Kecskemét díszpolgára lett Matolcsy György

Az elismerést másodunokatestvérének feleségétől vette át.

A kecskeméti önkormányzat a Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető címet adományozta Matolcsy Györgynek, amit a Magyar Nemzeti Bank elnöke a tegnapi napon vett át ünnepélyes keretek között - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank.

Mint írják, a jegybankelnöki élete számos ponton kötődik Kecskemét város életéhez. Édesapja, id. Matolcsy György animációsfilm-producerként és filmtörténészként a Pannónia Filmstúdió, illetve a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műterem – a későbbi Kecskemétfilm Kft. – egyik alapítója volt, aki munkássága elismeréseként 2007-ben meg is kapta a Kecskeméti Animációs Fesztivál életműdíját.

A Matolcsy György nevéhez fűződő Széchenyi-tervnek köszönhetően Kecskemét a 2000-es évek elején olyan forrásokhoz jutott, amelyekkel jelentős sport- és turisztikai beruházások valósulhattak meg a városban, majd később tevékenyen járult hozzá Kecskemét kiemelt járműipari központtá nyilvánításához, melynek révén számottevő infrastrukturális vagyon is gyarapította a várost. Ugyanerre az időszakra tehető a minisztériumához tartozó szakképzési struktúra megreformálása, a duális képzési modell bevezetése, melynek Kecskemét a zászlóshajója lehetett.

Az MNB elnöke a közlemény szerint már a 2010-es évek elején hangoztatta, hogy Kecskemétnek egyetemre van szüksége. A kecskeméti felsőoktatás újabb fénykora, a Neumann János Egyetem létrejötte az ő nevéhez fűződik. A díszpolgári cím a város gyarapodásáért évtizedeken keresztül tett erőfeszítéseinek elismerése.

Az elismerő oklevelet egyébként másodunokatestvérének feleségétől, Szemereiné Pataki Klaudiától vette át, aki Kecskemét fideszes polgármestere.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet