Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Védenek? Szolgálnak? Vagy erőt demonstrálnak?

Egy ideje már egységes külsővel futnak a Katasztrófavédelem járművei. Láttukon elgondolkodtunk: honnan ismerős ez a dizájn?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ne kövezzenek meg minket! Egyrészt pontosan tudjuk, hogy vannak ennél fontosabb dolgok is. Az energiaellátásunkra is hatással bíró közel-keleti helyzettől a magyar kormány hatalommániás húzásainak újabb fejezetéig, a nehéz megélhetéstől a meleg-hideg okozta kényelmetlenségekig. Mi is naponta többről hírt adunk és véleménnyel vagyunk. Másrészt bennünk is egyfajta kettős érzés alakult ki, amikor szemügyre vettük a már Szombathely utcáin is feltűnő katasztrófavédelmis autókat. Harmadrészt az autók külső megjelenését messze nem érezzük akkora megtévesztésnek, mint a közterületesek rendőri egyenruhákra hasonlító, militáns megjelenését .

Katasztrófavédelmes Skoda Yeti
szegedma.hu
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Szóval mi jut szinte minden magyar polgárnak eszébe, ha elsuhan mellette egy ilyen szépre dizájnolt, egységes flottához tartozó jármű? Igen-igen: a helyes válasz a rendőrség lesz. Az már csak utólag esik le, legfeljebb zavaró felhangként marad velünk, hogy itt mintha mégsem egészen ugyanazzal lenne dolgunk. A katasztrófások autóinak matricázása szakasztott olyan, mint a közrendre vigyázó és adott esetben a rosszfiúkat üldöző egyenruhásainké.

Értjük persze, hogy mindkét esetben megegyezik a belügyminiszteri felügyelet, a hatékonysághoz szükséges központosított irányítás. Az is világos, hogy kell az egységes és azonnal felismerhető, beazonosítható és megkülönböztető külső. De mivel még a dizájnelemeket magukon viselő gépjárműpark márkája is komoly átfedésben van a rendőrségi flottáéval, belénk bújt a mindig kötözködő kisördög. Tényleg szerencsés dolog a hon összes hivatalos, állami gépezethez tartozó és a polgárok életére hatással lévő intézményének, szervezetének ennyire nyilvánvalóan egységes, a hatalmat és a katonás-militáns irányírást ennyire azonnal felidéző külső formát adni?

A rendőrség színeit viselő Skoda Yeti
iho.hu

Hogy a Katasztrófavédelem autóinak külseje valóban felidézi-e az egyébként mindannyiunk számára ismerős rendőrségi dizájnt, arról bizonyára megoszlanak majd a vélemények. Mi is látjuk a képeken szemügyre vehető egységes külsőt. Pusztán elgondolkodtunk, tényleg csak egy praktikus lépés volt-e ez. Vagy netán újabb jele kormányunk amúgy masszív vonzódásának az erődemonstrációhoz, az őket fizető polgárok fölé rendelt és szimbólumokkal is nyilvánvalóan jelzett államgépezet önjáróvá tételéhez?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés