Karikó Katalin és Krausz Ferenc is átvette a Nobel-díjat

A világ legismertebb tudományos kitüntetését alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adták át a 2023-as Nobel-díjakat.

Az idei Nobel-díjasok:

fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj: Karikó Katalin és Drew Weissman

fizikai Nobel-díj: Pierre Agostini, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier

kémiai Nobel-díj: Moungi Bawendi, Alekszej Ivanovics Jekimov, Louis E. Brus

irodalmi Nobel-díj: Jon Fosse

Nobel-békedíj: Nargesz Mohammadi

közgazdasági Nobel-emlékdíj: Claudia Goldin

A molekulárisujjlenyomat-kutatásait Szegeden végző Krausz Ferenc fizikai Nobel-díját vette át, amit az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért kapott, kutatótársaival megosztva - írja az infostart.hu.

Krausz Ferenc - Nobel-díj
MTI

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal az első magyar nő, aki ebben az elismerésben részesült. Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg a díjat, kutatótársával megosztva.

Karikó Katalin - Nobel-díj
MTI
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet