány értene a kormányzáshoz, akkor jobb állapotban lenne az egészségügy, az oktatás, gyorsabban fejlődne az ország, többet érne a nyugdíj, erősebb lenne a forint és kevesebben vándorolnának ki külföldre.

Úgy véli, téved, aki azt gondolja, hogy 2022-es kormányváltás után megkezdődik a kompromisszum időszaka. Az is téved Dobrev meglátása szerint, aki úgy gondolja, nem kell odacsapni az asztalra, hanem békét kell kötni a fideszes „hűbérurakkal” . Dobrev úgy látja, a kormányváltás után több tucat helyen kell egyszerre és szakszerűen belenyúlniuk az államigazgatás és közigazgatás rendszerébe.

Megjegyezte, hogy ez nem lesz könnyű feladat, kellenek hozzá szakértők, bátor emberek, de ez az egyetlen módja annak, hogy sikeresen tudjanak kormányozni. Hangsúlyozta, hogy a koalíciós partnereket minden esetben meg kell hallgatni, és tiszteletben kell tartani a véleményüket.

„A világ talán egyik legkeményebb és leglágyabb anyagából kell összegyúrják azt, aki az Orbán-rendszer leváltásával próbálkozik” – fogalmazott.

Dobrev négy pontban foglalta össze a következő nyolc hónap feladatait:

1. Az előválasztás, ami egy jó alkalom lesz arra, hogy megmutassák, hogyan lehet tisztességesen versenyezni.

2. Az előválasztás másnapján elkezdődik a közös választási kampány.

3. A kampánnyal párhuzamosan egy szoros, szolidáris szövetséget kell alkotniuk. A hat párt politikusaiból egy egységes, szoros, koalíciós kormányt kell létrehozniuk. Még idén végéig megalakítják a köztársasági kormányt, velük fognak nekiállni a kormányprogramnak.

4. Haladéktalanul el kell kezdeniük a nemzetközi tárgyalásokat európai és amerikai szövetségeseikkel - zárja tudósítását az atv.hu.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra