Nagy videóösszefoglaló a doni emléktúráról

Ötven kilométert meneteltek a német, olasz, magyar katonák és hagyományőrzők. Új videónkban a szombathelyi eseményeket is összefoglaljuk.

Frissítés: 2014.01.25.

Videóösszefoglalót készítettünk az emléktúra szombathelyi eseményeiről. Ebéd az Árkádiánál, német és olasz katonák koszorúkat helyeztek el a katonai temető német parcellájában, majd az egész csapat végigmasírozott Oladtól a székesegyházig, ahol dr. Veres András püspök tartott szentmisét. Videónk zenéjét az MH Légierő Zenekar játszotta, a vonulás alatt.

Frissítés: 2014.01.24.

Bevált az előrejelzés, télies időjárásban kezdték meg hosszú menetelésüket a 14. Doni Hősök Emléktúra szép számú német, olasz és magyar résztvevői. Balogunyomból Jákra kísértük a katonákat és most Olvasóink is betekintést nyerhetnek a túra néhány mozzanatába.

A katonák és a hagyományőrzők három nap alatt 50 kilométert küzdenek le és ezalatt gyertyát gyújtanak több település hősi emlékművénél. Jákon sok kisdiák is várta a nem hétköznapi csapatot és ott voltak a megemlékezésen is.

14. Doni Hősök Emléktúra - Balogunyomtól Jákig tartó szakasz
14. Doni Hősök Emléktúra - Balogunyomtól Jákig tartó szakasz
Tánczos Mihály

Korábban írtuk

Délután masíroztak be a 14. Doni Hősök Emléktúra hagyományőrzői a balogunyomi templom mellett található hősi emlékműhöz, ahol a Himnusz eléneklése után először Németh Ottó polgármester beszélt, majd Jásdi Balázs, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársa szólt a megjelentekhez, dr. Hende Csaba képviseletében.

Videónkban mindkét beszéd meghallgatható. A hagyományőrzők pénteken reggel hét órakor indulnak gyalog Jákra, majd onnan a tervek szerint 9 órakor tovább mennek Pornóapátiba. 13.30-ra érkeznek Horvátlövőre, ahonnan ebéd után Vaskeresztesre, végül Felsőcsatárra tartanak. A menetoszlop terepen és műúton is halad majd.

14. Doni Hősök Emléktúra - Balogunyomi állomás
14. Doni Hősök Emléktúra - Balogunyomi állomás
Tánczos Mihály

Szombaton reggel Nardára tart a csapat, majd Dozmat előtt a huszárok lecsatlakoznak a menetoszlopról és átlovagolnak Bucsura, ahol gyertyát gyújtanak a helyi emlékműnél. Torony és Sé emlékműveinek megkoszorúzása után Szombathelyre érkeznek a hagyományőrző katonák. A Csónakázó tó mellett haladnak el. A német katonák innen gépjárművel mennek a német katonai parcellához, míg egy másik hagyományőrző csapat a szombathelyi vasútállomáson gyújt gyertyát a Doni Hadsereg frontra szállításának emléket állító táblánál .

14. Doni Hősök Emléktúra - Balogunyomi állomás
14. Doni Hősök Emléktúra - Balogunyomi állomás
Tánczos Mihály

A szombathelyiek számára a leglátványosabb programnak a szombat 15 órára tervezett bevonulás ígérkezik a székesegyházhoz, ahol a túra teljes állománya felsorakozik, majd dr. Veres András püspök misét celebrál. A ceremónián részt vesz az MH Légierő Zenekar is.

14. Doni Hősök Emléktúra - Balogunyomi állomás
14. Doni Hősök Emléktúra - Balogunyomi állomás
Tánczos Mihály

A meteorológiai előrejelzés szerint péntek délelőttől igazi téli időre lehet számítani Vas megyében, havazással, hófúvással, mínuszokkal, a katonák azonban - elmondásuk alapján - jobban örülnek ennek, mint ha melegben kellene masírozniuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet