Karantén alatt is munkára köteleznék az Ausztriában dolgozókat

Az osztrák szakszervezet (ÖGB) elutasítja az elképzelést.

Az Omikron gyors terjedése az osztrák gazdaságban is okoz problémákat: annyi a karanténba került munkavállaló, ami már gondokat okoz a termelésben, az ellátásban. Ezért a gazdaság szereplői azt követelik, hogy a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel karanténba került munkavállalókat - ahol ez lehetséges - otthoni munkára kötelezhessék.

Az osztrák szakszervezetnek azonban ez nagyon nem tetszik. Wolfgang Katzian, az ÖGB főnöke szerint ez nem életszerű. Több osztrák lap is felkapta a témát és szakembereket faggatott. Egy szociális szakértő például visszakérdezett: ki és mi alapján határozná meg, hol keződődik a tünet, ami már nem enyhe.

Mások is a jogszabályok felől közelítettek, mert szerintük Ausztriában minden jól leszabályozott. A munkáltató teljes kártérítést kap a munkavállalók állásidejéért. A home office törvény is világos szabályokon alapul.

Egy nemrégiben készült németországi tanulmány megerősíti, hogy az otthonról dolgozó alkalmazottak betegségük ellenére is, otthon is elvégzik legfontosabb munkafeladataikat - kötelezés nélkül. A Hamburg Kühne Logistics University (KLU) és a WHU – Otto Beisheim School of Management tanulmányához a 2019-es pandémia előtti évben, valamint 2020 júliusában és augusztusában három tanulmányt készítettek és hasonlítottak össze, összesen körülbelül 650 résztvevővel.

Vagyis, aki meg akarja tartani az állását, az a karantén alatt is megteszi, amit kell és tud - főnöki noszogatás nélkül is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hírek